Ev Temizliğinin Püf noktaları

Evinizi Temizlerken Kullanabileceğiniz Pratik Bilgiler

Kadınlar için temizlik yapmak hem bir hayli zaman alır hem de bazı lekeler çok fazla uğratırır. Ev hanımlarının en çok yorulduğu temizlik, ne kadar yorucu olsa da temizliği çok seviyoruz. Temizliğin sonunda verdiği o huzur bir yorgunluk kahvesi bizleri mutlu etmeye değiyor. Bizde sizlere birkaç püf noktası sunmak istiyoruz umarız yardımcı oluruz.

İşimizi pratik olmasında yardımcı daha az enerji tüketmemizde ufak ip uçları günlük hayatımızda fayda sağlayacaktır.

Mutfak Temizliği

Mutfak kadınların en çok vakit geçirdiği alanlardandır. Her gün çeşit çeşit yemekler hazırlarlar ve mutfaktaki zorlu lekelerle mücadele ederler. Mutfakta yaşanabilecek kazalar sonucu tezgah üzerinde veya yerlerde çeşitli lekeler meydana gelir. Bu lekelerle baş etmek her zaman kolay olmayabilir.

Mutfakta en sık karşılaşılan lekeler yağ tabanlı lekelerdir. Bu lekelerle mücadele etmek istiyorsanız güçlü yağ çözücülerden olan asidik çözeltilerden yararlanmalısınız.

Sıradan deterjanların çıkaramadığı lekeleri asitli çözeltilerle çıkarabilirsiniz. Buzdolabı gibi beyaz eşyaların hijyeni oldukça önemlidir. Buzdolabının her hafta boşaltılıp temizlenmesi gerekir. Öncelikle buzdolabındaki yiyecekleri çıkarın ve buzluk dahil tamamen boşalttıktan sonra fişini çekin.

Ardından rafları bulaşık deterjanı ve su ile hazırladığınız çözeltiyle silin ve durulayın. Buzdolabının içi için yağ çözücü kullanmanızda fayda vardır. Durulama suyuna biraz sirke eklemeniz kötü kokuları gidermeye yardımcı olacaktır.

Ocak temizliği için krem temizleyicileri tercih etmelisiniz. Yağ lekelerini çıkarmak için yine bulaşık deterjanından yararlanabilirsiniz. Amonyak içeren temizleyicilerden kaçının. Tezgah temizliğinde asitli çözeltilerden kaçının genelde yağ lekeleriyle mücadele ediyorsanız benzin ile temizliği sağlayabilirsiniz.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yerde kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı, çelik eşyaları ve bıçakları ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

Banyo Temizliği

Banyolarımız su ile en fazla temas eden alanlardır. Zamanla su ve sabun artıkları banyonun duvarlarını ve duşakabini ele geçirebilir. Bu yüzeylerden lekeleri çıkarmak için su ve sabun yeterli olmayabilir. Yeni bir eve yerleştiğimizde özellikle banyo temizliğine çok önem vermeliyiz.

Seramik yüzelerdeki kirleri temizlemek için en etkili yöntem asitli çözeltiler olacaktır. Mermer ve granit yüzeylerde bu ürünleri kullanmanız sakıncalı olacaktır.

Banyonun en fazla kirlenen alanı şüphesizki tuvaletlerdir. Tuvaletlerde hijyeni sağlamak için günlük temizliğinde beyaz sirke kullanabilirsiniz. Tuvalette oluşan kireç oluşumlarını yok etmek için en etkili yöntem ise karbonattır. Karbonat ve limon suyu ile kireç lekelerini yok edebilirsiniz.

Duşakabin temizliği için en ideal yöntem beyaz sirkedir. Su lekelerini ve kireç oluşumlarını yok eder. Duşakabindeki inatçı lekeleri temizlemek için boraks tozundan yararlanabilirsiniz. Fayans aralarını temizlemek içinse hidrojen peroksit veya amonyak gibi güçlü bir çözeltiden yararlanmalısınız.

