Candida Nedir? Candida Diyetinde Neler Yenir Neler Yenmez?

Candida Nedir?

Candida mantarı; ağız, cilt, sindirim, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde yaşayan bir mantar türü. Bu mantar zararsızdır, ancak aşırı çoğalması kişide enfeksiyonlara sebep olabilir. Vücudunda candida mantarı olan kişiler ise candida diyetinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Candida diyetinin ne kadar sürmesi gerektiği candida albicans mantarının şiddetine ve miktarına bağlı olarak kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Candida diyetinin belli bir süresi olmamakla birlikte kişide semptomlar yok olana kadar sürdürülmesi gerekir. Candida diyeti düzenli uygulandığı taktirde birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.

Candida Diyeti Nedir?

Candida diyetine ismini veren, candida adındaki bir enfeksiyon. Vücudun çeşitli bölgesinde oluşabilen kandinoz enfeksiyonu, zamanla vücudu etkisi altına alır ve sindirim sistemine zarar verir. Kandinoz enfeksiyonu hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Bu enfeksiyondan kurtulmak için doktor gözetimi altında candida mantarı diyet listesi hazırlanabilir.
Candida diyeti genelde şekerli ve asitli besinleri tüketen kişilere uygulanır. Çünkü yapılan bazı araştırmalar asitli ve şekerli besinler tüketenlerin bu enfeksiyonu tetiklediği yönünde. Candida diyeti bittiğinde kişinin vücudu ödemden arınır. Candida mantarının vücudunuza zarar vermemesi için öğünlerine uymalı ve öğün atlamamalısınız.

Candida Diyeti Nasıl Yapılır?

  • Candida diyeti, candida enfeksiyonlarının semptomlarını önlemek için uygulanan bir diyet. Candida diyetinde şeker, glüten, bazı süt ve süt ürünlerin tüketimi yasaklanır. Bunun yerine düşük şeker içeren meyveler ve nişasta içermeyen sebzeler, glütensiz yiyecekler tüketilir.
  • Candida diyeti yapılmadan önce muhakkak doktordan onay alınmalı ve vücutta kandidoz enfeksiyonu tespit edildiyse bu diyet yapılmalıdır.
  • Candida diyetinde kahvaltıda sebzeli yumurta, öğlen yemeğinde ise ızgara, et ve sebze tüketilir. Candida diyetinde şeker kısıtlaması olduğundan dolayı, ara öğünlerde şekerli ve tatlı gıdalara yer verilmez. Ara öğünlerde haşlanmış sebzeler tüketilmesi tavsiye edilir. Akşam yemeğinde ise kırmızı ve sebze tüketilir. Etleri pişirirken ister ızgara ister haşlama olarak yiyebilirsiniz.
  • Ayrıca candida diyeti yapanlar, enfeksiyonun temizlenmesi için bol su tüketmelidir.
  • Candida diyetinin daha keyifli ve verimli geçmesi adına her öğünde farklı sebzeler tüketebilirsiniz.

Candida Diyeti 3 Püf Noktası

Candida diyetini uygularken tüketimine dikkat edilmesi gereken bazı besinler vardır. Özellikle şeker tüketiminden uzak durulması gerektiği önerilir. Yapılan araştırmalarda Candida maya hücrelerinin kolinilerini genişletmek ve hücre duvarlarını oluşturmak için şekeri kullandıkları bulunmuştur. Bu yüzden bu beslenme şeklinde şeker tüketiminin minimumda olması gerektiği belirtilir. Candida diyetinin detaylandırılmış 3 ayrı bölümü vardır.

1) Bu evrede diyetten Candida mayalarının oluşumunu destekleyen besinlerin çıkarılması amaçlanır. İlk olarak şeker, beyaz un, maya ve alkol tüketimine yasaklanır. Aynı zamanda işlenmiş gıdaların tüketimine de sınırlama getirilir. Meyvenin vücutta şeker haline geldiği savunulur ve bu evrede tüketimi kısıtlanır. Birinci evrede diyetin büyük çoğunluğu sebzelerden ve yüksek kaliteli protein kaynaklarından oluşur. Sebzelerden nişasta içeriği yüksek olan patates, bezelye, havuç ve tatlı patates tercih edilmemelidir. Glütensiz besinlerden olan kahverengi pirinç ve darı diyet listesinde bulunabilir.

