Hamilelikte Magnezyum Eksikliği

Günlük hayatta beslenmeye dikkat etmeyen, hangi besinde hangi vitamin veya mineralin olduğunu araştırmayan biri olsanız dahi, bu durum hamileliğinizde mutlaka değişecektir. Çünkü karnınızdaki minik bebeğiniz, bütün ihtiyacını sizden karşılayacak ve bu durumda vücudunuzdaki vitamin ve mineral dengesini normal değerlerde tutmanız biraz zorlaşacaktır.

Hamilelikte eksikliği en fazla hissedilen minerallerden biri de krampların ana sebebi olan magnezyumdur. Peki, hamilelikte magnezyum eksikliği için ne yemeli? Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? Magnezyum içeren besinler hangileri? Detaylar makalemizde!

Magnezyumun Vücudumuzdaki Görevi Nedir?

Kalsiyumun, kemiklerimiz için en değerli mineral olduğunu hemen hemen hepimiz biliriz. Fakat magnezyum olmadan kalsiyumun emilimi pek mümkün değil. Ayrıca protein ve yağ sentezi gibi vücudumuz için önemli faaliyetleri gerçekleştirebilmemizi sağlar. Kas ve sinir sistemimizi düzenler, kalp kasımızı korur.

Hamilelikte Bacak Kramplarının Ana Sebebi Magnezyum Eksikliğidir

Hamilelikte bacak krampları çok sık rastlanan bir şikâyettir. Bu kramplar rahim etrafında hissedilebileceği gibi ikinci 3 aylık dönemden sonra bacaklarda da hissedilebilir. Kramların en önemli sebebi ise çoğu zaman magnezyum eksikliğidir.

Magnezyum, kasların daha rahat kasılıp gevşemesini sağlayan önemli bir mineraldir. Bu durumda doktorunuz size magnezyum tavsiyesi reçete edebilir. Ancak takviyeyi doktorunuzun onayı olmadan kullanmamalısınız. Her şeyde olduğu gibi magnezyum mineralinin fazlası da vücut için zararlı olabilir.

Magnezyum İçeren Besinler

Ispanak

Magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere pek çok mineral açısından zengin olan ıspanağın 100 gramında yaklaşık 79 mg magnezyum bulunur.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği de magnezyum açısından zengin bir alternatiftir. Yaklaşık 100 gr kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacımızın %65’ini karşılar. Ancak yüksek kalorili bir besin olduğundan, dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

Yeşil Fasulye

100 gr haşlanmış yeşil fasulye, vücudumuzun günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık %5’ini karşılar. Aynı zamanda yeşil fasulye kalsiyum, demir, potasyum, A vitamini, folat ve tiamin açısından da iyi bir kaynaktır.

Avokado

İyi bir omega 3 kaynağı olan avokado, magnezyum açısından da zengindir. 100 gr avokadoda yaklaşık 29 mg magnezyum bulunur.

Muz

Sindirim sistemini destekleyen ve sabah bulantılarına iyi gelen muz, bu özellikleriyle gebelerin vazgeçilmez besinidir. Ayrıca 100 gramında yaklaşık 27 mg magnezyum bulundurması da tahtını kolay kolay başka meyvelere kaptıramayacağının göstergesi!

https://www.youtube.com/watch?v=8ccVT5FRJI8

Kuru Meyveler

100 gram kuru meyve, yaklaşık olarak 65 mg magnezyum içerir. Örneğin, kuru üzüm %7, kuru erik %11’i magnezyum içermektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=5pKcwGTLvNQ

Kaju

28 gram kaju, bedenimizin günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılar.

Soya Fasulyesi

Tiamin, fosfor, K vitamini, riboflavin, demir ve bakır açısından zengin bir besin olan soya fasulyesi, 100 gramda günlük magnezyum ihtiyacının neredeyse %70’ini karşılar. Ancak fazla tüketiminin cenin üzerinde bazı sağlık risklerini arttırdığı düşünüldüğü için önerilmemektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=YBO2ZG3wrpM

Süt Ürünleri

Düzenli olarak tüketilen yoğurt, süt, peynir besinler de günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olacaktır.

Bitter Çikolata

100 gramlık bitter çikolatada ortalama 327 mg magnezyum bulunur. Ancak kalorisi yüksektir ve şeker hastalarının çok dikkatli tüketmesi önerilmektedir.

Yorumlar kapalı.