Burun Estetiği Nedir? Burun Estetiğinde Doktor Seçimi.

Burundaki şekil bozuklukları kimi zaman estetik kaygılarla kişiyi rahatsız ediyor, kimi zaman da solunum açısından sıkıntılar yaratabiliyor. İşte bu noktada devreye ankara burun estetiği ameliyatları giriyor. Rinoplasti olarak adlandırılan bu estetik müdahale, burundaki şekil bozukluğunu düzeltmek ya da burun bölgesine estetik açıdan yüz ile daha uyumlu bir görünüm kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen ameliyatlardır.

Ülkemizde en çok yapılan estetik ameliyatların başında rinoplasti geliyor. Kimi zaman sadece burundaki kıkırdak dokuya müdahale edilirken kimi zaman burun kemiğine de müdahale edilmesi gerekebiliyor. burun estetiği ameliyatları pek çok farklı teknikle yapılabiliyor.

BURUN ESTETİĞİNİN TARİHÇESİ
Burun Estetiği Nedir?

“Burun ameliyatı ile ilgili bulunan en eski kayıtlar Antik Mısır dönemini işaret ediyor. Edwin Smith papirüsünde ve bazı Hint kaynaklarında burunameliyatına dair bazı bilgiler mevcut.

O dönemde burun saygı ve onuru temsil ediyordu. Bu nedenle kişinin cezalandırılması istendiğinde burnu kesiliyordu. Kesilen burnun yanaktan deri kaydırılarak onarılması şeklinde burun ameliyatı yapılıyordu. Bazı kaynaklarda M.Ö. 5. yy döneminde bu ameliyatın yapıldığı bilgisi mevcut.”

BURUN ESTETİĞİ NEDEN YAPILIR?

Burun estetiği ameliyatı elbette pek çok nedene bağlı olarak yapılabilir. Burun fonksiyonlarında meydana gelen bir sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yapılabildiği gibi buruna yüze daha uygun bir görünüm kazandırmak veya burun kaldırma amacıyla da yapılabiliyor. Genel olarak burun estetiği yaygın şekilde şu amaçlarla yapılıyor.

Burun estetiği ameliyatı olması için kişide mutlaka bir nefes alıp verme sıkıntısının bulunması gerekmiyor. Sadece burun görünümünü güzelleştirmek amacıyla da rahatlıkla rinoplasti ameliyatları tercih edilebilir. Evet de mevcut burun dokusu ve nasıl bir burun görünümü elde edileceğine bağlı olarak doktor tarafından tercih edilecek teknik değişebilir. Bu durum aynı zamanda hastaların iyileşme süreci üzerinde de etkili olabiliyor. Genel olarak bakıldığında hem ülkemizde hem de dünya genelinde rinoplasti ameliyatlarının solunum sıkıntılarından ziyade estetik kaygılarla yapıldığını görebiliyoruz.

  • Burunda doğuştan bulunan ya da sonradan olan şekil bozukluklarını gidermek
  • Burun ucunu genişletmek ya da daraltmak
  • Burun ile dudak arasındaki mesafeyi açmak ya da azaltmak
  • Burun kemeri görüntüsünü ortadan kaldırmak
  • Asimetrik görünümü düzeltmek
  • Burundaki çöküntü görünümü doldurmak
  • Anatomik nedenlerle yaşanan solunum sorununu yok etmek

KİMLER BURUN ESTETİĞİ YAPTIRABİLİR?

Burun estetiği ameliyatı yaptırmak için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. 18 yaşın altında olan kişilerde sadece ciddi solunum sıkıntıları durumunda rinoplasti ameliyatları yapılabilir. Ancak ciddi bir sağlık sorunu yaşanmadığı sürece hastaların 18 yaşını doldurmayı beklemesinde fayda var. Elbette kişinin sağlık durumunda ameliyata engel bir sorun bulunmaması da çok büyük önem taşıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi hamilelik dönemlerinde ya da emzirme sürecinde ameliyatları yapılamaz.

KADIN VE ERKEKLERDE BURUN ESTETİĞİ ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Burun estetiği, yani rinoplasti operasyonunda, kadınlar ve erkeklerin geçirdiği operasyonlarda yemel olarak bir fark olmasa da, estetik açıdan fark söz konusudur. Buradaki ana fark, erkekler ve kadınlarda, burnun dudakla olan açısının farklı olmasıdır. Erkeklerde bu açı 90 dereceye yakınken, kadınlarda burnun dudakla yaptığı açı daha fazladır. Burun estetiğin operasyonlarında, kadın ve erkeklere uygulanan cerrahi teknikler arasında bir fark yoktur. Cerrahi operasyon sonucunda, erkeklerin burnu, kadınların burnuna göre daha az açılı, burnun ucu kendisini daha fazla belli eder şekilde ortaya çıkmalıdır.

BURUN ESTETİĞİ OPERASYONUNDA,
BURUN ETİ OPERASYONU DA YAPILABİLİR Mİ?

