Afrika Hakkında Herşey

Afrika Hakkında Herşey

Afrika 1 milyarın üstündeki nüfusu, doğal kaynakları ve insanlığın başlangıcına dayanan tarihi ile 2. büyük kara kıtadır. Hem nüfus hem de yüzölçümü bakımından dünyanın 2. büyük kıtasıdır.

Hem nüfus hem de yüzölçümü bakımından dünyanın 2. büyük kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²’lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6’sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4’ünü kapsamaktadır. 1 milyarı aşkın nüfusuyla dünya nüfusunun %15’ini barındırır.

Yüzölçümü : 30.370.000 km²

Nüfusu : 1.032.532.974[1] (2011)

Ülke sayısı : 54

Zaman dilimi : +0 (Senegal) +4 (Mauritius)

Temel geçim kaynağı : Tarım, Turizm

Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrilidir. Madagaskar gibi çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 bağımsız devlet, 9 bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

Tüm kıtalar arasında en fazla genç nüfus Afrika’da bulunmaktadır. Afrikalıların %50’si 19 yaşının altındadır. Cezayir yüzölçüm olarak Afrikanın en büyük ülkesiyken, nüfus anlamında en büyük ülke ise Nijerya dır. Özellikle Batı Afrika’nın, insanoğlunun başlangıç noktası olduğu kabul edilir. Erken dönem büyük insansı maymunların yanı sıra, geç dönemdekileri yedi milyon yıl öncesinde olan Sahelanthropus tchadensis, Australopithecus africanus, A. afarensis, Homo erectus, H. habilis ve H. ergaster gibi türlerin evrimleşmesiyle oluştuğu kanıtlanan Homo sapiens yani modern insana dair bundan 200.000 yıl öncesine ait bulgular Etiyopya’da bulunmuştur. Afrika, çok çeşitli iklim bölgeleri bulunan ekvatorun her iki yanında ve dünya üzerinde her iki iklim kuşağında da bulunan tek kıtadır.

Afrika etnik, kültür ve dil olarak çok büyük bir çeşitliliğe ev sahipliği yapar. 19. yüzyıl sonlarında Avrupa ülkeleri tarafından sömürge haline getirilmiştir. Afrika’nın modern devletleri 20.yüzyıldaki dekolonizasyon sürecinden sonra ortaya çıkmıştır. Afrika ülkeleri kısmen 1881-1914 yıllarındaki Afrika Talanı sırasında şekillenmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=kbCFIr68EMg

Afrika adı, Kartaca’ya ilk defa ayak basan Romalılarca “Afri” veya “Africani” denilen oymakların adından esinlenerek verilmiştir. Bu adın yerel Libya kabilelerini betimlemek için kullanıldığı düşünülse de, genellikle Fenikece’de kullanılan afar yani toz kelimesi ile bağlantılıdır. Ancak 1981 yılında yapılan bir çalışmaya göre bir Berberi kelimesi olan ve “deve” anlamına gelen ifriden gelir.Aynı kelime kuzeybatı Libya’da bulunan, orijinal ismi Yafran(veya Ifrane) olan aynı zamanda Trablusgarb ve Cezayir dolaylarındaki Banu Ifran kabilesine verilen isimdir.

Roma hakimiyetinde iken Kartaca, bugün Libya’nın sahil kesimleri dolaylarındaki Afrika Pronconsularis eyaletinin başkentiydi.Kıta ile çok fazla detaylı bilgi vermeden, Afrika adının Romalıların “Afri” veya “Africani” denilen oymakların adından gelmektedir. Günümüzde 2,000’den fazla dilin konuşulduğu kıta, dünyanın en fazla çeşitli dil konuşulan kıtası olarak biliniyor. Ne yazık ki, bu güzel toprakların en çok konuştuğu dillerin başında ise ; İngilizce, Fransızca , Portekizce ve İtalyanca gibi diller geliyor.

