Kıl Dönmesi Nedir? Kıl Dönmesi Ameliyatı

kildonmesi

Kıl Dönmesi nedir?

Memorial Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı Deri altında bit kavite (boşluk) oluşması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık görüldüğü yer olan kuyruk sokumu kemiğinin üzerinde oluşan kavite içinde kıllar ve vücudun reaksiyonel sıvısı bulunur. Kavite bir veya birden çok ağız ile deriye açılabilir. Kuyruk sokumu oluğunda bulunabilen bu ağızlar, yanlara ve/veya orta hat üzerinde kaviteden uzak farklı ağızlar ile birliktelik gösterebilir. Hastalığın ilerlemesi ile kavite büyür; birden çok komşu ve labirent şeklinde yollar ile (fistül) bağlı kavite oluşur.

Kıl Dönmesi Sebebi Nedir?

Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında, kıllı ve terli oluğa takılıp sürtünmelerle oluğun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida gibi dönerek deri altı yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi sonucunda kaviteler ve labirentler oluşur. Kaviteler ve açılan labirentler iltihaplanma için uygun ortam yaratır; peşinden labirentlere giren bakterilerin de katkısı ile etrafı iltihaplandırması; iltihaplı veya kanlı, pis kokulu akıntılar ve apseler oluşmasına yol açar.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler küçük bir çukurdan büyük ağrılı bir kitleye kadar değişebilir. Berrak, koyu renkli ya da kanlı akıntı olabilir. İltihaplanma ile beraber kuyruk sokumu bölgesi kırmızı, hassas hale gelebilir ve akıntı olabilir. Enfeksiyon şiddetli olursa ateş, halsizlik ve bulantıya da yol açabilir. Hastalık, birçok değişik tablo ile karşımıza çıkabilir. Hastaların tamamına yakınında, akut pilonidal apse süreci diye tanımlayabileceğimiz ileri derecede ağrı, ateş, hassasiyet ile seyreden bir atak olur. Pilonidal abse, kavitenin iltihap (irin) ile dolmasıdır. Apse tedavi edilmez ise kendiliğinden iltihabi akıntıya yol açabilir; akıntı olsun veya olmasın ilerleyen apse ciddi hastalık tablosuna yol açar. Nadiren de olsa üzerinde yerleştiği kemiğe yayılma veya hayatı tehdit oluşturacak ciddi iltihap tablosuna neden olabilir. Kronik hastalık, şişme, ağrı ve akıntı ile seyreden ataklar ile karakterizedir.Kronik Kıl Dönmesi Hastalığı ve

Memorial Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı

Konservatif Tedavi

Tekrarlayan enfeksiyon atakları, akıntıya neden olan olgularda genelde ameliyat önerilmektedir. Bazı kliniklerde ameliyat dışı yöntemler uygulanmaktadır.

Sklerozan Madde Enjeksiyonu

Bu yöntemde sinüs ağzı genişletilerek içerisindeki tüm kıllar temizlenir. Daha sonra sağlıklı cilt korunarak sinüs içine ciddi şekilde tahribat yaratan bir madde verilir. Bu yöntem için kullanılan çeşitli maddeler mevcuttur. Son yıllarda tercih edilen fenol solüsyonlarıdır. İşlem birden çok seansta ve anestezi altında uygulanır. Uygulanan maddeye bağlı alerjik reaksiyon veya istenilenden fazla tahribat sonucunda açık yaralar oluşabilir. Gerektiğinde aralıklı olarak tekrarlanabilir. Bu işlem sonrasında nüks oranları cerrahiye göre yüksektir; fakat işlemin tekrarlanması veya cerrahi uygulaması rahatlıkla yapılabilir. Fenolden başka kavitenin koterize edilmesi, kriyoterapi, gümüş nitrat ve %80-90‘lık alkol de bu amaçla kullanılabilir. Her iki yöntemin tedavideki başarısı sınırlıdır. Pek tercih edilen yöntemler değildir.

Cerrahi Tedavi

Kıl kisti kavitesinin (kist, sinüs) bir bütün olarak çıkarılması veya üzerinin tamamen açılması gerekmektedir. Bu bölge açık bırakılabileceği gibi, başka yerden kaydırılan deri (fleple) ile kapatılma yapılabilir. Uygulanan tüm cerrahi yöntemlerin birbirlerine üstünlükleri ve zayıflıkları vardır. Tedavinin başarısını etkileyen en önemli etken uygun cerrahinin seçilebilme olanağı olan bir merkezin seçimidir. Doktorun hastasıyla bu yöntemleri paylaşması gerekir. Böylece hastanın durumuna en uygun yöntem, hasta ile birlikte belirlenerek başarılı bir tedaviye giden yola adım atılmış olur.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

“Kristalize fenol ile kıl dönmesi tedavisi”, doğru hastada ve doğru teknikle yapıldığında oldukça başarılı sonuçlar alınmasını sağlar. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi temel olarak şu aşamalardan oluşur:

  • Kişi, tedaviden önce evinde tercihen kıl dökücü bir kremle bölgenin epilasyonunu yapmalı ve tercihen doğal bir sabunla bölgeyi yıkayıp iyice durulamalı ve kurulamalıdır.
  • Ameliyathane şartları gerektirmeyen tedavide, öncelikle bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Kesi yapılmaksızın lezyonun olduğu yer genişletilerek kıl dönmesinin vücutta yarattığı lezyonların içi temizlenir ve kıllardan arındırılır.
  • Lezyonların içi, tedaviyi sağlayan ve iri tuz kristallerine benzeyen “kristalize fenol” ile doldurulur. Kristalize fenol, lezyonların içini temizler, iyileşme ve kapanma sürecini başlatır.
  • Ağrısız olan uygulamadan sonra hemen sosyal yaşama dönülebilir ve kişinin ertesi sabah banyo yapması önerilir.
  • Kişinin takibi planlanır ve tedavi bölgesine uygulaması gereken bakım ile ilgili bilgi verilir.

Yorumlar kapalı.