Burun eti, yani konka olarak ifade edilen ve işlev olarak alınan havanın, burunda ısıtılıp nemlenmesini sağlayan yapının fazla büyümesi durumu, bir rahatsızlık yaratmaktadır. Konka hipertrofisi birçok kişinin şikayetçi olduğu bir sorundur. Burun etinin büyümesi, çeşitli nedenlerden ötürü alerjik reaksiyonlara ya da septum eğriliklerine neden olması, etin büyümesine ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Burun estetiği operasyonunda, burun eti kaynaklı burun tıkanması sorunu, eş zamanlı olarak düzeltilebilen sorunlardır. Ancak operasyon öncesinde konuyla ilgili bilgi verilmesi, hastanın mevcut durumuna göre bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.

KEMERLİ BURUNLARDA ESTETİK OPERASYON YAPILABİLİR Mİ?

Türkiye’de, burun estetiği konusunda en çok şikayet edilen durumlardan bir tanesi, burundaki kemerdir. Kemerli burunlardan ötürü bir şikayetiniz söz konususuysa, burun estetiği operasyonları burun kemerli burunlara da yapılabilmektedir. Burun kemeri, kıkırdak ve burun kemiğinin oluşturduğu burun kemeri, kemer törpüleme gibi tekniklerle azaltılabilmektedir ve burun kemeri sorunundan kurtulmak, rinoplasti operasyonu ile mümkün kılınmaktadır.

BURUN ESTETİĞİ TEKNİKLERİ NELER?

Rinoplasti ameliyatında uygulanan teknikleri en genel şekliyle ikiye ayırabiliriz:

  • Açık burun ameliyatı
  • Kapalı burun ameliyatı

Bu ameliyat teknikleri arasından hangisini tercih edileceğine doktorunuz tarafından karar verilir. Öncelikle burun estetiği ameliyatı teknikleri arasından yapılacak seçim hastanın burun dokusuna bağlı olarak belirlenebiliyor. Bununla birlikte nasıl bir burun şeklinin hedeflendiği de tercih edilecek ameliyat tekniğinde belirleyici unsur oluyor. Dolayısıyla açık ve kapalı burun ameliyatı teknikleri arasından hangisinin tercih edileceğine doktor tarafından birkaç farklı unsur göz önünde bulundurularak karar veriliyor.

Genel olarak burun estetiği teknikleri açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı ameliyatla yapılıyor. Ancak aslında her hasta için uygulanan tekniğin farklı olduğunu ve ameliyat planlamasının da farklı şekilde, hastaya uygun olarak yapıldığını belirtmeliyiz. Hangi tekniğin uygulanacağına ise yapılacak müdahale dikkate alınarak doktor tarafından karar verilir.

https://www.youtube.com/watch?v=BMe_Cl_lGF8

BURUN ESTETİĞİ TEKNİKLERİ

  • Açık rinoplasti tekniği
  • Kapalı rinoplasti tekniği

Burun Estetiği ve Tampon Kullanımı

Burun Estetiği TeknikleriAçık rinoplasti tekniği; Burun deliklerinin alt kısmında yer alan birleşme noktası yani kolumella noktasına bir kesi uygulanarak gerçekleştirilir. Açık teknikte burun derisinin kaldırılması gerekir ve tüm dokuların cerrah tarafından görülebilmesi sağlanır. Kemik, kıkırdak doku ya da yumuşak doku üzerinde gerekli müdahale gerçekleştirilir ve deri kapatılır.

Kapalı rinoplasti tekniği; Kapalı olarak adlandırılan teknikte ise kolumella olarak adlandırılan ve burun deliklerinin birleşme noktası olan bölgeye kesi uygulanmaz. Kesi burun deliğinin içerisine uygulanır ve burun dokularına müdahale de burun deliklerinin içerisinden yapılır. Ancak burun bölgesine vücudun herhangi bir yerinden alınan dokunun yerleştirilmesi gibi ihtiyaçlar durumunda açık burun tekniği uygulanır.

Burun Estetiği ve Tampon Kullanımı; Rinoplasti ameliyatlarında hastaların en çok endişe ettiği hatta ameliyat kararını sürekli ertelediği konuların başında tampon geliyor. Bunun nedeni geçmişte uygulanan ve gazı bezin burun deliklerinin içerisine konmasıydı. Hem gazlı bez konması hem de çıkarılması hasta için oldukça acı vericiydi. Fakat artık bu teknik kullanılmıyor ve hastaların tampon kullanımı ile ilgili herhangi bir endişe yaşamaları gerekmiyor.

Çünkü artık tampon kullanımı sadece ender durumlarda ihtiyaç doğduğunda söz konusu oluyor. Ayrıca eskiden olduğu gibi gazlı bez kullanılmıyor. İçerisinde rahatlıkla nefes almanızı sağlayacak delikler bulunan tamponlar kullanılıyor. Bu nedenle iyileşme süreci hasta için çok daha konforlu oluyor.

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI LOKAL ANESTEZİ ALTINDA YAPILABİLİR Mİ?