Ne zaman ki özgürlüğünü ilan eden bir Afrika kıtası ülkesi olsun, hemen ardından bu sömürgeci milletlerin dilleri kullanılmaya başlanmış.Hatta sadece dilleri değil, dinleri de etkilenmiş bu durumdan. İnsanın insanlığını kaybettiği sömürgecilik olgusunu yine en medeni olduğunu söyleyen Avrupa milletlerinin yapması da, ayrı bir nefret konusu.

Afrika’da Yaşam

Afrika iklimi bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. En yüksek tepelerinde yarı Arktik iklimi görülür. Kıtanın kuzeyinin büyük bölümü çöl ve kuraktır, orta ve güney bölgeleriyse savanlar ve yağmur ormanları barındırır. Geçiş bölgelerinde bitki örtüsü sahel ve bozkır gibi değişik şekillerdedir. Afrika dünyanın en sıcak kıtasıdır, kurak alanlar ve çöller yüzeyinin %60’ını kaplar.Günümüze kadar ölçülmüş olan en yüksek sıcaklık 1922’de Libya’da ölçülmüştür(58°C).

Afrika dünyanın en fazla ve en yoğun vahşi hayvan kombinasyonlu nüfusuna sahiptir. Bütün bu hayvanlar vahşi yaşamlarında ve özgür bir biçimde yaşamaktadırlar. Kedigiller, otoburlar, sürüngenler ve yağmur ormanlarındaki yüzlerce tür tamamıyla vahşi bir doğanın içerisinde doğal yaşamlarını sürdürmektedirler.

Birleşmiş Miletler Çevre Programı’na(UNEP) göre Afrika, ormanların zarar görmesinde en çok etkilenen ikinci kıtadır. Pennsylvania Üniversitesi Afrika Çalışmaları Merkezi’ne göre, Afrika’nın çayır alanlarının %31’i ve ormanlık alanlarının %19’u bozulmuş olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun yanı sıra, Afrika her yıl dört milyon hektar ormanını kaybetmektedir.  İnsanoğlunun görülmeye başlandığı zamandan beri, Madagaskar kendi orijinal ormanlarının %90’ını yitirmiştir. Afrika’nın tarım topraklarının %65’i erozyona maruz kalmaktadır.

Afrika’da 3.000’den fazla korunan alanının yanında 198 deniz koruma alanı, 50 biyosfer rezerv ve 80 sulak rezerv vardır. Önemli yaşam alanı tahripleri, nüfus artışı ve kaçak avcılık Afrika’nın biyolojik çeşitliliğini düşürmektedir. İnsan zararları, toplumsal kargaşalar ve yerel olmayan türlerin kıtaya getirilmesi Afrika’daki bio çeşitliliği tehdit etmektedir. Bu durum idari ve finansal sorunların yanında yetersiz personel sebebi ile şiddetlenmektedir.

Afrika’lı devletler özellikle 21. yüzyılda artan istikrarla birlikte birbirleri arasında daha sağlam ve önemli politik bağlar kurmaktadırlar. Bu bağlar çeşitli işbirliği ve uluslararası örgütler vasıtasıyla, ülkelerin hem bölgesel hem de uluslararası bağlantılarını güçlendirmektedir. Bu örgütlerin en önemlisi Afrika Birliği‘dir.

Afrika Birliği

Fas hariç tüm Afrika’daki 54 ülkeyi bünyesinde barındıran dünyanın önemli uluslararası örgütlerinden biridir. Örgütün merkezi Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa‘da bulunmaktadır. Burası aynı zamanda Afrika Birliği’nin de başkenti olarak kabul edilir. Birlik, 26 Haziran 2001 yılında genel merkezini açmıştır ancak birliğin resmen kuruluş tarihi 9 Temmuz 2002’dir.Afrika Birliği, kendisinden önce gelen Afrika Birliği Örgütü’nün yerine oluşturulmuş ve bundan daha geniş ve kapsamlı bir yapısı olması amaçlanmıştır.

