Aromaterapi Bakımı

Gerginlik, stres, moral bozukluğu, uykusuzluk… İnsanoğlu yüzyıllardır bunun gibi birçok problemle savaşsa da çareyi doğaya dönerek bulmayı başardı. Bitki özlerinden elde ettiği uçucu yağları bedensel, ruhsal ve zihinsel şifayı sağlamak üzere kullandı ve aromaterapinin temellerini attı. Neredeyse 6 bin yıldır bizimle olan aromaterapi; sakinleşmek, beyin, beden ve ruh bütünlüğünü dengede tutmak, enerjiyi yerine getirmek gibi duygusal ve fiziksel sağlığı iyileştirmek üzere tercih edilen doğal bir tedavi yöntemi olarak günümüzde halen kullanılmaya devam ediyor.

Aromaterapi

Güzellik ve bakım amaçlı kullanılan estetik aromaterapi, klinik bir semptomu hedefleyen klinik aromaterapi ve kişiyi bedensel, zihinsel ve ruhsal yönleriyle bir bütün olarak ele alan holistik aromaterapi olmak üzere üç dala ayrılıyor. Uygulama yöntemleri ise koklayarak, cilt üzerinden, ağızdan ve dâhilen yapılan uygulamalar şeklinde. Ruha hitap ettiği için de
oldukça kişisel yani uygulama metotlarında herkese aynı reçetenin uygulandığını söyleyemeyiz. Kişinin ihtiyaçlarına göre tasarlanan bu aromaterapi seansının başaktörleri de, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bitki özlerinden elde edilen aromatik, uçucu yağlar.

Estetik Aromaterapi

Aromaterapinin güzellik alanında kullanımı ise Eski Yunan medeniyetine dayanıyor. Roma İmparatorluğu
devrinde ise, banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanılmış. Estetik aromaterapiye, farklı aromaların ruh halimize olan etkisinden yararlanarak şekil veriliyor. Burada aromanın kullanımı iyileştirme ya da tedavi amaçlı değil; keyif, zevk, rahatlama ve estetik ile ilgili. Aromayı yaymak için kullanılan ajanlar ise; doğal kokularla üretilen kişisel bakım, cilt ve vücut ürünleri (nemlendiriciler, masaj yağları vs.), ortam kokuları ve parfümler. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi koku duyusunu işleve geçirmek, estetik aromaterapinin olmazsa olmaz bir metodu. İnsanın en ilkel duyularından olan koklama ile esansiyel yağlar beden tarafından en hızlı şekilde emiliyor. Ayrıca esansiyel yağları kokladığımızda, koku bileşenleri hem akciğerlere hem de beyne gidiyor. Cilt üzerinden sürme veya masaj ile yapılan uygulamalarda da yağların sadece emilmesinden değil, kokunun etki mekanizmasından da faydalanılıyor.

Saf Aromaterapi Yağlar

Aromaterapideki en önemli nokta kokladığınız ürünün sahte bileşenler içermemesi. Size bir önerimiz var: Burnunuza güvenin. Gerçek uçucu yağlarla sentetik olanları birbirinden ayırma konusunda burnunuza güvenmeniz gerek. Koku üzerinize uzun süre yapışıp kalıyorsa, saf değildir.
Gerçek yağların kokusu çok çabuk uçar. Aromaterapi bazlı cilt bakım ürünlerini kullanırken, bedeninizin kokuya verdiği ilk tepkiye dikkat edin; hoşunuza gitmezse, sakın kullanmayın.

Aromaterapi Uygulamaya Başlayın

Aromaterapi yağları içeren ürünlerle evinizin konforunda, kendinize özel bakım terapileri yapabilirsiniz. Unutmayın ki aromaterapiyle hem duygu durumunuza yön vermeniz
hem de kendinizi şımartmanız mümkün. Şimdi sizi günün her anında hayatınıza damla damla ilave edip ruh halinizi kontrol edebileceğiniz bazı efsunlu yağlarla tanıştırıyoruz.

1) Sakinleşmek İçin Aromaterapi Yağları

Lavanta

Lavanta, dengeleyici bir aroma. Sürekli dalgalanan duyguları dengeliyor; endişe, panik ve histeriyi yatıştırıyor. Depresyon ve halsizlik ile boğuşuyorsanız, size canlılık veriyor. Antiseptik, antibiyotik ve antifungal özelliklere de sahip. Küvetinize ekleyeceğiniz beş ya da altı damla Saf Lavanta Esansiyel Yağı ile baş ağrınızı geçirebilir, stresi yatıştırabilirsiniz. Ayrıca yastığınıza damlatacağınız iki üç damla da uykusuzluk probleminizi çözebilir.

Paçuli

Biraz gülmek için dengeleyici bir yağ olan paçuliyi deneyebilirsiniz. Paçuli, kararsız bir durumdaysanız, zihninizi berraklaştırmaya yardımcı oluyor. Duş sonrasında nemli vücudunuza sürerek paçulinin neşeli aromasını cildinizde hissedebilirsiniz.

Ylang ylang

Ylang ylang öfke, suçluluk, düşmanlık, sabırsızlık, kıskançlık, inatçılık, şüphecilik gibi aktif olumsuz duyguları yatıştırıyor, rahatlayıp gevşemenizi sağlıyor.

2) Mutluluk ve Enerji İçin Aromaterapi Yağları

Şu an bir mandalina soyduğunuzu hayal edin. Burnunuza gelen bu koku sizi mutlu etti bile, değil mi? Bu bir tesadüf değil. Narenciye meyvelerinden elde edilen turunç yağlarının enerji veren, moral düzelten bir etkisi var.

Bergamot

Öfke ve hayal kırıklığı yaşıyorsanız, moral yükselten ve sakinleştiren bergamotu deneyin. Bu yağ, endişe yüzünden oluşmuş mutsuzluğa mükemmel sonuç veriyor. Bulunduğunuz ortama sıkacağınız bergamot ve limon ile gülümsemenize yardımcı olabilir.

Greyfurt

Greyfurt kafa karışıklığı, kıskançlık gibi olumsuz düşünce durumlarında kullanılabiliyor. limon, greyfurt ve mandalina kabuğu özü mutluluk vadediyor.

Limon

Limon zihni yatıştırıp tazeliyor; düşünceleri netleştiriyor.

3) Canlandırıcı ve Uyarıcı Etki İçin Aromaterapi Yağları

Miskin bir güne ışıltı katmak için aşağıdaki yağları bakım rutininize dahil etmeyi deneyin. Moral düzelten bir etkisi var.

Nane ve biberiye

Nane, uyarıcı etkisiyle zihni yabancı konulardan arındırıp öfkeden uzaklaştırıyor. Zihinse yorgunluk, depresyon durumlarında enerji sağlıyor. Biberiye ise, zihin ve duygulara berraklık veriyor.

Okaliptüs

Okaliptüs, konsantrasyon ve zihin açıklığı sağlıyor. Enerjinizin dengesizleştiğini hissettiğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz. Güçlü antiseptik özelliğiyle soğuğa ve soğuk algınlığına karşı koymanızı da sağlıyor. Saf nane ve okaliptüs uçucu yağları ile hazırladığınız yağı vücudunuza kuru olarak uygulayın. Ardından durulanın. Böylece üzerinizde biriken gereksiz enerjiyi temizlemiş olacaksınız.

Zencefil

Zencefil, aromatik yağ olarak masaj veya buğu tarzında ya da banyoda kullanılabiliyor. Güçlü bir uyarıcı olan zencefil, vücudun üşümesini de engelleyebiliyor.

Yorumlar kapalı.