Calpol Şurup Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? Calpol Şurup Yan Etkileri Nelerdir?

Calpol Şurubu Kimler Kullanabilir?

Bebek ve çocukların üst solunumlarında enfeksiyon oluşması, ateş ve ağrı gibi problemlerin tetiklenmesine yol açar. Calpol şurup, bebek ve çocuklar için geliştirilmiş ateş ve ağrı kesici bir üründür. Süspansiyon şeklindeki bu şurubu, bebek ve çocuklarınıza ateş düşmesi ve ağrının azaltılması amacıyla verebilirsiniz.

Calpol Şurup Ne İşe Yarar?

Şurubun ana etken maddesinin parasetamol olduğunu ve vücuttaki ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak etkilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı semptomlarını azaltıp ateş düşürücü özelliğinde olan bu şurubu çocuklarınıza güvenle verebilirsiniz. Şurubu bu tür semptomları gösteren bebek ve çocuklarınız için kullanabilirsiniz. Fakat şurubun bebek ve çocuklardaki kullanım dozunun en fazla 5 ml civarında olması önemlidir. 5ML civarından daha fazla şekilde şurubun içirilmesi sağlık açısından çok da önerilecek bir durum değildir.

Calpol Şurubun Kullanımı

  • 5 ML doz ölçek içerisinde 120 MG parasetamol yer alır. Bu oranda ateş düşürücü özellik açısından son derece etkilidir. Fakat şurup ile ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli özelliklerden biri ise calpol şurup tedavi eden bir özelliğe sahip değildir. Bu şurubun yapmış olacağı olumlu özelliği sadece ateşin düşürülmesini sağlaması ve aynı zamanda ağrıyı bir nebze de olsa hafifletmeye yardımcı olmasıdır.
  • Şişeyi en az 10 saniye boyunca iyice çalkalayın ve ilaçla birlikte gelen plastik kaşıkla doğru miktarı ölçün. Kaşığınız yoksa, eczacınıza bir tane isteyin. Doğru miktarda vermeyeceği için çay ya da tatlı kaşığı kullanmayın. Çocuğunuz şurubun tadından hoşlanmıyorsa, ilacı verdikten hemen sonra süt veya meyve suyu içirebilirsiniz.

Calpol Şurup Ne Zaman Kullanılmalı?

Kış mevsimi geldiği zaman bebek ve çocuklarda rahatsızlıklar çok daha fazla şekilde görülmeye başlanır. Hava sıcaklığının düşmesi beraberinde soğuk algınlığı, üşütme, grip gibi vakalarında bir hayli çok artmasına zemin hazırlamaya neden olur. Kış döneminde daha yaygın şekilde görülen gribal enfeksiyonlarda şurubu bebek ve çocuklarınız için kullanabilirsiniz. Eklem ağrıları, karın ağrıları ve aynı zamanda yüksek ateş gibi vakalar ile karşı karşıya kalındığında bu şurubu kullanabilirsiniz.

Şurubun tercih edilerek kullanılacağı bir başka alanların ise diş ağrıları, diş çıkartırken vücut ısısının artarak ateşin yükselmesi gibi durumlarda da tavsiye edilir.

Calpol Şurup Bebek ya da Çocuğunuza Ne Sıklıkla Verilmelidir?

Calpol şuruba dair merak edici bir diğer soru ne sıklıkla kullanımı yapılacak olduğudur. 2-3 aylık şekilde bebekler için şurubun alınacak miktarı 60 MG parasetamol olmalıdır. Eğer ateş ve ağrı çok fazla şekildeyse o zaman günlük en fazla 2 doz şekilde alınması tavsiye edilir. Fakat iki doz verdikten sonra bebek veya çocuğunuzda ateş ağrı hala şiddetli şekilde devam ediyorsa o zaman acilen doktora gitmelisiniz. Bebek ve çocuğunuzu acil hekime götürerek daha geniş kapsamlı şekilde bakılmasını sağlayabilirsiniz.

Calpol şurubu açtıktan sonra ise buzdolabında en fazla 1 ay şekilde saklanabilir. Fakat 1 aydan sonra şurubun açıldıktan sonra kullanımı tavsiye edilmez. Ateş ve ağrı düşürmek için kullanılan bu şurubun nasıl kullanılması gerektiğini, muhafaza sürecine uygun şekilde hareket etmelisiniz.

Calpol Şurubun Ne Zaman Verilmesi Gerekir?

Calpol şurup ne zaman kullanılması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Bu tür ağrı ve ateş düşürmek amacıyla tercih edeceğiniz şuruplarda da tüketimlerini mümkün olduğunca dikkatli şekilde yapmalısınız. Calpol şurubun kullanılmasının önerildiği dönem 3 aydan büyük olan bebekler ve 6 yaşından küçük olan çocuklar içindir.

6 yaş ve üzeri olan çocuklar bu şurubu kullanabilir mi şeklinde sorgulayabilirsiniz. Lakin şurubun 6 yaştan küçük olan çocuklar için geliştirilmiş olduğunu ve 6 yaştan büyük olanların kullanamayacak olduğunun altını çizmemiz gerekir. Calpol şurubun kullanımı esnasında hastanın kilosu da mutlaka ön planda tutulmalıdır. Calpol süspansiyonda hastanın kilo sınırı aşılmadan alınması dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olacaktır. Önerilen günlük miktardaki dozun aşılmaması oldukça önemli bir konudur.

Calpol Şurup Normalden Fazla İçilirse Ne Olur?

Calpol Şurup, kısa süreli olarak kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Yani akut durumlar için önerilmektedir. Şayet çok yüksek dozda içilecek olursa; karaciğer hasarına yani zehirlenmeye neden olacaktır. Bundan dolayıdır ki Calpol Şurup, mutlaka bir hekimin önerisi doğrultusunda ve ideal dozunda kullanılmak durumundadır.

Calpol Şurup Olası Yan Etkileri

  • Ciltte kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Egzama
  • Döküntü
  • Yüz, dil, boğazda şişme
  • Nefes darlığı, astım gibi benzeri etkiler
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Karaciğer hasarı

Calpol Şurup Açıldıktan Sonra Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Genellikle aileler Calpol Şurubunu aldıktan sonra aylarsa saklama yoluna gitmektedir. Bu noktada doktorlar; şurup açıldıktan sonraki 3 ay süre boyunca Calpol Şurubunun tüketilmesinde bir sorun görmemektedir. Bundan dolayıdır ki 3 aylık süre dolduktan sonra ilacın atılarak, yenilenmesi önerilmektedir.