Damar Şişmesi Nedir ve Neden Olur? Damar Şişmesin de Tedavi Yöntemleri

Damar Şişmesi Nedir?

Damar şişmesi, damarların belirgin hale gelmesi çoğu kişide görülebilen bir durumdur. Sinirlendiğinizde, yorgun olduğunuzda ya da egzersiz yaptığınızda damarlarınız daha belirgin hale gelip şişebilir. Bacaklarda, baldırda damar şişmesi ise varis hastalığından dolayı ortaya çıkar. Genetik de ellerde, alında, ayaklarda damarların şiş ve belirgin olmasına neden olabilir.

Damar Şişmesi Neden Olur?

Damar şişmesi varis hastalığından genetiğe kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İşte damar şişmesi yani damar belirginleşmesinin yaygın nedenlerini inceleyim.

Varis Hastalığı

Vücutta gezinen kanın kalbe ulaşması için damarlarda valf isimli kapakçıklar bulunur. Bu valflerin zayıf ya da hasarlı olması kanın damarlarda birikmesine sebep olur. Dolayısıyla bu durum sonucunda damarlarda şişlikler ve varislerin oluşmasına yol açar. Özellikle de ailede hastalık geçmişi olması, cinsiyet, yaş, gebelik, fazla kilo, obezite ve hareketsiz bir yaşam sürmek damarlarda varis oluşma ihtimalini yükseltmektedir. Tüm bu faktörler sebebiyle kişinin hayatında yapacağı değişimler ve cerrahi müdahaleler ile varis hastalığından kurtulmak mümkündür.

Damar Şişmesinde Genetik Faktörler

Genetik de damar şişmesi ve damar belirginleşmesinde önemli bir faktördür. Anne, baba ve üst kuşaklarda damarlar belirgin ise bu durum sizde de görülebilir. Sinirlenince alında damar belirginleşmesi genetik nedenli damar şişmesine örnek verilebilir.

varis

Stres Damar Şişmesine Sebep Olabilir

Damarlarda şişliğe sebep olan bir diğer sebep ise stres, anksiyete, endişe, kaygı ve korku kökenli duyusal tehditler, ağlamak ve sinirdir. Çünkü bu tür psikolojik durumlar kan dolaşımını arttırır ve bu da damarların genişleyip şişmesine sebep olabilir.

Yorgunluk Damar Şişmesinde En Sık Görülen Neden

Yorgunluk da damarlarda şişliğin sıklıkla görülen sebeplerinden birisidir.Gün boyu yorucu işlerde uzun süre ayakta kalmak damarlarda kronik şişliğe sebep olabilmektedir. Buna ek olarak, geçe boyunca uyusuz kalmak ve uzun saatler çalışmak damarlarda kısa süreli şişliklere yol açabilmektedir.

Spor Yapmak

Ağırlık gibi egzersizler yapmak el ve kollarda damarların daha belirgin olmasına sebep olan faktörlerden birisidir. Bu durumun sebebi ağırlık çalışmasının kol kaslarında sertleşme ve buna bağlı olarak çaplarında genişlemeye yol açmaktadır. Bu durumun sonucunda ise damarların cilt yüzeyine doğru itilmesine ve daha belirgin hale gelmesine neden olur.

Damar Tıkanıklığı

Damarlarda meydana gelen tıkanıklıklar da damarlarda şişlik ve ağrıya sebep olabilmektedir. En çok da parmaklarda, ellerde ve kollardaki damar şişliklerinin en sık karşılaşılan sebebi damar tıkanıklığıdır. Damar tıkanıklığı ise en çok sigara kullanımı sebebiyle meydana gelmektedir. Uzun süreli ve sürekli sigara içmek kalp-damar problemleri başta olmak üzere birçok ciddi rahatsızlığa yol açabilir.

Damar Şişmesi Nasıl Geçer?

Damar şişmesi için Kalp ve Damar Cerrahisi doktoruna gitmelidir. Doktor doppler testi ile damar şişmesinin nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Kol ve ellerde meydana gelen damar tıkanıklığının farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hangi tedavinin uygulanacağına doktor; tıkanıklığın derecesi, sebep olduğu şikayetler ve hastanın günlük hayatının bu durumdan nasıl etkilendiğine göre karar verecektir.