Afrika Birliği kendi içinde bir anayasal anlaşmaya tabiidir. Bu anayasal metin Afrika Ekonomi Birliği’ni dönüştürerek, federalize bir milletler topluluğu oluşturmayı amaçlamaktadır. Afrika Birliği, kendisine ait yasama, yürütme ve yargı organlarından meydana gelir. Pan-Afrika Parlamento’su başkanı aynı zamanda Afrika Birliği’nin başı ve temsilcisidir. Bu başkan, parlamento tarafından çoğunluğun desteğini alarak seçilir. Yetki ve görevleri Birlik anayasal metninde ve meclis iç tüzüklerinde belirtilmesinin yanı sıra, devralınan Afrika Birliği Örgütü’nün öngördüğü eski sözleşme ve anlaşmalarca da belirlenir. Afrika Birliği Hükümeti, tüm birliğin bölgesel, devletsel ve yerel otoritelerin yanı sıra kurumun iletişim halinde olduğu yüzlerce örgütle olan ilişkilerini de sürdürmekle görevlidir.

Afrika Birliği, kıtanın kendi içinde ve dışında uygulamak ve sürdürmek istediği istikrarı ve ekonomik işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle halen Afrika’nın çeşitli bölgelerinde görülen yüksek insan hakları ihlallerine karşı da önlemler almaktadır. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone, Liberya, Sudan, Zimbabve,ve Fildişi Sahili’nde rapor edilen birçok insan hakları ihlali birlik bünyesinde çözülmeye çalışılmaktadır.

Afrika Hava Durumu ve İklimi

Temmuz ve Ağustos aylarında Afrika’da mevsim kuzeyi ve ortasında yaz, güneyinde kış. Benim gezeceğim güneydeki Svaziland, Botsvana ve Güney Afrika hava durumu serin ve soğuk olarak seyredecek. Çöl ikliminin yaşandığı Botsvana’da (Botswana) kışın hava sıcaklığı ortalama gece 3, gündüz 23 derece olsa da bulut hiç olmadığı için geceleri sıfırın altına düşüyor ve don oluyor. Svaziland (Swaziland) küçük bir ülke, kış mevsimi kuru ve serin, hava sıcaklığı gündüz 22, gece 8 derece civarında.

Yüzölçümü Türkiye’nin yaklaşık 1,5 katı olan Güney Afrika (South Africa) büyük bir ülke, güneyde Akdeniz iklimi, iç bölgelerde ılıman, kuzey doğuda ise alt tropikal iklim hakim. Kışın hava sıcaklığı gece -2 ila 7 derece, gündüz 16 ile 25 derece arasında değişiyor. Afrika seyahati boyunca gece-gündüz sıcaklık farkları çok fazla olacak. Afrika gezisi için yine de iyi bir mevsim. Latin Amerika gezim de Güney Yarıküre’de Temmuz-Ağustos kış mevsimindeydi.

Afrika’da Gezilecek Yerler

Afrika’da gezilecek yerler arasında bana en cazip Güney Afrika, Svaziland Krallığı ve Botsvana geldi. Kıtanın kuzeyinde mevsim yaz, sıcaklık 50 dereceyi buluyor. Yazın Mısır’da yaşamış ve Fas’a gezmeye gitmiş arkadaşlarımdan dinlediklerim hiç iç açıcı değil, yere yapışmaktansa ben güneye yöneldim. Afrika kıtasındaki ülkeler arasında Tanzanya ve Kenya çok tercih ediliyor fakat ekvator hattındaki bu ülkelere bence yazın gidilmez.

https://www.youtube.com/watch?v=TvJIdKe9SLA

Mozambik, Zimbabve, Lesotho ve Namibya vize istediği için planıma katmadım ama belli olmaz, belki bu Afrika ülkeleri arasından birini seçip geçiş yapabilirim. Lesotho 150 dolar, Mozambik 80 dolar, Zimbabve 60 sterlin vize ücreti istiyor. Çoğu Afrika gezisi sanıldığı kadar ucuza mal olmuyor.

Yorumlar kapalı.