Advertorial Reklam Nedir?

Advertorial Reklam Nedir?

Advertorial kelimesi İngilizce “Advertisement” yani reklam ve “Editorial” yani editöryal kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.

Editöryal dilin baskın olarak kullanıldığı, okuyucular için bilgi veya haber niteliği taşıyan metinlerdir. Reklam özelliklerinin baskın olması dolayısıyla basın bültenlerinden ayrılırlar.

Advertorial reklamlar, belli bir ürün ya da hizmet ile ilgili direkt ya da o ürün ya da hizmeti dolaylı olarak ilgilendiren konuda bilgi içerirler.

Advertorial reklamların reklam olduğu bellidir ve hatta bazen advertorial oldukları metnin altında belirtilir.
Advertorial reklamlarda yalnızca metinler kullanılabileceği gibi, görsel ve videolardan da faydalanılabilir.

Advertorial reklamlar okuyucuların ilgisini çeken bilgiler de içerdiği için reklamlardan daha fazla dikkat çekerler.

Advertorial reklam vermek için

info@kalitehaberler.com
0850 317 63 41

Advertorial Reklam Özellikleri

Bir advertorial’ın amacına ulaşması ve birçok kullanıcı tarafından okunması için, içeriğinde değerli bilgiler olması gerekmektedir. İnsanlar değerli gördükleri şeyleri okur ve paylaşmaya değer bulurlar. Bu yüzden advertorial hazırlanırken, editöryal dilden uzaklaşmamak, ürünü veya hizmeti ön plana çıkarmaktan çok, faydayı ön plana çıkarmak ve insanları bir aksiyona yönlendirmek önemlidir.

Eternity reklamı

Örnek vermek gerekirse, bir kozmetik firması olarak advertorial yayınlatmak istediğinizi varsayalım. Cilt bakımı ile ilgili insanların dikkatini çekecek bir konuda, örneğin nemini yitiren ciltte çatlaklar oluşabildiğinden ve bu çatlakların insanları bazı bakteri ve virüslere karşı savunmasız hale getirebileceğinden söz eden bir advertorial, konusu insanların günlük yaşamına dokunduğu için dikkat çekebilir ve birçok kişi tarafından paylaşılabilir.

Bu tonda kurduğunuz bir advertorial’da nemlendirici kreminizi değil nemlendirici kreminizin bir faydasını ön plana çıkarmış olursunuz. Advertorial’ın sonunda, cilt bakımı ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen okuyucuları bu konuda oluşturacağınız bir web sitesine ya da sosyal medya ağına katılmaya davet edebilirsiniz.

Advertorial Reklam Örneği

Yukarıdaki örnekte görebileceğiniz gibi, advertorial’lar direkt olarak bir ürünün reklamını yapmazlar. Ön plana çıkan okuyuculara faydalı olacak bilgileri vermek ve bu bilgileri verdikten sonra ürünlerinize yönlendirecek bir aksiyon almalarını istemektir. Sunduğunuz bilgiler ne kadar işe yarar olursa, insanların aksiyon almak ihtimalleri de o kadar yüksek olacaktır.

Daha önce de belirtildiği gibi advertorial’lar metin olarak hazırlanabilecekleri gibi görsel ve videolarla da desteklenebilirler. Eğer videolarla desteklenecekse, alanında uzman olan kişilerin görüşlerini almak, hem okuyucuların ilgisini hem de güvenini arttıracaktır. Yukarıdaki örneğe bir video eklenecek olsaydı, bir dermatologtan destek almak yerinde olurdu. Böylece sunduğunuz bilgiler hem daha ilgi çekici hale gelir, hem de daha güvenilir olurdu. Advertorial’lardan en iyi verimi almak istiyorsanız, PR çalışmalarınızın tek bir aracı olarak değil, zengin araçlarından biri olarak değerlendirmelisiniz.

PR (Public Relations) Nedir?

PR (Public Relations) bir kişi veya kurum için halkın genel algısını başarılı şekilde iletişim kanallarının kullanılarak yönetilmesidir. Türkçeye Halkla İlişkiler olarak çevrilen kavram, bir marka veya kişinin halkın karşısında itibarını korumak, desteklemek, bilinirliğini ve düşüncesini arttırmak, davranış biçimlerine etki etmek sonucunda oluşturulan bir itibar yönetim biçimidir. PR çalışmaları günümüzde büyük küçük fark etmeksizin tüm kişi veya organizasyonlar için hayati öneme sahiptir. Yapılan PR çalışmaları sayesinde toplulukların dikkati çekilerek, topluluk gözünde olumlu bir imaj ve ilişki çalışmaları gerçekleştirilir. PR çalışmaları; görev bildirimleri yoluyla, sosyal medya içerikleriyle, internet sitesi içerikleriyle ve geleneksel medya kanalları kullanılarak yapılabilir.

Advertorial Reklamlar Neden Önemlidir?

  • Advertorial reklamlar içerdikleri bilgilerle okuyucuları kendilerine çekerler.
  • Okuyucu kendisine yarayacak ve hayatın içinde kullanabileceği bir bilgiye erişeceğine inanır, böylece önüne çıkan metinle meşgul olmayı tercih eder.
  • Öte yandan reklamlar ise insanların olabildiğince uzak durmaya çalıştıkları şeylerdir. Kullanıcılar genellikle çok kısa göz attıktan sonra reklam olduğu anlaşılan içeriklerden hızla uzaklaşırlar.
  • Advertorial metinler hem reklamların vermek istediği mesajı verir, hem de okuyucular gönüllü olarak bu metinlerle meşgul olur ve paylaşırlar.
  • Advertorial reklamların PR çalışmalarında kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri budur.

Advertorial reklamlar basın bültenlerinden farklı olarak, belli bir ücret ödenerek yayınlanır. Buna rağmen advertorial yayınlatmak geleneksel reklamlardan çok daha ekonomiktir.

Sizde uzman kadromuzla birlikte.

Yorumlar kapalı.