Dijital (Elektronik) Sözleşme Nasıl Yapılır?

Dijital sözleşme veya diğer adıyla elektronik sözleşme bürokrasiyi azaltan, işlerin düzgün yürümesine katkı sunan uygulamalardan biridir.

Dijital Sözleşme Nedir?

En genel ve kısa tanımıyla dijital sözleşme, elektronik ortamda dijital araçlar kullanılarak yapılan sözleşmelerdir. Geleneksel biçimde hazırlanan sözleşmelerin elektronik ortamdaki olduğu için, bu sözleşmelere özel kurallara ihtiyaç yoktur. Borçlar Hukuku’ndaki; sözleşmelerin kuruluşuna, geçerliliğine ve ifasına ilişkin hükümler, elektronik sözleşmelere de uygulanabiliyor.

Dijital Sözleşmenin Uygulandığı Alanlar

Dijital sözleşme, konusu bakımından pek çok alanda kullanılabiliyor. Örneğin mal satımına, dijital ürün satımına ve hizmet sunumuna yönelik elektronik sözleşme ayrımları bulunuyor. Mal satımına yönelik sözleşmelerde, kitap, oyuncak, giysi gibi her çeşit malın satımı söz konusu olur.

Dijital sözleşmelerin bu türlerinde sözleşme dijital ortamda oluşturuluyor. Ancak sözleşmenin ifası posta veya kurye gibi alışılagelmiş yöntemlerle yapılıyor. Dijital ürün satımına yönelik sözleşmelerde, sözleşmenin hem kuruluş hem de ifası internet üzerinde gerçekleştiriliyor. İnternet veri bankası sözleşmesi olarak da nitelendirilen bu sözleşmelerin konusu yazılım, müzik eseri, film, makale, kitap gibi elektronik ortamdaki ürünlerin veri bankasından alınıp, alıcının bilgisayarına yüklenmesine ilişkindir.

Hizmet sunumuna yönelik sözleşmeler ise konusu bir hizmetin yerine getirilmesi olan sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde hizmet edimi dijital ortamda ifa edilmektedir. Örneğin, uçak, konser, sinema bileti temini, otel rezervasyonu yapılması, bankacılık hizmetleri gibi.

E-kimlik cihazı

Yeni geliştirilen e-kimlik doğrulama cihazları, dijital sözleşmelerde e-imza ekleme işlevini görüyor. Fatura aboneliği, kredi başvuruları, noter ve banka işlemleri gibi pek çok alanda sözleşme süreci bu sayede çok daha güvenli ve hızlı hale geliyor.

Kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu işlemlerde güvenliği sağlamak ve kurumlara uçtan uca anahtar çözümler sunmak için geliştirilen cihazlar, tüm sözleşmeleri dijital ortama taşıyabiliyor. Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza sayesinde onay verilen sözleşmeler hukuki bir zemine kavuşuyor.

Üstelik günlük olarak yüklenen bu sertifika mevcut elektronik imza sertifikalarından çok daha düşük maliyete temin edilebilecek. Bu uygulama sayesinde şirketiniz mevcut uygulamalarda olduğu gibi elektronik imza yetkisi için beklemek zorunda kalmayacak, yüz yüze kimlik kontrolü gibi kimlik sahteciliği riski taşıyan bir prosedürden geçmeyecek veya kişisel verilerinin güvenliği konusunda endişe etmeyecek. Kurumlar ise matbu evrak veya kâğıt masraflarından tasarruf edecek, ıslak imzanın kontrolüne harcanan vakit ortadan kalkacak ve arşivlemede çıkan kişisel verilen kaybolması gibi sorunlarla karşılaşmayacak” dedi.

Anında Kredi Başvurusu

Yeni özellik sayesinde, mağazada alışverişini tamamlayan müşteriler, güvenli ve pratik şekilde kimlik doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra parmak iziyle kendilerine tanımlı elektronik imzalarını alabilecek ve anında alışveriş bedeline uygun kredi sözleşmelerini onaylayabilecek.

Bu sayede bankaların kâğıt, kurye, manuel kontrol ve arşiv maliyetleri ortadan kalkacak. Kimlik kontrolü, sözleşme imzalama ve ödeme işlemlerinin tamamı yeni çipli kartlarla hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde tamamlanacak.