Hangi Tencerede Yemek Yapmak Sağlıklı

Piyasada pek çok tencere, tava çeşidi mevcuttur. Peki bunlardan hangisi en güvenlidir? Uzmanlar en sağlıklı tencerenin çelikten, camdan ve topraktan yapılan tencere, tava olduğunu bildirmektedir.

Tencereler, mutfakların olmazsa olmazıdır. Bu eşyalar gıdalarla doğrudan temas halindedir ve ısıya direkt olarak maruz kalmaktadırlar. Tencere seçimini doğru yapmamak sağlığı riske atmak demektir. Kalitesiz tencereye koyulan bazı yiyecekler ısıyla temasa geçtiğinde zararlı hâle gelebilir.

Ayrıca son yıllardan itibaren teflon tava ve tencerelerin sağlığı tehdit ettiğine dair söylentiler giderek yayılmıştır. Bu nedenle farklı tencere çeşitlerine olan ihtiyaç artmış ve bu ürünlerin yelpazesi genişlemiştir. Hangi tencerenin kullanıldığı hem yemeğin lezzetini etkilemekte hem de sağlığımızı ilgilendirmektedir.

Sağlıklı Olan Tencere ve Tavalar

Çelik Tencere

Yemeğin sağlıklı bir şekilde pişmesi için kullanılabilecek en iyi tencere çeşitlerinden biri çelik tencerelerdir. Bu tencereler paslanma ve aşınma gibi durumlara karşı dayanıklıdır. Çelik tencerelerde pişen besinlere kanserojen maddelerin geçme riski yoktur. O yüzden çelik tencerelerin kullanımı güvenlidir. Çelik tencere satın almadan önce mıknatısla test ederek gerçekten çelik mi değil mi sorusuna cevap bulunabilir. Şayet mıknatısın çeliği tutmadığı görülürse o tencereyi gönül rahatlığıyla satın alıp kullanmak mümkündür. Yiyecekleri çelik tencerelerde ve kaplarda muhafaza etmek de gayet sağlıklıdır. Sebze çorbasından balık kızartmasına kadar her yemek çelik tencerelerde lezzetini koruyabilir. Fakat yiyeceklerin kendilerine özel bekleme süreleri de dikkate alınmalıdır.

Cam Tencereler

Cam tencere ve kaplar; yemeklerin pişirilmesi ve saklanmasında kullanılabilecek en sağlıklı ürünlerdir. Isıya dayanıklı ve kaliteli cam tencerelerin tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde ısıya maruz kaldığı zaman kırılma ihtimali yüksektir. Günümüzde cam sektörü oldukça gelişmiştir ve ısıdan etkilenmeyen cam ürünler son derece yaygınlaşmıştır. Bu kapsamda şunu söyleyebiliriz ki cam tencere kullanımının herhangi bir sakıncası yoktur. Tam tersine bu tencereler insan sağlığına uygundur.

Emaye Tencere

Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.Emaye tencerenin olumsuz yönü ise teflon gibi yapışmaz özelliği olmadığından yiyeceklerin tencere yapışması ve dibi tutması sorunudur.

Toprak Tencereler ve Güveçler

Tencereler her mutfağın vazgeçilmezidir. İnsanlar önce toprak tencereler kullanırken zamanla çeşitlilik artmıştır. Toprak kapların granit ve teflon tencerelerden daha kullanışlı ve sağlıklı olduğu bir gerçektir. Topraktan imal edilen çömlekler ve diğer ürünler kırılmadığı müddetçe yıllarca çürüme, bozulma ve paslanma olmadan kullanılabilir. Bu yüzden toprak kaplar her mutfak dolabında yer almalıdır. Güveç olarak da bilinen bu kapların yemeğe özel bir lezzet kattığı şüphesizdir.

Döküm Tencere

Döküm tencerelerin tarihi de çok eskiye dayanır. Bu tencerelerin yapısında insan sağlığını tehlikeye atan herhangi kanserojen veya başka zararlı bir madde bulunmaz. Mutfak gereçlerinin en sağlıklı olanlarından biri döküm tencerelerdir. Bunun bir sebebi de; döküm tencerelerde pişen yiyeceklere demir geçmesidir. Bu ise yeterli demir minerali alamayan ve kansızlık yaşayan insanlar için çok faydalıdır.

Sağlıksız Olan Tencere ve Tavalar

Teflon Tencere ve Tavalar

Teflonlar çoğu kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Fakat ne yazık ki bunların zararlı olduğu inkâr edilemez. 2005 senesinde EPA (Çevre Koruma Kurumu) tarafından düzenlenen panelde teflonların PFOA adlı bir madde içerdiği ve bunun kansere zemin hazırladığı açıklanmıştır. Teflonu bulup üretimini gerçekleştirmeye başlayan ve teflon imalatının öncüsü olan DuPont firması hakkında onlarca dava açılmıştır.

Gelin görün ki ilgili firma bunu kabul etmemekte; ‘teflonlar tüketici hataları nedeniyle zararlı duruma gelmektedir. Bilinçsiz kullanılırsa zarar vermesi kaçınılmazdır. Ancak doğru kullanılırsa herhangi bir risk doğurmaz.’ demektedir. DuPont; teflon kullanan tüketicilere yemekleri aşırı ısıda pişirmekten kaçınmalarını, orta ya da düşük ısıda pişirmelerini önermektedir. Yine firmanın tavsiyesine göre teflon tava dibinin kazınmış olması sorun teşkil eder. Üzerindeki tabaka kazınan, kalkan, yıpranan; altındaki metali gözüken teflon tavalar asla kullanılmamalıdır.

Sadece yemek pişirmek için değil herhangi bir yiyeceği saklamak için de o teflon tavalardan yararlanılmamalıdır. Firmanın ifadesine göre, bunlara uygun hareket edilirse teflon kullanımının mahzuru yoktur.

Alüminyum Tencereler

Alüminyum kaplara koyulan yiyeceklere alüminyum maddesi geçer. Pişirme veya saklama esnasında besinlere sirayet eden alüminyum elementi vücutta çeşitli minerallerin etkinliğini azaltır. Magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller alüminyum nedeniyle tam olarak fayda sağlayamaz. Bunun sonucunda zeka geriliği, kemik erimesi, kansızlık (anemi) ve kanser bile görülebilir. Üstelik alüminyum, alzheimer hastalığının oluşumunda da rol oynar. Bundan dolayı alüminyumdan yapılmış tencerelerin, kapların ve alüminyum folyoların kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.

Yorumlar kapalı.