Halı Temizliği

Halılar gün içinde en çok kir ve toza maruz kalan yüzeylerdir. Her zaman yıkama ihtimalimiz olmadığı için pratik ve yeni yollar ararız. Özellikle rutubetli evlerde halılarımız küf lekelerine maruz kalabilir. Bu tip lekeleri çıkarmak için ve günlük temizlik için tavsiyelerimize kulak vermelisiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=LkGpU5MH2ao

Halı yüzeyi derin gözenekli bir yüzeydir ve buradaki lekeleri temizlemek bir hayli zordur. Halı temizliğinde dikkat edilmesi gereken ilk kural halılardaki meyve suyu ve yemek artıkları için kesinlikle bastırarak ve fırçalayarak temizlenmemesidir. Bu lifleri yıpratır ve lekelerin derine işlemesine sebep olur.

Halıdaki yağ lekeleri için en kesin çözüm amonyak ve su çözeltisidir. Bu çözeltiyle hem zorlu yağ lekelerini hem de mürekkep ve boya lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Halıların günlük temizliğinde sirke kullanımı tavsiye edilmektedir. Sirke hem toz ve rutubet lekelerini çıkaracak hem de halının liflerini parlatmaya yarayacaktır. Bir diğer etkin temizlik maddesi de bulaşık deterjanı ve su çözeltisidir. Günlük kullanıma uygun olan bu çözeltiyle halıdaki bir çok lekeyi yok edebilirsiniz.

Döşeme ve Mobilya Temizliği

Döşeme ve mobilyalarımız gün içinde çeşitli lekelere maruz kalabilir. Koltuklarımızın temizliği için sıradan deterjanları kullanmak doğru olmayacaktır. Ancak toz ve benzeri oluşumları önlemek için koltuklarınızı gün aşırı vakum ile temizleyebilirsiniz.

Deri koltuk temizliğinde kullanılacak malzemeler daha farklıdır. Deri bakımını düzenli yapmak önemlidir. Deri koltuklar için özel olarak üretilmiş krem tarzı temizleyiciler her zaman kullanılabilir. Bunun dışında mürekkep lekesi gibi zorlu lekeler için aseton veya hidrojen peroksit kullanımında sakınca yoktur.

Mobilyalarınızın parlak ve toz tutmayan yüzeylere sahip olması için temizlik suyunun içine bir kaç damla gliserin damlatmanız ve tüy bırakmayacak mikrofiber bir bezle toz almanız etkili olacaktır. Ayrıca bu yöntemi ev içindeki ahşap kapıları temizlemede de kullanabilirsiniz.

Koltuklarınızdaki lekeler için beyaz sirke ve su karışımından yararlanabilirsiniz. Koltuktaki yağ lekeleri için saç spreyi az bilinen ancak çok etkili yöntemlerdendir. Ayrıca daha zorlu lekeler için amonyak ve su çözeltisinden yararlanabilirsiniz.

Tül Perde Temizliği

Tül ve perdelerinizin temizliği için pratik yöntemleri burada bulabilirsiniz. Tül ve perdeler gün içinde güneş ışınlarına maruz kalarak solabilir veya çeşitli lekelere maruz kalabilirler. Tül perde temizliğinin püf noktaları çeşitli yöntemler halinde sıralanabilir.

Tül ve perdeyi günlük olarak kumaş fırçasıyla fırçalamak ideal bir temizlik yolu olacaktır. Düzenli bakımını yaptığınızda tül ve perdeyi sık sık yıkamanıza gerek kalmayacaktır. Sık yıkama kumaşlara zarar verebilir.

Pratik temizleme yolları arasında en kullanışlı olanı buhar ile temizlemedir. Narin kumaşlar için makinede yıkama yıpratıcı olabilir. Bunun için geliştirilmiş buhar makinesiyle pratik bir şekilde perde ve tüllerinizi temizleyebilirsiniz. Ayrıca tüllerin ekstra beyazlığa kavuşması için yıkama sırasında beyaz sirke kullanmanız işe yarayacaktır.

