Boğaz Yanmasının Sebepleri ve Doğal Çözümleri

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz yanması pek çok kişinin sık karşılaştığı sorunlardandır. Genellikle alerji ve sinüzit hastalığı bu probleme yol açar. Boğaz yanmasına burun tıkanıklığı, sık hapşırma, boğaz ağrısı gibi belirtiler eşlik edebilir. Boğaz yanmasına neden olan sağlık sorunu tedavi edildiğinde geniz yanması da geçecektir.

Boğaz Yanmasının Sebepleri

Boğaz yanmasına sebep olan en sık karşılaşılan nedenler şöyledir:

Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları.
Sinüzit. Sinüslerin iltihaplanması.
Alerji. Polen, küf, kedi, toz gibi şeyler alerjiye neden olabilir.
Farenjit. Farenjit, boğazın arka kısmında bulunan farenksin iltihaplanmasıdır. Farenjit belirtilerden biri de geniz yanmasıdır.
Hava kuruluğu. Havanın kuru ve nem oranın düşük olması da geniz yanması yapabilir.
Bazı ilaçlar yan etki olarak geniz yanmasına yol açabilir. Kullandığınız ilaçların prospektüsünü okuyun yan etkilerini gözden geçirin. Geniz yanması yapan ilacı muadili ile değiştirebilirsiniz.

Boğaz Yanması Geçirme YÖntemleri

Boğaz yanmasının geçmesi için Kulak Burun Boğaz doktoruna gidip tıbbi tedavi imkanlarından yararlanabilirsiniz. Boğaz yanmasının tedavisi bu sorunun nedenine göre değişir. Örneğin sinüzit hastalığı geniz yanması yaptıysa doktor antibiyotik reçete edecektir. Boğaz yanması alerji kaynaklıysa antihistaminik ilaçlar da bu soruna çözüm olabilir.

Boğaz Yanmasına Doğal Şifalar

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, burun yolundaki iltihabı azaltmaya ve boğaz yanmasına yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katıp iyice karıştırın. Bu karışımla her gün gargara yapın. Ayrıca bir bardak suya 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı bal katıp karıştırın. Her gün bunu içmeye devam edin.

Papatya Çayı

Papatya sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Papatya iltihap önleyici özelliği ile geniz yanmasına birebirdir. Dilerseniz papatya çayı yaparak bu çayı içebilir, yahut kaynar suya papatya atıp, bu su ılınınca papatya suyu ile gargara yapabilir.

Zencefil Çayı

Zencefil yüzyıllardır geniz yanması gibi soğuk algınlığı belirtilerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Antibakteriyel özellikler sergileyen gingerol adı verilen bir bileşik içerir. Dekonjestan görevi görebilir ve postnazal akıntının tedavisinde yardımcı olabilir. 1 bardak kaynar suya 1 parça taze zencefil atıp 5-10 dk demleyin. Bu su ılınınca gargara yapın.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin, grip (veya grip) tedavisine yardımcı olabilecek antibakteriyel, antiviral ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Boğaz yanmasına da doğal çözümdür. 1 bardak süte 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal katıp her gün bunu içmeye devam edin. Sütü sevmiyorsanız günde 1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı su ile için.

Adaçayı

Adaçayı Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından gargara olarak kullanılması önerilen şifalı bitkilerdendir. Geniz yanması, boğaz ağrısı ve öksürüğü de iyi gelir. Dilerseniz gargara olarak kullanabilir yahut adaçayı yapıp içine bal ve limon ekleyip tüketebilirsiniz.