Baş Dönmesi ,Vertigo Sebepleri Nelerdir? Baş Dönmesine Hangi Besinler İyi Gelir?

Toplumda giderek yaygınlaşan vertigo, baş dönmesi anlamına geliyor. Baş dönmesi bir hastalık değil, bir hastalık bulgusu. Denge sistemi, ancak birden fazla sistemin koordineli çalışması sonucunda sağlıklı biçimde işliyor. Bu sistemlerin başında iç kulak denge organı geliyor. İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve ‘vestibül’ adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor. İç kulak denge organından çıkan sinirler beyin sapında; gözlerden, omurilikten ve beyincikten gelen sinir lifleri ile birleşerek bir ağ oluşturuyorlar. Böylelikle bu organlar da denge sistemine katkıda bulunmuş oluyor.

Baş Dönmesi Sebepleri

  • Tansiyon düşmesi
  • Uzun süre aç kalınması
  • Dehidrasyon
  • Kan şekerinin düşmesi
  • Güneş çarpması
  • Kulak enfeksiyonu ve kulağın denge merkezinde meydana gelen diğer rahatsızlıklar
  • Aniden ayağa kalkıldığında oluşan ani kan basıncı düşüşü
  • Nörolojik rahatsızlıklar
  • Stres
  • Hamilelik
  • Migren
  • Travmalar
  • Araç tutması
  • Göz hastalıkları
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı

Baş Dönmesinde Tanı Koyma

Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migren baş dönmesi olarak sıralanabilir. Baş dönmesi ilk belirti oluyor ancak hastalar baş dönmesini tanımlamakta zorlanıyor. En sık hissedilen çevrenin dönüyor gibi olması. Ama kişinin kendini dengesiz hissetmesi, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması, sersemlik hissi gibi de tanımlanabilir. Bu tarifler doktorun baş dönmesinin ayırıcı tanılarını yapmasına yardımcı oluyor. Ayırıcı tanıda baş dönmesinin süresi de önem taşıyor.

Vertigo Nedir?

Vertigo, baş dönmesi anlamına geliyor. Baş dönmesi bir hastalık değil, bir hastalık bulgusu. Hastaların, “Bana vertigo teşhisi konuldu” demeleri bu nedenle doğru değil. Baş dönmesi yapan onlarca hastalık var. Önemli olan baş dönmesine neden olan hastalığın ortaya konması. Vertigonun tanısında en önemli etken hastanın baş dönmesini iyi tarif edebilmesi ve öyküsü oluyor. Böylelikle yüzde 60-70 oranda hastanın baş dönmesine neden olan hastalık hakkında fikir sahibi olunabiliyor. Tabii kesin teşhis bu konuda geliştirilmiş özel testler yardımı ile oluyor. Gözlerin dengedeki rolü nedeniyle göz hareketleri de bu konuda en güçlü yardımcı oluyor.

Baş Dönmesini Kontrol Altına Almak Mümkün.

Neden olan hastalık saptandıktan sonra, hastalığa yönelik tedaviye başlanıyor. En sık baş dönmesi yapan dört hastalık açısından ele alırsak; kristal oynaması olarak da bilinen pozisyonel baş dönmesinde etkilenen kanal belirlendikten sonra doğrudan hedefe yönelik manevralar ile tedavi sağlanmakta, hem de hiç ilaç kullanmadan. Meniere hastalığında öncelikli tedavi ilaç kullanımı oluyor. Hastaların yüzde 80’i bu şekilde tedavi oluyor. İlacın yetersiz olduğu durumlarda kulak içi enjeksiyonları ve denge organına/sinirine yönelik ameliyatlar gündeme geliyor. Vestibüler Nörinit’te başlangıçta amaç hastanın yakınmalarını gidermek ve onu rahatlatmak oluyor. Daha sonra dengesizliğin giderilmesine yönelik ilaç ve rehabilitasyon uygulanıyor. Migren baş dönmesinde ise migren hastalığına yönelik koruyucu ve önleyici tedavi ile baş dönmesi kontrol altına alınıyor.

Baş Dönmesine Doğal Beslenme

Bal

Eğer kan şekeri düşmesi sebebiyle başınız dönüyorsa doğal şeker barındıran baldan yardım alabilirsiniz. Bunun için bir bardak su içine 1 tatlı kaşığı bal ve bir miktar elma sirkesi ekleyip içebilirsiniz.

Zencefil

Mide bulantısına da iyi gelen zencefil baş dönmesi için de birebir. Kan akışını düzenleyen, beyne oksijen gitmesine yardımcı olan zencefil böylece baş dönmesinin de hızlıca geçmesini sağlıyor. Onun bu faydalarından yararlanmak için bir bardak zencefil çayı size yardımcı olacaktır.

Nane

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde nane baş dönmesi sorununa da çözüm oluyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Limon

Limon baş dönmesi için adeta doğal bir ilaç. Bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp 2 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra karıştırarak için. Baş dönmenizin kısa süre içinde geçtiğini göreceksiniz.

Kabak çekirdeği

Bağışıklık sistemini de güçlendiren kabak çekirdeği içerdiği vitamin ve minerallerle baş dönmesine de çare oluyor.

Bektaşi Üzümü

Kurt üzümü ya da frenk üzümü olarak da bilinen bektaşi üzümü A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin. Kan dolaşımını hızlandıran bektaşi üzümününden 2-3 tanesini ezin. 1 tatlı kaşığı çekilmiş kişniş tohumu da ekleyerek bir gece bekletin. Ardından suyunu çıkararak bu karışımı için.

Yorumlar kapalı.