Değişmek Elinizde

RÜYALARINIZI DİKKATE ALIN

Freud’un da altını çizdiği gibi rüyalar en derin düşünce ve arzularınıza açılan bir yoldur. 43 yaşındaki Antoine, analizi sırasında rüyalarından birini hatırladı: “Mezarlığa yakın bir yerde bir partiye davetliydim ve durakta arabamın içinde bekliyordum. Kaldırımdan gelen bazı sesler duydum ve birinin bana doğru yaklaştığını hissettim. Arkam dönüp bağırarak bana doğru gelen kişiyi korkutmak istedim ama arkamı döndüğümde kendimle karşılaştım. Aslında kendi kendimi korkutuyordum. İçimde hep hissettiğim bu korkunun sebebi bir anda su yüzüne çıktı.” Antoine, sorununun kökenini bulduktan sonra kendine daha güvenli ve sakin biri haline geldiğini, bundan sonra da başkalarına karşı dik duracağını söylüyor.

İZİN VERİN BEDENİNİZ KONUŞSUN

Bir başka yöntem de duygularınızın size ne anlatmak istediğine kulak vermek. Psikoterapist Eric Champ hastalarma kullandıkları sözcüklerin kendilerinde ne gibi duygular uyandırdığını soruyor. Sıkça ihanetten söz ediyorsunuz. Bu sözcük sizde ne gibi duygular uyandırıyor? Burada hem duygulara hem de bedene odaklanmak gerekiyor. Dilden bedene ve bedenden dile doğru giden çift yönlü bir hareket var. Kullandığımız sözcüklerin, gördüğümüz rüyaların ve beden dilimizin farkına vardığımızda geçmişimiz ve çevremiz tarafından dayatılan bir hikayenin de bilincine varıyoruz. Gerçek duygularımızın bu hikayelerin altında yattığını keşfediyoruz. Ali Magoudi’ye göre kendine yönelik bu farkındalık derin bir değişim yaratma gücüne sahip.

Değişimin Yolu

Psikanaliz

Kişilerin bilinç dışında yaşadığı çatışmaları anlamlandırma sürecidir. Dilin gücü üzerinde durur. Kişinin kendini tanımasına ve daha iyi yaşamasını engelleyen döngülerini kırmasına yardımcı olur.

Geştalt terapisi ve transaksiyonel analiz

İnsancıl terapi yöntemleri sayesinde kişiler onları geçmişe bağlayan zincirlerinden kurtuluyor. Bu teknikler belli semptomları geçirmekten ziyade insanın hayatındaki genel uyumu sağlamayı amaçlıyor.

Davranışsal Terapiler

Yanlış koşullanmaların ve uygunsuz reflekslerin üzerine giderek davranışlarımızı iyileştirmeyi hedefliyor.

Sistemik terapiler

İletişim problemlerini gidermek üzere kişilerin başkalarıyla ve içinde yaşadığı çevreyle olan ilişkilerini ele alıyor. Örneğin sistemik aile terapisi tüm ailenin bir arada olduğu, bir ya da iki terapi uzmanı eşliğinde gerçekleştiriliyor.

Yorumlar kapalı.