Aşağıda Neler Oluyor?

Kadın Hastalıkları

  • Sağlık problemleri hep de en olmadık zamanlarda ortaya çıkar-yeni biriyle çıkmaya başladığınızda ya da en yakın eczane kilometrelerce uzakta olduğunda. Daha da sinir bozucu olan özellikle cinsel bölgedeki enfeksiyonların ya da idrar yolu iltihaplanmalarının yazın daha sık olarak görülmesidir-yani tam da tatilin ve eğlencenin tadını çıkaracağınız zamanda. Peki neden? Vücudun sürekli terlemesi, havuzda ya da denizde geçirilen saatlerin çoğalması cinsel organlarda hastalıklara ve enfeksiyonlara yol açan mantarlar ve bakteriler için ideal olan ılık ve nemli ortamın oluşmasına neden olur.
  • Birçok uzman, kadınların enfeksiyon ve mantarlardan kaynaklanan bu kaşıntıları ve acıları kadınlığın normal bir parçası olarak kabul edip doğal karşıladıklarını söylüyor. Ancak bu tip belirtilerde kısa sürede önlem alınmaz ve ihmalkarlık yapılırsa bu hastalıkların tedavisi daha da zorlaşır. Bu tip enfeksiyonlardan kolay ve çabuk kurtulmak hatta hiç yakalanmamak için önerilerimize kulak verin.
  • Bir erkek, cinsel bölgesinde bu gibi sorunları olduğunda bunları daha kolay ve çekinmeden dile getirebilir ancak ne yazık ki kadınlar bu konuda onlar gibi değiller. Ancak yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 75’i hayatlarında en az bir defa bu tip enfeksiyonlarla ve rahatsız edici durumlarla karşı karşıya kalıyor.

Vajinöz ve Vajinal Akıntı

Vajinal akıntıya yol açan virüslerden biri candida albican virüsüdür. Candida bakterisi normalde belirli bir seviyede vücutta daima bulunur. Fakat bu seviye kontrol dışı bir boyuta ulaştığında vajina içindeki laktobali denilen ve vajinayı enfeksiyondan koruyan iyi bakterilerin sayısını azaltır.

Kaşıntıya da Sebep Olan Bu Enfeksiyonun Nedenleri Nelerdir?

  • Adet dönemlerindeki hormonal degişiklikler bir sebep olabilir. Bu dönemde salgılanan hormonlar vajinadaki asitlerin azalmasına sebep olur. Bu da PH seviyesinin düzensizleşmesi ve iyi bakterilerin azalması anlamına gelir. Antibiyotikler, duşlar, vajinal deodorantlar, üzerinizde kalan ıslak mayolar ve dar pantolonlar ya da külotlu çoraplar gibi etkenler de enfeksiyonlara davetiye çıkarır.
  • Hatta seks bile bu bakterilerin saldırısına maruz kalmanıza neden olabilir. Erkek cinsel organında ya da tükürüğünde bu tip mantarlar bulunabilir ve cinsel ilişki sırasında bunlar kolayca kadına geçebilir ve aktif hale gelerek zarar verebilir. Araştırmalara göre haftada bir ya da birden fazla defa partnerleri tarafından oral seks yapılan kadınlarda bu tip enfeksiyonların görülme riski üç kat daha fazladır.
  • Daha önce bu tip belirtiler yaşamadıysanız, bunların suçlusunun gerçekten bakteriler olup olmadığını doktorunuza mutlaka danışın. Bu enfeksiyonlarda kullanılan bakteri öldürücü kremleri kullanmanız gerekebilir. Eğer bu işe yaramazsa oral yolla, ilaçla bir tedavi de gerekebilir.
  • Erkek arkadaşınız herhangi bir terslik hissetmese de onun da doktora görünmesini ve size bu tarz bakteriler geçirme riskinin olup olmadığının belirlenmesini sağlamak akıllıca olacaktır. Eğer bu tip idrar Yolu Enfeksiyonları enfeksiyonlara karşı bir krem kullanıyorsanız bu dönemde enfeksiyon geçtikten sonra iki yada üç hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekebilir.
  • Banyo yaptıktan sonra yada havuz veya denize girdikten sonra vajinal bölgenizi mutlaka kurulamaya ve ıslak mayomuzu hemen değiştirmeye özen gösterin. Genital spreylerden ve deodoranlardan uzak durun, pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin ve eğer mümkünse çok dar pantolonlar yerine etek giymeyi tercih edin. Eğer çok sıkı kotlar ve pantolonlar giyiyorsanız en azından geceleri iç çamaşırı giymeden yatarak bu bölgenin hava almaşını sağlayabilirsiniz.
  • Vajinal akıntıların çok farklı ve çok çeşitli nedenleri vardır. Vücudun bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde cinsel yolla enfeksiyon bulaşma riski de fazlalaşır. Bu rahatsız edici ve utanç verici akıntılar, kadınların yaklaşık yüzde 15’inde görülen yaygın bir durumdur. Candida albican virüsüdür. Bundan kurtulmak için vajinayı bakteriyel etkilere karşı korumak gerekir. Bu nedenle vajina içine yerleştirilen tamponlar kullanılmamalıdır. Eğer erkeğin cinsel organında da benzer bir enfeksiyon oluşmuşsa prezervatif kullanılmalıdır. Bu enfeksiyonun erkeklerdeki belirtisi organ çevresi ve bezlerde kızarıklık, bazen de ilişki sonrası yanma hissidir. Bu rahatsızlığa neden olan faktörü ya da faktörleri bulmak için gerek kadında gerekse de erkek cinsel organ çevresi için tahliller yapılmalıdır. Akıntı varsa antimikotikler, bakteriyel bir durum söz konusuysa antibiyotikler ya da bikarbonatla temizleme yöntemleri kullanılmalıdır

