Kahvenin Hikayesi

Bir acı kahvenin 40 yıl hatırı var der dururuz peki nedir bu kahvenin hikayesi?Üniversitedeyken sınav zamanları uzun gecelerde en yakın arkadaşınız olur kahveniz,  sonra bu alışkanlığı sürdürürsünüz, sınavlar çok geride kalmıştır oysa ki. Hayatınızın değişik dönemlerinde değişik yansımalarıyla konuk olur. Kahve deyip geçilmez yani kültür vardır, yolu yordamı vardır…

Kahve Nasıl Bulundu?

Batı ülkelerinde 300 yıllık bir geçmişe sahip olan kahvenin asıl öyküsü Arap yarımadasında, çok eski zamanlarda başlar. Kahvenin ilk ortaya çıkışı hakkında çeşitli söylenceler vardır. Bunlarda bir tanesi ise uyuklayan keçilerini gezdiren Kaldi adında bir çobanın, keçilerinin bazı yemişleri yedikten sonra hareketlendiklerini görmesi ile başlar. Bunun üzerine Kaldi bu yemişleri yer ve kendini dinç hisseder. 13. Yüzyılda kahve çekirdeklerini pişirmeyi deneyen insanlar sayesinde şuanda bildiğimiz kahve ortaya çıkmıştır. Bunun ardından İslam dünyasına hızla yayılmıştır. Kahve adı Arapçada qahwah dan gelir. Bu Türkçede kahveye dönüşmüş, buradan da Avrupa’da cafe, caffe, koffie, coffee, şekline gelmiş.

Kahve adının anlamı ise keyif veren içkidir. Kahvenizi içerken ve büyük keyif alırken, aslında bu keyfi size veren birçok şeyin bir arada olduğunu bilmek gerekir.  Aslında kahveye tadını ya da lezzetini veren birçok bileşen vardır. Kahve ağacı çevresinde yetişen diğer ürünlerin kokularını bünyesinde toplama özelliğine sahiptir. Kahve ağacı çevresinde baharat mı, fındık mı yetiştirildiği ya da volkanik bir bölgede yetişip yetişmediği kahvenizin aromasını etkiler.

Kahve Ağacı Nerede Yetişir?

Kahve Arabistan yarımadası kökenli ortalama 5 metre boyunda bir ağacın meyvesinin çekirdeğidir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derece nem gibi özellikler gerekir. Çekirdekler yeşil renklidir. Kahve bu çekirdeklerden elde edilir, geri kalan ise atılır. Yemişlerin rengi kırmızı olunca olgunlaşmış demektir ve bozulmadan toplanmalıdır. Bu toplama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılırsa da, en iyi ama en zahmetli yöntem elle toplamadır.

Arabica Ağacı

Arabica dünyanın en yaygın kahve ağacıdır. Arabica yetişmesi daha zor, parazitlere ve ısıya daha dayanıksızdır. Ancak elde edilen ürün daha kaliteli olduğu için yetiştirilmektedir.

Robusta Ağacı

Robusta daha nemli sıcak bölgelerde yetiştirilebilir. Ancak ürünü daha kalitesizdir. Aralarındaki en önemli fark Arabica çekirdekleri %1-2, Robusta çekirdekleri ise %2-5 kafein içerir. Arabica daha hafif ve arromatik iken, Robusta daha acımsı ve daha az lezzetlidir.

Türkiye’de Kahve

Türk kahvesi Güneydoğu’da yaygın olarak içilen Mırra ile İtalyanların Espresso’su arası bir türdür. Kahvemizi tüm kahve çeşitlerinden ayıran özellik şekerin pişme sırasında ilave edilmesidir. Yunanlılar yıllardır Türk kahvesine Greek Cafe demekte ısrar etselerde Yunanlı yazar Elias Petropoulos Türk Kahvesi adlı kitabıyla bu gerçeği tüm dünyaya itiraf etti. Yemek sonrası tadına doyulmayan bir fincan kahve, yüzyıllardır kız isteme törenlerinde kahvenin sunulmasıyla tatlıya bağlanan evlilikler, umtlu günlerin habercisi kahve falı…Nesilden nesile geçen bu lezzet geleneği, bir fincanın 40 yıllık hatrıyla gelecek nesilleri de kendi tadıyla büyülemeyi sürdürecek.

Yorumlar kapalı.