Parke Temizliği

Temiz yer tahtalarının en büyük düşmanlarından biri de sudur. Yerdeki küçük lekelerin iyice temizlenmesini istiyorsanız, suyun içine biraz sirke katarak yerleri silin. Zeminin anında pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Camlardaki lekeler

İnatçı cam lekelerinden kurtulmak sandığınız kadar zor değil. Sakın bu lekeleri tel veya benzeri cisimlerle çıkarmaya çalışmayın. Orlonbez üzerine krem deterjan dökerek temizleyin. Böylece camı çizmemiş olursunuz. Ayrıca pencere camlarınızı pırıl pırıl yapmak için temizlik suyuna bir tutam tuz ilave edip camları bu su ile de silebilirsiniz.

Yapışkan İzleri

Yapışmış etiketleri üstlerine biraz yağ sürerek kolayca çıkartabilirsiniz. Bir başka yöntem ise fön makinesini etikete tutmak. Sıcak hava etiketin kolay çıkmasını sağlar.

Fincan Lekeleri

Kahve ve çay lekesi oluşmuş fincanlarınızı, limon veya portakal kabuğuna az miktarda tuz döktükten sonra silerek temizleyebilirsiniz.

Fırın Temizliği

Fırının içini temizlemek için, içine geceden sıcak su ve amonyak dolu bir kap koyun. Sabah kapağını bir süre açık tutun, sonra süngerle silin.

Yanık Tencere Temizliği

Yanan tencere can sıkıcı olabilir. Ancak nasıl temizleyeceğinizi bilirseniz, bu o kadar canınızı sıkan bir soruna dönüşmez. Bunun için tavsiyelerimize kulak verin. Öncelikle yanan tencereyi su ile doldurun. İçine bir miktar bulaşık deterjanı ekleyip kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra birkaç dakika daha tutup ocaktan alın. Tencereyi içindeki suyla birlikte bir saat kadar bekletin. Daha sonra bir sünger yardımıyla silerek tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.

Ütü Temizliği

Ütü tahtasının üzerine kağıt yerleştirip üzerine bir miktar tuz dökün. Ütüyü maksimum sıcaklığa ayarlayalım buhar özelliği kapalı olmasına ve içinde su olmadığını kontrol edelim.Isınan ütünün tabanını tuz zemine bastırın ve kolayca temizlendiğini göreceksiniz.

Mikrofiber Koltuk Temizliği

Temiz fırça yardımı mikrofiber koltukları temizlemek için çok az ispirto ile lekeyi temizlemek mümkün. Koltuğunuzda koku varsa kabartma tozu ekleyerek çözüme ulaşabilirsiniz.

Ocak Temizliği

En çok yağlanan ocak ızgarası sizin için temizlemek çok kolay amonyak kullanarak yağdan arındırmak mümkündür. Izgarayı bir poşet içine yerleştirelim 2- 3 yemek kaşığı amonyak yeterli olacaktır. 12 saat sonunda pırıl pırıl olacaktır.

Duş Başlığının Temizliği

Kireç lekeleri ev hanımlarını hiç sevmediği bir durumdur. Kimyasal kulanın sizin tercih etmediğiniz durumsa sizin yardımınıza sirke yetişiyor. Duş başlığına sirke dökmeniz 20 dakika beklemesi yeterli olacaktır.

Gümüş Eşyaların Temizliği

Takı yada çatal bıçak temizliği için kolay bir öneri alüminyum folya sizlere yardımcı oluyor. Bir kabı alümimyum folya ile kaplayın içine temizlemek istediğiniz eşyalarını koyun ve kaynar su ve tuz ekleyin 30 dakika yeterli olacaktır.

Yastık Kılıflarında Beyazlık

Yastık kılıfları terden sıkça sararması ev hanımlarını oldukça rahatsızlık veriyor bazen yıkamak yeterli olmuyor. Bir bardak çamaşır deterjanı ile 3 tablet bulaşık deterjanı, 1 bardak beyazlatıcı yarım bardak boraks karıştırıp kılıfları sıcak suda bekletebilirsiniz.

Yorumlar kapalı.