Akciger Lekelenmesinin Nedir? Sebebi ve Tedavisi

Akciger Lekelenmesi

Akciğer lekelenmesi, genellikle üst solumun yolu ile vücuda giren ve ciğerlere yerleşen mikroplar nedeniyle meydana gelir.Akciğer lekesi, çoğunlukla, dışarıdan vücuda girip akciğere yerleşen mikropların akciğerde lekeye sebep olması ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bunun dışında, birçok farklı etken de akciğer lekesine sebep olabilmektedir.

Kanser veya mantar gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilen bu rahatsızlık, yaygın olarak görülür. Lekelenme için öncelikle röntgen ve tomografi çekilmelidir. Uzman bu süreçten sonra leke tespit ettiğinde detaylı tetkiklerle ciddi olup olmadığına dair araştırma yapar. Peki akciğer lekelenmesi neden olur?

Akciger Lekelenmesinin Sebebi nedir?

Akciğerde neden leke olur sorusunun cevabı genelde, üst solunum yolu enfeksiyonudur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler, akciğer zarlarının iltihaplanmasına yol açmaktadır. Ancak, akciğer zarının iltihaplanmasına yol açan virüsler elbette üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan virüslerle sınırlı değildir.

Bunun yanı sıra, zatürre, bronşit gibi hastalıklara sebebiyet veren virüsler de akciğer lekesine oluşumuna yol açabilmektedir. Bunlar akciğer lekesi oluşumunun fazla tehlike oluşturmayan sebepleridir. En tehlikeli sebeplerden biri ise kanser hücrelerinin akciğer zarında tümör oluşturmasıdır. Bu da genelde sigara kullanımı ve kafein alımının çok olduğu ve bağışıklık sisteminin düşük olduğu kişilerde görülmektedir. Bir diğer tehlikeli sebep de akciğerdeki mantarlardır. Bu da genellikle ağır gribal enfeksiyonlar, uzun süreli aç kalınarak kısa sürede verilen kilo, uzun süreli antibiyotik tedavileri ve vücut direncinin düşük olması nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur.

  • Hamartomlar lipomlar ve kapsüller içerisinde büyüyen yağ hücreleridir. Bunlar bazı besinlerden dolayı ortaya çıkar. Kanserli olmayan oluşumlar olmasına rağmen akciğerde ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
  • Kanserli hücrelerin akciğer zarında birleşip tümör oluşturması da akciğer lekelenmesinin en tehlikeli boyutudur. Bu durum genellikle kafein, sigara ve bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde görülür.
  • Zatürre ve bronşit gibi hastalıkların virüsleri de akciğerde lekelenmeye neden olur.

Akciğer Lekelenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde neden leke olur konusuna değinirken, tedavi yöntemlerinden bahsetmek de yerin olacaktır. Akciğer lekesinin çeşitli tıbbi yöntemleri bulunmaktadır.

Tıbbi yönteme bakıldığında, kanser hücrelerinin yol açtığı tümörlerle meydana gelen lekelenmeler için, tehlikeli bir durum haline gelmeden yapılacak erken tedavi oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Bununla birlikte, akciğer lekelenmesinin iyi olduğu durumlarda da erken uygulanan tedavi oldukça önemlidir. Çünkü, akciğer lekelenmesi tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlar meydana getirebilmektedir.

Akciğer Lekelenmesinin Tedavisi

  • Enfoksiyon kaynaklı akciğer lekelenmesinde genelde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
  • Bunun dışında, leke 8-30 mm çapında ve iyi huylu ise radyolojik görüntü ile kontrol edilmekte, 2 yıl kadar bir süre ile takip edilmektedir. Eğer leke büyümüyorsa ve buzlu cam gibi görünmüyorsa lekenin 2 yıldan sonra daha fazla incelenmesine ve takibine gerek kalmamaktadır.
  • Fakat, eğer hastada kanser riski varsa; düşük seviyeli kanser riskinde 3 ay, 6 ay, 12 ay, 24 ay şeklinde tomografi takibi yapılmaktadır.
  • Orta düzey kanser riskinde PET-CT, ilaçlı tomografi, iğne biyopsisi ya da bronkoskopi uygulanmaktadır.
  • İnceleme sonucuna göre kanser tespiti yapılmazsa yine tomogrofi ile takibi sürdürülmektedir. Yüksek derecede bir kanser riskinde ise biyopsi yapılmadan direkt kapalı cerrahi yöntemi ile tanı yapılmaktadır.
  • Tanının ardından kesin kanser teşhisi koyulursa ise kanser cerrahisi uygulanmaktadır.
    Erken tedavinin önemli olduğu akciğer lekelenmesinde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Enfeksiyondan kaynaklanan lekelenmelere uzmanlar genellikle antibiyotik tedavisi uygular.

Yorumlar kapalı.