Vücut Geliştirmede Kullanılan İlaçların Etkileri

Vücut Geliştirme

Vücut geliştirme protein tozu olarak bilinen vücut geliştirme ilaçlarının zararları tahmin edilenden çok daha fazladır. İnsan vücudunun dengesini bozarak kasları şişiren ilaçlar, kısa sürede organların iflasına sebep oluyor. Spor yapanların çok sık kullandığı bu maddelerin kullanımına, daha çok performansı artırmak için başvurulur. Yapılan araştırmalara göre spor yapan erkeklerin % 51’i, kadınların % 29’u besinsel destek kullanmaktadır. Neden destek kullandıklarına yönelik soruya ise, “sporda dayanıklılığı artırmak, enerji vererek spor sırasında oluşan yorgunluğu gidermek, kas kitlesini artırmak, toksin arındırıcı etkisi yaparak yabancı maddelerin vücudundan uzaklaşmasını sağlamak ve yağ yakımı yaratarak kilo vermeyi hızlandırmak” cevaplarını alırsınız. En çok kullanılan ürünleri sorduğumda bunların, vitamin mineral kompleksi, creatin, aminoasit karışımları, C vitamini, L-karnitin, polen, L-glutamin ve özel sporcu barlarıdır. Bunu kimlerin öneriyor; antrenörler, broşür ve dergiler, doktorlar ve ilaç mümessilleri.

Vücut Geliştirme İlaçlarının Yan etkilerini

Genelde şikayetler “aşırı yağlanma, kadınlarda baldır kaslarında büyüme, cinsel gücün azalması, tansiyon düşmesi ve alerji” olarak ortaya çıkıyor. Böylece kullanılan ürünlerin etken maddelerini ve spor yapan üzerinde oluşturduğu sağlık sorunlarını ayrıntılı olarak bakalım.

Creatin

Bir amino asit olan creatin et, balık ve tavukta bulunmaktadır. Kas kitlesini artırmada kullanılır. Fakat sağlık için normal fiziksel aktivite yapanlar için etkiden çok zararı vardır. Uzun süreli kullanımı, karaciğer, böbrek hasarı, elektrolit bozuklukları, sıvı kaybı, kan basıncında artış, sindirim sistemi şikâyetleri ve kas kramplarına neden olabilmektedir.

Kafein

Daha çok uyarıcı niteliği olan kafein, spor yapanlarda kas kasılmasının düzenlenmesi, yorgunluğu azaltmak, dikkati toplamak, dayanıklılığı artırmak ve kanda serbest yağ asitlerinin yıkımı için kullanılmaktadır. Baş ağrısı, sinirlilik, idrar çıkışında artma, kalp ritim bozuklukları, görülen sağlık sıkıntıları arasındadır.

Sodyum Bikarbonat

Alkali tuzları adı altında da satılan bu ürünler, kas hücrelerinde biriken ve yorgunluk belirtisine neden olan laktik asit birikimini engellemek için kullanılmaktadır. Karın ağrısı, ishal, sindirim sistemi şikayetleri, kas spazmları ve kalp ritim bozuklukları görülen en önemli şikayetlerdir.

Aminoasit veya Protein Tozları

Vücut geliştirme yapan kişilerin sıklıkla kullandığı desteklerdir. Kas büyüklüğünü ve gücünü geliştirmek amaçlı kullanılmaktadır. Aşırı protein tüketiminin, kas kütlesini belirli dozda artırabileceği ancak uzun süreli kullanımlarda yağlanma etkisinin de olacağı uyarıları yapılmaktadır. Polen: kullanımının sporcuda olumlu etkisi bulunmamaktadır. Hatta polen, hava temasıyla bakteri ve mantar üremesine elverişli bir ortam oluşturması nedeniyle alerji, astım, üritiker gibi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır.

Yorumlar kapalı.