Ellerde Kuruluk ve Soyulma Bakımı Nasıl Yapılır?

Ellerde Kuruluk ve Soyulma Neden Olur?

Ellerde, soyulma havanın kuru olması, deterjan kullanımı, alerjik kontakt dermatit, egzama ve sedef hastalığı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle ciddi bir sağlık sorunundan dolayı ortaya çıkmaz ve kolayca tedavi edilir.

El ve parmak derisinde soyulmaya vitamini eksikliği, soğuk ve kuru hava, sedef hastalığı, az su içme alışkanlığı gibi sorunlar yol açabilir. Düzenli nemlendirici kullanmak ve Cildiye doktorunun vereceği dermatolojik el kremlerine devam etmek iyileşmesini sağlayabilir.

Genetik Özellikler

Elde meydana gelen soyulmanın bir diğer sebebi ise genetik kaynaklıdır. Diğer bir deyişle üst kuşaklarda annenizde, babanızda, dedelerinizde ellerde, parmaklarda soyulma problem varsa sizde de görülebilir.

İklim ve Hava Koşulları

Cildimiz, rüzgar, yüksek veya düşük nem, hava sıcaklığı gibi faktörlerden kolay şekilde etkilenme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla soğuk ve kuru havalarda cilt de kurur, ellerde çatlama ve soyulmalar meydana gelebilir. Hava koşullarına bağlı ellerde oluşan kuruluk ve soyulmayı gidermek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Elleri yıkayacağını zaman sıcak suyla değil soğuk veya ılık su ile yıkamak.
  • Banyonun ardından elleri nemlendirici krem ile bol bol nemlendirmek.
  • Oturma odası gibi uzun süre vakit geçirilen yerlerde buhar makinesi kullanmak.

Elleri Sık Yıkama

Hijyen sağlamak için elleri sık sık yıkamak tavsiye edilse de aşırı derecede sık yıkamak ciltte tahrişe ve soyulmalara yol açmaktadır. Dolayısıyla ellerde tahriş oluşumunu engellemek için aşırı el yıkama alışkanlığı terk edilmeli. Eller temizlendikten sonra yumuşak bir havluyla kurutulmalı, ardından kokusuz bir nemlendirici krem veya vazelin ile nemlendirilmeli.

B Vitamini Eksikliği

B vitamini eksikliği ellerde ve parmaklarda soyulmanın en sık karşılaşılan nedenlerinden. Niasin (B3) ve biotin (B7 vitamini) gibi B vitaminleri sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Bu nedenle ellerde ve parmaklarda soyulma sorunu yaşayan kişiler et, balık ve süt ürünleri gibi b vitamini içeren gıdaları bolca tüketmeli.

Sabun ve Deterjan Kullanımı

Sabun, şampuan, sıvı deterjanlar ve el bakım kremleri gibi kimyasallar sebebiyle eller tahriş olabilir. Bu tür durumlarda ciltte tahrişe sebep olan ürün kullanılmamalı. Doğal deterjanlar ve sabunlar kullanmak, kullandığınız el kremini değiştirmek bu soruna çözüm olabilir.

Ellerdeki soyulma ve tahrişin bir diğer sebebi de cilde temas edilen ve alerjik reaksiyona yol açan bir madde olabilir. Bu durum tıpta alerjik kontakt dermatit olarak adlandırılmaktadır. Alerjik kontakt dermatite şunlar yol açabilir:

  • Çamaşır deterjanları,
  • Şampuanlar,
  • Duş jelleri,
  • El sabunlar ve
  • Yumuşatıcılar.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığında ciltteki hücreler olması gerekenden daha hızlı çoğalır. Kronik olan bu sağlık sorunu elde soyulma, kızarıklık, kabuklanma ve kaşıntıya yol açabilir.

Güneşte Fazla Kalma

Elde kuruluk ve tahrişin bir diğer nedeni de güneş ışınlarından yayılan zararlı UV ışınlarıdır. UV ışınları cildi olumsuz etkiler, kansere bile yol açabilir. Bu yüzden eller doğrudan güneşe aşırı derecede maruz kaldığında ellerde ve parmaklarda soyulma görülebilir.

https://kalitehaberler.com/saglik/deniz-suyunun-faydalari-ve-zararlari/

Vitamin Eksikliği

Vücudumuz ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral gibi öğeleri yeterli miktarda almadığında birtakım problemler baş göstermeye başlar. Bu problemlerden birisi de ellerde ve parmaklarda soyulmadır. Günlük ihtiyacınız olan vitaminleri olması gerekenden az veya çok fazla alıyorsanız ciltte kurumaya ek olarak mide bulantısı, yorgunluk ve baş ağrıları gibi başka belirtiler de yaşayabilirsiniz.

Vücudun Susuz Kalması

Ellerde soyulmanın vücudun susuz kalması yani dehidrasyon sonucu ortaya çıkabilir. Bu durumda kişi mutlaka bol bol su içmeli. Günde 8-10 bardak su içmek vücuttaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur, böylece ciltte soyulma gibi problemler de ortadan kalkar.

Ellerde Kuruluk ve Soyulma Nasıl Geçer?

Ellerde ve parmaklardaki soyulmanın geçmesi için Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Şayet bu durum egzama, sedef gibi cilt hastalığından kaynaklıysa doktor bu hastalıkların tedavisi için ilaç reçete edecektir.

Ayrıca her gün ellerinize nemlendirici veya vazelin sürmek de etkili bir çözüm olabilir. Aşağıda bildireceğimiz doğal yöntemler de ellerdeki ve parmaklardaki soyulmaya iyi gelecektir.

Ellerde Kuruluk ve Soyulma Doğal Yöntemler

ZEYTİNYAĞI

En etkili doğal nemlendiricilerin başında zeytinyağı gelmektedir. Zeytinyağının içeriğinde bulunan omega-3 gibi iyi yağlar cilt probleminin iyileşmesinde katalizör görevi görür. Zeytinyağını el ve parmakların soyulmasına deva olarak kullanmak için: 1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağını biraz ısıtın ve içine 3 damla lavanta yağı ekleyin. Hazırladığınız bu karışımda ellerinizi 5 ila 10 dakika arasında bekletin. Ardından ellerinizi ılık suyla durulayın ve kurulayın.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Zeytinyağından sonra nemlendirici özelliği yüksek bir diğer yağ ise hindistancevizi yağdır. Çok eski zamanlardan beri ellerde soyulma tedavisinde kullanılan hindistancevizi yağı ciltteki kuruluğu giderir, kuruluğa bağlı görülen kaşınma, kabarma ve soyulmaların önüne geçer. Elde ve parmaklardaki soyulmanın geçmesi için her gece uyumadan önce ellerinize bol boş hindistancevizi yağı sürün.

ALOE VERA JEL

Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesin ve içindeki jeli çıkarın. Günde 2-3 kez bunu ellerinize sürün. Kozmetikçilerde satılan aloe vera jelleri de kullanabilirsiniz.

BAL ve GÜL SUYU KULLANIMI

Ellerde soyulma problemi için bu karışımı denemelisiniz: 3 yemek kaşığı gül suyu ve balın içine 2 yemek kaşığı sandal ağacı tozu ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı ellerinize sürün ve 20 dakika bekletin. Bu süre sonrasında ellerinizi bol suyla yıkayın.