İdrar Yolu Enfeksiyonları

  • İdrar yolları iltihabının belirtisi, sık sık fakat her defasında şiddetli bir yanma hissiyle sadece birkaç damla olarak tuvalete çıkmaktır. Bu tip idrar yolu rahatsızlıkları neredeyse kadınların yarısında görülür. Hatta bazıları yılda bir iki defa böyle bir enfeksiyonla karşı karşıya kalır.
  • İdrar yolu iltihapları genellikle E.coli denilen bir bakteri nedeniyle oluşur. Bu bakteri normalde karın, anüs ve vajina çevresinde bulunur. Fakat bu bakteri vajinanın iç kısmına girmeyi başardığında ve mesane yolunda tutunacak yerler bulduğunda sancılı tuvalete çıkma ve yanma hislerinin oluşmasına neden olacak enfeksiyonlar oluşturur.
  • Bu bakterilerin idrar yoluna girebilmesine olanak sağlayan en önemli faktör sekstir. Sık seks yapan kadınlarda bu bakterinin idrar yoluna girip enfeksiyona yol açması daha olasıdır. Bazı doğum kontrol yöntemleri de bu bakterinin idrar yoluna girme sürecini kolaylaştırabilir. Bu tip doğum kontrol araçları bu bölgedeki dokuları tahriş ederek bakterilerin tutunmasına kolaylık sağlayacak ortamı hazırlarlar.
  • İdrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için doktorunuza düzenli olarak idrar tahlili yaptırmanızda fayda var. Böyle bir tehlike ya da enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi yapılabilir. Ancak bu işe yaramazsa ve idrarda kan olursa daha uzun süreli bir ilaç tedavisi gerekiyor demektir. Ayrıca doktorunuza enfeksiyon sonrasında durumun tekrarlamaması için de bir ilaç kullanmak istediğinizi söylemenizde yarar var.
  • Ayrıca günde en az 8 bardak su içerek bu bakterilerin idrar yolundan atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ve baharatlı yiyecekler, alkol, kahve, diğer kafeinli içeceklerden de uzak durmanız gerekir.
  • İdrar yollarında herhangi bir enfeksiyon oluşmasından korunmak için seks yapmadan önce ve yaptıktan sonra mutlaka tuvalete çıkın. Ve vajinal bölge temizliğini önden arkaya doğru yapın ve fazla kimyasal madde ve kozmetik ürünleri kullanmayın.

