Dizdeki Kıkırdak Aşınmasına Ne İyi Gelir?

Kıkırdak Aşınması

Kıkırdak aşınması, eklemlerdeki kıkırdak dokularının çeşitli nedenlerle yapılarının bozulması olarak tarif edilebilir. Kıkırdakta aşınma meydana gelirse, günlük aktiviteleri yerine getirmek daha zor bir hal alabilir. Bu duruma da eklem aşınması ismi verilmektedir. Bu gibi sorunları yaşayan insanlar sık sık kıkırdak aşınmasına ne iyi gelir vb. aramalar yapmakta ve dertlerine bir çare bulmaya çalışmaktadırlar. Kıkırdakların sentezlenmesinde kullanılan yağların ve proteinlerin üretimine yardımcı olan glukozamin, eklem ve kemik sağlığını muhafaza etmek için kullanılan bir maddedir. Besinlerin yanı sıra sıvı glukozamin gibi formlarda da alınabilen glukozamin, eklem, kıkırdak ve kemik sağlın korunmasına yardımcı olacaktır.

Eklem Aşınması

Eklem sıvılarının temel işlevi, kemikler arasındaki sürtünmenin azalmasını sağlayarak aşınma ve yıpranmayı engellemektir. Bu görevlerini yerine getirirken doğal olarak kemik yüzeyindeki kıkırdak dokudaki yük dağılımını da düzenlemiş olurlar. Eklem aşınmasının neden ortaya çıktığına dair net bir cevap yoktur. Fizik tedavi ve ortopedi uzmanlarının birleştiği birkaç muhtemel nokta mevcuttur. İlerleyen yaş, kalıtsal yatkınlık, bir takım sistemik hastalıklar, obezite, kaza sonrası meydana gelen eklem yaralanmaları, ağır fiziksel aktivite bunlar arasında sayılabilir.

Diz Kıkırdak Aşınması Nedir?

Eklem aşınmalarının en çok görüldüğü yerlerden birisi de dizlerdir. Vücudumuzda en çok hareket ettirdiğimiz parçalardan biri olan dizler, eklem sıvısının görevini gerektiği gibi yerine getirememesi sonucunda kolay şekilde aşınabilir.

Diz Kıkırdak Aşınması Belirtileri

Diz kıkırdak aşınmasının birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler, hastalığın seviyesine göre farklılık gösterebilir. En yaygın olarak ortaya çıkan belirti ağrıdır. Ağrı, fiziksel aktivite sırasında ve ekleme çok yüklenildiğinde artar. Ağrıya genelde tutukluk hissi, eklemde hissedilen sertlik, hareket esnasında eklem yerlerinden ses duyulması gibi belirtiler eşlik etmektedir. Eğer kendinizde bu durumlardan en azından birini hissediyorsanız, diz kıkırdak aşınması egzersizleri yaparak bu durumun önüne geçmek adına adımlar atabilirsiniz.

Diz Kıkırdak Aşınması Bitkisel Tedavi

Bitkisel tedaviler günümüzde birçok duruma karşı kullanılmaktadır. Diz kıkırdak aşınması konusunda da bitkilerden yararlanarak tedaviye destek olabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Diz kıkırdak aşınması bitkisel tedavi yöntemleri kolaylıkla evde uygulanabilir. Bitkisel tedavi haricinde de evde uygulaması kolay olan tedavi yöntemleri vardır ve ilerleme kat edilmesinde ciddi şekilde faydalıdır. Ortopedik tabanlık kullanımı, baston kullanımı bunlara örnek gösterilebilir. Fakat asıl tedaviyi sağlayacak şeyin, doktor kontrolünde yapılan tedaviler olduğunu unutmamak gerekir.

Eklem içi enjeksiyonlar, kök hücre uygulamaları ya da kıkırdağın yenilenmesine yönelik PRP uygulamaları en yaygın şekilde uygulanan tedavilerdir. Bu tedavilerden hangisinin uygulanacağı, hastadaki sorunun seviyesine göre değişkenlik göstermektedir.

Yumurta Kabuğu Zarı

Bu zarda bulunan mineraller ve genellikle elastin, kollajen türü proteinler ve amino asitler,diz kapağı kıkırdak kaybı yaşayanlar ile eklem ağrısı çekenler kişilere kesin çözüm sunabilmektedir. Yumurta kabuğu zarında bulunan mineraller ve proteinler eklemlerin kıkırdak doku üretimini hızlandırmakta ve eklemlere elastikiyet bakımında yetenek kazandırmaktadır.