Burun estetiği operasyonu, yapılacak işlemlerin içeriğine göre değişmek üzere, genel anestezi altında yapılabildiği gibi, lokal anestezi ile de yapılabilir. Lokal anestezi ile yapılan burun estetiği operasyonlarında, hastanın işlem esnasında uyanık olacağı düşünülürse, belirli sorunlar yaşanabilmesi söz konusu olmaktadır. Hastanın, burun estetiği operasyonu esnasında huzursuzlanması, korkması, cerrahın kendini rahatsız hissetmesine neden olabileceği ve bu operasyonun, ince bir operasyon olacağı düşünülürse, genel anestezi tercihi daha yerindedir.

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Burun estetiği ameliyatının sıklıkla gerçekleştirildiği kentlerin başında geliyor. Rinoplasti ameliyatlarının nasıl yapıldığı hangi tekniğin tercih edildiğine bağlı olarak değişebilir. Çok basit müdahalelerde doktor tarafından lokal anestezi tercih edilebilir. Ancak genel olarak burun estetiği ameliyatlarının genel anestezi altında gerçekleştirilen estetik operasyonlar olduğunu belirtebilir. Dolayısıyla hastanın müdahale sırasında herhangi bir acı ya da sızı hissetmesi mümkün olmuyor.

Ameliyatta burun kemiğine müdahale edilebiliyor ya da sadece kıkırdak dokular üzerinde bir operasyon da gerçekleştirilebilir. Yaklaşık olarak 2 saat içerisinde ameliyatın tamamlandığı bilgisini verebiliriz. Ancak ender durumlarda bu süre elbette uzayabiliyor. Hastanın sağlık durumunda bir sorun olmadığı sürece 1 günlük klinik istirahatin ardından bir hafta ile 10 gün süren bir ev istirahati de önerilebiliyor. Tampon ya da atel kullanılıp kullanılmayacağına doktor tarafından karar veriliyor.

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINDAN SONRA İYİLEŞME SÜRECİ

Burun Estetiği SonrasıRinoplasti ameliyatının ardından çok sıkıntılı bir iyileşme süreci beklemeyin. Halk arasında bu yönde bir görüş hakim olsa da artık burun estetiği ameliyatlarında kullanılan teknikler ya da ameliyat sonrasında kullanılan tampon gibi materyaller çok değişti. Hastalar gayet konforlu bir süreç eşliğinde bir hafta ila 10 günlük olan bu iyileşme sürecini atlatabiliyor.

Ameliyatın ardından doktorunuz tarafından size bazı uyarılar ya da öneriler aktarılabilir. Tüm bunları dikkate almanız ve harfiyen uygulamanız gerekiyor. Örneğin burun bölgesine darbe almamanız çok büyük önem taşıyor. Vücudunuzu zorlayan hareketlerden kaçınmalıyız yine dikkat etmeniz gerekenlerden biri….

Doktorunuzun önerilerine ve uyarılarını dikkate almanız iyileşme sürecinin çok daha kolay bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilir.

Burun estetiği ameliyatından sonra iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşiyor olsa da sonucu görmek için bir yıl beklemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ameliyatların ardından genellikle hastalar sabırsızlanabiliyor ve yeni burun şekline bir an önce görmek isteyebiliyor.

Ancak bunun ameliyat ile kazandırılan şeklini alması yaklaşık olarak 1 yıllık sürece gerektiriyor. Bu bilgiyi de göz önünde bulundurmanızda fayda var.

BURUN AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?

  • Şayet tampon kullanıldıysa ilk hafta tampon temizlenmelidir. Bu sayede burun hava kanallarının açık kalması sağlanır.
  • 2 ila 3 ün boyunca soğuk kompres yapılması gerekir. Bu sayede burun ve çevresinde oluşabilecek ödem ve şişme en aza indirgenir.
  • 1 ay boyunca ağır sporlar yapmak ya da ağır kaldırmak sakıncalıdır. Eşya taşınması ve vücudu zorlayacak hareketler yapılması da yasaklanıyor. Çünkü bu gibi aktiviteler burun bölgesinde kanamaya neden oluyor. Ayrıca burun ameliyatı sonrası 2 ila 3 gün boyunca yürüyüş yapılmaması da sağlıklı bir iyileşme süreci açısından önem taşıyor.
  • Operasyondan sonra 6 ay boyunca gözlük kullanmamak gerekir. Bu dönemde gözü bozuk olan hastalarımıza gözlük yerine lens kullanımını öneriyoruz.
  • Sauna, hamam, solaryum, güneş banyosu, buhar banyosu ve benzeri aktivitelerin de 1 ay boyunca yasak olacağını belirtmeliyiz. Duş alınması için de atelin çıkarılması beklenmelidir. Bu süre hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle bir haftadır.
  • Ameliyatın ardından klinik istirahat süresi genellikle 1 gündür. Ancak evde 2 haftaya kadar uzayabilen bir süre istirahat etmeniz gerekebilir. Bu nedenle tüm hastaların ameliyat planlamasını bu şekilde yapmasında fayda var.
  • Burnun her türlü darbeden itina ile korunması en önemli unsurdur. Bu yüzden kayma, düşme riski yüksek olan zeminlerden ve her türlü aktiviteden kaçınmalısınız.

Yorumlar kapalı.