Kaşıntı ve Kızarıklıklar

  • Aslında bu tip şikayetler genel olarak cildiye ile ilgilidir ve bu kaşıntılı ve kaşıdıkça daha da kızarıp şişen isiliklerin sebebi çoğu zaman tahriş edici maddeler ile temastır. Vajinanınızın iç yüzeylerinin ve dış bölgelerinin olduğu kadar anüs çevresindeki deri de oldukça hassastır. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi deri bu bölgede kuvvetli ve dış etkilere dayanıklı değildir.
  • Bu bölgedeki tahrişin sebebi duş jelleri, banyo tuzları, renkli tuvalet kağıtları içindeki kimyasal boyar maddeler, giyecekler de kullandığınız deterjanlar ve yumuşatıcılardır. Prezervatif kullanımı da anal bölgelerdeki derinin tahriş olmasına sebep olabilir.
  • Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman jinekoloğa ya da cilt uzmanına mutlaka görünmeniz gerekir. Rahatlatıcı kremlerle ve ağızdan ilaç tedavisiyle bu şişkinlik ve kızarıklıklardan korunabilirsiniz.
  • Daha kısa süreli kızarıklıklar da bölgeye günde birkaç kez uygulanacak soğuk kompres de işe yarayacaktır. Soğuk suyla duş alınması, sabun kullanımından kaçınılması ya da daha doğal ve katkısız temizleyicilerin kullanılması da tedaviye destek verecektir. Ayrıca bölgeyi kaşıyarak yara yapmaktan da kaçınılması gerekir.
  • Yeni kullanmaya başladığınız bazı ürünler bu kaşıntı ve kızarıklıkların nedeni olabilir. Bu ürünlerin neler olduğunu deneme yanılma yöntemiyle cildinize alerji ve tahriş yapan ürünleri belirleyebilirsiniz. Unutmayın birden fazla zararlı ürün kullanıyor olabilirsiniz.

Trikomoniaz

  • Bu hastalığın belirtileri kadınlarda yeşilimsi sarı, kötü kokan, yanma hissi veren vajinal bir akıntıdır. Erkekler de ise sabah nadiren görülen akıntı dışında bir belirtisi yoktur. Bulaştıktan sonra 3 – 8 gün içinde kendini belli eder. Kadınlarda daha etkili olan bir hastalıktır.
  • Aşırı vajinal akıntı olduğu dönemlerde cinsel ilişkiye koruyucu yöntemlerle girilmesi gerekir. Ancak eğer mümkünse bu dönemde cinsel ilişkiye hiç girilmemesi daha iyidir. Vajinal tamponlar yoluyla bu hastalığın teşhisi yapılabilir, erkekte de aynı tahliller idrar yolu kanalında yapılır.

Papilloma

  • Papilloma virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Her iki cinste de sık görülür. Kimilerinde 1-3 ay arasında ortaya çıkan etli şişkinliklere yol açan bir hastalıktır. EF kekte cinsel organ üzerinde, kadında vajinada grimsi pembe şişkinlikler ile kendini gösteren hastalığın virüsü kadın rahmi boyunca çıplak gözle görülemeyecek bir yaraya neden olabilir.
  • Partnerinizi iyi tanımak ve bu tür yaraları olan kişilerle cinsel ilişkiye girmemek iyi korunma yoludur. Erkek için Peniskopi, kadın için de Pap-Smear testi ile teşhis edilebilen hastalığa bağlı yaralar ve lezyonlar lazer kullanılarak ya da kimi ilaçlarla yok edilebilir.

Enfeksiyonlarla Savaşan Yiyecekler

Kırmızı toz biber

Bu baharat bakteri ve mantarlarla savaşan maddeler içerir. Ancak idrar yolu iltihabı olan hastalara fazla tavsiye edilmez.

Sarımsak

bakterilerle savaşan koruyucular içerir.

Yoğurt

yoğurdun içindeki yararlı bakteriler enfeksiyonlarla savaşmaya yardım eder.

Muz

Bakterilerin ve mantarların çoğalmasını önleyen maddeler içerir.

Portakal, Çilek, Kırmızı Biber

C Vitamini yönünden zengin olan bu yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirerek bakteriyel enfeksiyonlarla baş etmeye yardımcı olur.

Yorumlar kapalı.