Evde Minyatür Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Son zamanlarda evlerde, iş yerlerinde limon ağacı yetiştirmek moda oldu. Limon ağacı hem görsel bir şenliktir hem de limon ağacı yetiştirerek kendi limonunuzu kendiniz yetiştirebilirsiniz. Limon ağacı bakımı kolaydır.

Limon Ağacının Bakımı

Limon ağacı, bakımı hem zevkli hem de meşakkatli olan bir bitkidir. Bütün bitkilerin olduğu gibi limon ağacının da özenli bir bakıma ihtiyacı vardır. Aksi takdirde kuruyacaktır. O nedenle bitki yetiştirirken bakımını hiç aksatmamalıdır.

Turunçgiller familyasına mensup olan bu ağaç, düzenli olarak sulanmalıdır. Haftada 1 kez 1 su bardağı su alması yeterlidir. Dibinde suyun çıkışına izin veren deliklerin olduğu saksılar kullanılmalıdır. Suyun fazlalığı bu deliklerden akmalıdır. Yoksa köklerinde çürüme meydana gelebilir.


Limon ağacı güneş ışığına maruz bırakılmalıdır. Meyveler olgunlaşınca yaprak dökecektir. Bir limon ağacı alındıktan sonra saksısı mutlaka kontrol edilmelidir. En az 17’l saksılar alınmalı, mümkünse 22’lik veya 28’lik saksılar kullanılmalıdır. Küçük bir saksı limon ağacı yetiştirmek için uygun değildir. Geniş ve uygun bir saksıda bakılırsa harika bir ev bitkisi olacaktır.

Limon ağacı için hangi toprak kullanılır sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Torf, bunun için önerilen ideal toprak çeşitlerinden biridir. Öte yandan limon ağacının toprağını gübrelemek lazımdır. Sıvı gübrelerden faydalanılabilir. İlkbaharın başından yaz mevsimi bitene kadar
gübreleme yapılmalıdır.

Limon ağacını sulamak oldukça mühimdir, fakat aşırı miktarda su verilmemelidir. Altı delik bir saksı kullanılmalıdır. Sulamanın ardından saksıda su toplanmamalıdır. Biriken su, limona zarar verir. Mantar hastalığı olup yeşil yaprağını yitirebilir.

Güneşli, iyi ışık alan, rüzgardan uzak havadar bir ortamda muhafaza edilmelidir. Limon ağacının yerleştirildiği saksı güneş gören bir yere koyulmalıdır. Bu ağaç aydınlık ortamları sever.

Narenciye çeşitlerinden limon fazla soğuktan ve şiddetli rüzgardan hoşlanmaz. Terasta veya balkonda duracaksa rüzgardan korunmasına, güneş gören bir yerde bulunmasına dikkat edilmelidir.

Çok soğuk ortamlar gibi çok sıcak ortamlar da limon ağacı için uygun değildir. Limon saksısını kaloriferlerin kenarına koymamak gerekir. Isının etkisiyle meydana gelen buharlaşma nem azaltır ve fidanların kurumasına sebep olabilir.

Yüksek oranda potasyum ve azot içeren topraklar limon ağacı için gayet idealdir.

Limon ağaçları ışığa gereksinim duyar. Bu durum yaz-kış aynıdır. Bu yüzden limon ağacını havalar soğuduğu zaman evinizin içinde güneye bakan bir pencerenin önüne koymalısınız.

Gerektiği kadar ışık aldığını düşünmüyorsanız floresan ışığıyla destekleyebilirsiniz.

Bu ağaçlar yazın sıcağa ihtiyaç duyar. Kış aylarında ise en az 10 derece sıcaklıktaki bir ortamda tutulmalıdır. Oda sıcaklığında hayatını sürdürür. Ancak hafif serin bir ortam onun için daha iyidir.

Limon Ağacı Nasıl Budanır?

Limon ağacını budamak şarttır. Eğer budanmazsa ağaçlar hastalanır. Limon ağacı Ekim ayının sonları ve Kasım ayının ilk haftalarında budanır.

Kuru ve alçak dallarını kesmek gerekir. Limon ağaçlarını budamadan evvel tüm

meyvelerini toplamak lazımdır.

Çiçekleme döneminde budanması uygun değildir.

4-5 santimden küçük dallar kesilmelidir.

Yorumlar kapalı.