Hyaluronik Asit (HA)

Hyaluronik Asit kıkırdakların en ana maddesidir ve kıkırdakların yaşaması için en gerekli olan bu besin maddelerini kıkırdak hücrelerine ulaştırma ve artık maddeleri de kan dolaşımına geri taşıma görevi görürler. Yaşlanmayla ne yazık ki kıkırdaklarda bulunan “Hyaluronik” Asit azalır ve kıkırdakların iyice beslenmemelerine sebebiyet verirler. Bu sebep özellikle yaşlılıkta diz kapağı kıkırdak kayıplarını yavaşlatmak için vücuda “Hyaluronik Asit” takviyesi yapmak gerekmektedir. Gıda takviyesi niteliği taşıyan ağızdan alınan Hyaluronik Asit tabletleri 2-4 ay kıkırdak kaybına yüksek oranda engel olmaktadır.

Boswellia Serrata

Bu bitki Hindistan’da yetişen bir bitki olup genellikle eklem ağrıları ve kıkırdak kayıplarına bitkisel çözüm olmaktadır. Piyasada beslenme takviyesi olarak “Boswellia” bitki özlü preparatlar bulunmaktadır. Kıkırdakların daha çok kan ile beslenmesine fayda sağlayan Boswellia bitkisi, bağ dokuların güçlü ve elastikiyet olmasını da sağlamaktadır.

Zerdeçal

ABD de bir dergi de yayınlan, zerdeçal bitkileri için yapılan bir araştırmada 6 hafta boyunca her gün tüketilen Zerdeçal özünün diz kapağı kıkırdak ve eklem ağrılarını geçirdiği belirlenmiştir. Zerdeçal’ın bu etkisi, doğal “ibrufen” etkisi oluşturmakta ve kıkırdak eklem romatizmalarına ve doku kayıplarına çok iyi gelmektedir. Bu etkinin en olası sebebi ise zerdeçale turuncu rengi veren doğal pigmentlerde bulunan kükürt yani sülfür bileşikleridir.

Hayvansal Temelli Omega3 Yağ Asitleri

Hayvansal gıdalardan alınan omega üç doymamış yağ asitleri de kıkırdak dokusu kaybına karşı faydalı bir besin maddelerindendir. Balık yağı, Krill yağı, gibi hayvansal yağlarda omega üç yağ asitleri bol miktarda bulunur.

Astaksantin

Etkili bir Yangı giderici yani antiinflamatuar antioksidan madde olan astaksantin da kıkırdak kayıpları ve eklem ağrılarına karşı etkisi oldukça bilinen bir maddedir. Astaksantin yengeç, karides, ıstakoz ve kerevit vb. bazı kabuklularda, somon balığı gibi besinlerden doğal olarak alınabileceği gibi GNC, Solgar vb. besin takviyesi satan firmaların ürünleri olarak ta beslenme takviyesi olarak tüketilebilir. Ayrıca kondroitin sülfat ve glukozamin gibi gıda takviyesin de kıkırdak kaybına karşı doğal çözüm olduğu

Dizdeki Kıkırdak Aşınmasına Ne İyi Gelir?

Dizdeki aşınmanın birçok farklı sebebi olabilmektedir. Fazla kilo, ilerleyen yaş, kalıtsal faktörler gibi nedenler olabileceği gibi, spordan dolayı görülen kıkırdak aşamaları da mevcuttur. Özellikle fazla efor sarf edilen spor aktivitelerinden dolayı kıkırdakta aşınma meydana gelebilmektedir. Kıkırdakta sorun çıktığında hareket etmek de zorlaşacağından, devamlı spor yapan kişiler için bu hiç istenmeyen bir durumdur.

Bu sorundan muzdarip birçok kişi, dizdeki kıkırdak aşınmasına ne iyi gelir araması yaparak bir çözüm aramaya çalışmaktadır. Rahatsızlığın tedavisi, görülme nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer bir tarafa fazla ağırlık yüklenmesi gibi durumlar mevcutsa, zaman içinde daha dengeli hareket etmeye alışılırsa ve biraz egzersiz yapılırsa, problem düzeltilebilir.

Eklemleri etkileyen hastalıklar temel olarak, artrit ve artroz hastalıklar olarak ikiye ayrılabilir. En yaygın biçimde görülen versiyon, romatoid artit olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkma nedeni, kemiklerin aşınarak yırtılmasıdır. Her yaş grubunda ortaya çıkabilmekle birlikte, en sık şekilde 60 yaş üzerinde görülmektedir. 45 yaşın altındaki kişilerde ise son derece nadir şekilde görülür. Ülkemizde bu hastalıkla yaşayan insan sayısı da 5 milyon civarındadır.

Diz Kıkırdak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağrının geçmesi için yapılması gereken, dizi zorlamaktan kaçınmaktadır. Çok ağır egzersizler daha fazla yorulmaya sebebiyet verecektir. Fakat ağır yüklenmelerin aksine bilinçli egzersiz, ağrılara ciddi şekilde iyi gelmektedir. Ayrıca, bisiklet ve yüzme de diz kıkırdak ağrısına iyi gelir.

https://www.youtube.com/watch?v=RkcelfDr4Xk

Yorumlar kapalı.