2) Bu evre vücutta sorun oluşturabilecek gıdaların tüketiminin beslenme şeklinden çıkartılmasından sonraki süreçtir. Probiyotik kaynağı yoğurt gibi besinler, elma sirkesi, lahana turşusu gibi fermente ürünler, yeşil sebzeler, hidistancevizi yağı, zeytinyağı, tarçın, şekersiz süt, keten tohumu, sarımsak ve yer fıstığı beslenme programına eklenir. Bu türdeki beslenme şekline diyete başlamadan önce görülen semptomlar geçene kadar devam edilebilir.

3) Son evre olan bu süreçte daha önce tüketimi yasaklanan besinler yeniden beslenme planına eklenebilir. Ancak bu besinlerin tüketimi Candida’da tekrar artışa neden olabileceğinden yasaklı besinler yavaş yavaş beslenme planına eklenmelidir. Bu süreçte meyveler de tüketilmeye başlanabilir.”

Candida Diyetinde Ne Yenir?

Candida diyetinin nişastasız sebzeleri, et suyunu, elma sirkesini, şeker içeriği düşük meyveleri, probiyotik kaynaklarını, sarımsağı, yumurta, beyaz ve kırmızı et gibi protein kaynaklarını içermesi gerekmektedir.

Sebze çeşitleri; enginar, kuşkonmaz, brokoli, ıspanak, domates, patlıcan, salatalık, kereviz, soğan, lahana, kabak, patlıcan, sarımsak, brüksel lahanası tüketilebilir.

Sağlıklı yağlar; Hindistan cevizi yağı, keten yağı, zeytinyağı, zeytin, badem, ceviz ve fındık tüketilebilir.

Süt ürünler; tereyağı ve yoğurt tüketilebilir.

Protein kaynağı olarak; hamsi, somon, ringa, sardalya, tavuk eti, yumurta, hindi, kırmızı et tüketilebilir.

Meyve olarak ilk dönemlerde avokado, limon ve misket limonu tüketilebilir.

Tahıl grubunda; chia tohumu, keten tohumu, karabuğday, yulaf kepeği, kinoa tüketilebilir.

Bitki ve baharat çeşitlerinden; fesleğen, dereotu, zencefil, zerdeçal, karabiber, tarçın, biberiye, kekik ve karanfil tüketilebilir.

Şeker kaynağı olarak stevia tüketilmesine izin verilir.

Candida Diyetinde Neler Yenmez?

Diyet programında tüketilmemesi gereken besinler genel özellikleri ile izin verilenler dışındaki meyve çeşitleri, şeker içeren besinler, işlenmiş gıdalar, rafine edilmiş yağlar, alkollü, kafeinli veya şekerli içecekler olarak belirtilebilir.

Meyve çeşitlerinden; avokado ve limon dışındaki meyveler

Tahıl grubundan; çavdar, arpa, pirinç, beyaz un, buğday

Süt ürünlerinden; krema, süt, peynir, peyniraltı suyu

Et grubundan; sucuk, salam, sosis, kabuklu deniz hayvanları, kılıç balığı

Yağ grubundan; kanola yağı, ayçiçek yağı, maragarin

Çeşnilerden; ketçap, mayonez, barbekü sosu, soya sosu tüketilmemelidir.”

Candida Diyet Programı

Sabah

  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • Domates ve salatalık
  • 6-7 adet yeşil ya da siyah zeytin

Ara Öğün

  • 1 fincan yeşil çay
  • 5 adet badem
  • 10 adet fındık

Öğlen

  • 100-120 gr kırımızı et, tavuk eti veya balık
  • Haşlama brokli, kuşkonmaz veya karnabahar (Üzerine zeytinyağlı, limonlu ve sarımsaklı sos)
  • 1 kase yoğurt

Ara Öğün

  • 2 adet ceviz içi

Akşam

  • Zeytinyağlı sebze yemeği (havuç, patates, bezelye hariç)
  • 1 kase yoğurt
  • Salata (1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı veya çeyrek avokado)
  • 3 kaşık haşlama kinoa veya karabuğday

Gece

  • 1 kase yoğurdun içerisinde 1 tatlı kaşığı keten tohumu