Çocuğunuzu Kardeşine Hazırlama Yöntemleri

Hamileliğinizden İtibaren Çocuğunuzu Dünyaya Gelecek Olan Kardeşine Adım Adım Hazırlama

İlk çocuktan sonra ikinci çocuğa sahip olmanın, hem ilk çocuğunuza hem de sizin için keyifli olacağını düşündünüz. Peki ya evin içinde uzun zamandır hakimiyet kuran ve tek olma egemenliğinin elinden alınacağını düşünen çocuğunuz sizinle aynı fikirde değilse? O halde çocuğunuza mutlaka doğacak olna kardeşinin  beslemek, uyutmak ve altını kirletmekten başka bir şey yapmayacağını, birlikte oyun oynayabilmeleri için büyümesi gerektiğini anlatın. Mümkünse yeni bebeği olan arkadaşlarınızı ziyarete gidin.

Çocuğunuzla birlikte hamilelik, doğum, yeni doğan bebeklerle ilgili kitaplar okuyun. Bebek hakkında duygu ve düşüncelerini ona da sorun, soru sorması ve paylaşması için fırsat tanıyın.

Elinize bir oyuncak bebek alın ve bununla bebeğin nasıl tutulması gerektiğini  ona nasıl davranması gerektiğini gösterin.

Kardeşi için yapılan hazırlıklara katılmasını sağlayın. Örneğin hastane çıkış takımını birlikte seçmek, doğum çantanızı hazırlamanıza yardım etmek, bebeğe isim bulmak gibi.

Doğumu planlarken Yapılması Gerekenler

Doğum zamanı yaklaştığında ne kadar süreyle hastanede olacağınızı ve siz yokken onun kiminle kalacağını önceden ayarlayın ve bu durumu çocuğunuza da bildirin.

https://www.youtube.com/watch?v=h3mi4GVURLY

Hastanedeyken ve eve döndükten sonra çocuğun rutininin mümkün olduğunca değişmemesini sağlayın.

Doğumdan Sonra Yapılacaklar

Büyük çocuğa özel zaman ayırın. Anne ve baba ayrı ayrı zaman geçirmelidir.

Çocuğunuzun kardeşiyle ve evde olan değişikliklerle ilgili duygularını dinleyin. Olumsuz duygular ifade ettiğinde onu bilgilendirin. Çocuğunuzun duygularını söze dökmesi konusunda ona yardımcı olun. Hiçbir zaman duygularını inkar etmeyin ya da yok saymayın.

Zarar verici davranışlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğinizi açıkça belirtin. Kızgınlığını ifade etmesini sağlayıcı yöntemler öğretin.  Örneğin bebekler ya da kuklalar aracılığıyla duygularını ifade edebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=-a0jMz6zC3k

Arkadaşlarınızın ya da akrabalarınızın vereceği abla ya da ağabey hediyelerini hazırlayabilirsiniz. Böylece bebeğe hediye geldiğinde büyük çocuğunuzda kendisini dışlanmamış hisseder.Bebeğe görmeye gelenlere sadece bebekle ilgilenmemelerini  büyüğe de ilgi göstermelerini hatırlatın.

Büyük çocuğun kendisine özel bir alan ve bebekle paylaşmak zorunda olmayacağı eşyaları olduğu konusunda ona güvence verin. Ev işleri bebeğin bakımı konusunda büyük çocuğunuzdan yardım isteyin. Ona özel işler verin. Bu konuda çocuğu zorlamamak önemlidir. Çocuğunuz size yol gösterecektir.

Bebeğin bakımına katılmasına sağlayın. Yıkama, giydirme, bebek arabasını itme gibi.

Büyük çocuk olmanın sağladığı yararları konuşun. Ne vermek istediğini seçebilir, parka gidip oyun oynayabilir, arkadaş edinebilir.

Büyük çocuğunuz bebeğe hiç ilgi göstermeyebilir. Bu durumda onu bebekle ilgilenmesi konusunda zorlamayın zamanla ilgilenecektir.

Çocuğunuz uygun olmayan bir davranışta bulunduğunda ona hemen cezalandırmayın. Duygularını anlamaya çalışın. Bu durum çocuğunuz birebir ilgiye daha fazla ihtiyacı olduğunu gösteren işaret olabilir. Duygularını uygun şekilde ifade etmesi konusunda yardımcı olun.

Uzman Pedogog Görüşü Alın

Onu kardeşine hazırlamak sıkıntılarınızı azaltır. Yeni doğan bir bebeğin aileye dahil olmasıyla ailenin birçok değişim yaşadığını söyleyen pedegog anne ve bablara bu durumda bebek doğmadan önce ebeveyinler eneri ve dikkatlerinin çoğunu hazırlıklar için kullanırlar. Bebek doğduktan sonrada ilgi ve dikkatin çoğu bebeğin ihtiyaçlarını karşılama yönündedir.

Tüm bu değişimler büyük çocuk için baş edilmesi güç durumlar olabilir. Bu durumda büyük çocuğun ilgiyi yeniden üzerine çekmek için uygun olmayan davranışlar sergilemsi, sldırgan ya da huysuz olması bebeksi davranışlarda bulunması çok görülmektedir. Büyük çocuğu tüm bu değişimlere hazırlamak yaşanılacak sıkıntıları en aza indirilmesini sağlayacaktır.

Yorumlar kapalı.