EMES (Multipl Skleroz =MS Hastalığı)

Multipl Skleroz (MS Hastalığı)

MS hastalığı, merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi sinir liflerinin etrafındaki koruyucu tabaka olan miyeline saldırır. Bu da iltihaplanma, skar dokusu veya lezyonlara neden olur. Bu oluşan dokular beynin vücudun geri kalanına sinyal göndermesini zorlaştırabilir.

MS hastalığı toplumda yaygın olarak olarak karşılaşılan bir hastalıktır. Kişilerin bağışıklık sisteminde oluşan bozukluk beyinde plakalar meydana getirir, bu da ms hastalığına yol açar. Önemli olan ms hastalığını anlamaktır. Bu yazıda ms hastalığı nedir, tedavisi ve belirtileri ile ms hastalığı ölümcül müdür sorusunun cevaplarını bilimsel makaleler dayanan sonuçlar ile bulabilirsiniz.

MS hastasıysanız, sinir lifleriniz etrafındaki koruyucu miyelin tabakası hasar görür. Hasarın bağışıklık sistemi saldırısının sonucu olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, bağışıklık sistemi saldırısını başlatan bir virüs ya da toksin gibi çevresel bir tetikleyici olabileceğini düşünüyor. Bağışıklık sisteminiz miyeline saldırır, iltihaplanmaya neden olur. Bu da skar dokusuna (lezyonlar) yol açar. Enflamasyon ve skar dokusu beyninizle vücudunuzun diğer bölümleri arasındaki sinyalleri bozar.

MS hastalığı kalıtsal (genetik) değildir, ancak MS hastası bir ebeveyniniz veya kardeşinizin olması hastalık riskini biraz yükseltir. Bilim adamları, MS hastalığına neden olan bazı genlerin aileden geçebileceğini kanıtlamıştır.

MS Hastalığı Çeşitleri

Yineleyici- Düzelen MS (RRMS)

Bu ms hastalığı türü en yaygın hastalık seyridir. Hastalık aktivitesinde net nüksler ve ardından ataklar vardır. Atak dönemlerinde semptomlar hafiftir veya yoktur aynı zamanda hastalıkta dailerleme yoktur.

Klinik Olarak İzole Edilmiş Sendrom (CIS)

CIS, merkezi sinir sisteminde oluşan sebep olduğu nörolojik semptomların 24 saatlik bir bölümüdür.

İki bölüm vardır, monofokal ve multifokal. Monofokal epizod, bir lezyonun bir semptoma neden olduğu anlamına gelir. Çok odaklı bölüm ise birden fazla lezyonunuz ve birden fazla semptomunuz olduğu anlamına gelir.

Bu bölümler MS hastalığının belirtisi olmasına rağmen, tanı koymak için yeterli değildir. MS hastalığında görülenlere benzer lezyonlar mevcutsa, RRMS teşhisi alma olasılığınız daha yüksektir. Bu lezyonlar yoksa MS hastalığının oluşma ihtimali düşüktür.

Birincil İlerleyici MS (PPMS)


PPMS’niz varsa nörolojik fonksiyon semptomlarınız zamanla giderek daha kötü hale gelir. Bununla birlikte, kısa süreli sabit bir süreç da ortaya çıkabilir.

Aşamalı-tekrarlayan MS, önceden net bir şekilde tekrarlayan, ilerleyici MS için kullanılan bir terimdi. Buna şimdi PPMS denir. “Aktif” ve “aktif değil” terimleri hastalık aktivitesini tanımlamak için kullanılır.

İkincil İlerleyici MS (SPMS)

SPMS, RRMS ilerici forma geçtiğinde meydana gelir. Fonksiyon veya sakatlığın aşamalı olarak kötüleşmesine ek olarak, gözle görülür tekrarlamalar olabilir.

MS Hastalığı Belirtileri

Ms hastalığının erken dönem belirtilerinin hepsi bir anda çıkabilir ya da bu belirtiler o kadar hafiftir ki bunları fark bile etmeyebilirsiniz.

  • Kollarda, bacaklarda veya yüzün bir tarafında uyuşma ve karıncalanma. Bu hisler, uykuya daldığınız zaman ayaklarınıza iğneler batıyormuş gibi olması hissidir. Ancak bu his hiç bir neden olmadan ortaya çıkar.
  • Denge zorluğu ve zayıf bacaklar. Yürürken veya başka bir fiziksel aktivite yaparken kendinizi sendelerken bulabilirsiniz.
  • Çift görme, bulanık görme veya kısmi görme kaybı. Bunlar MS hastalığının erken bir göstergesi olabilir. Ms hastalığının belirtileri gözde ağrı veya acı da yapabilir.
  • Bu erken Ms belirtileri kısa bir süre sonra tekrarlayacak şekilde geçebilir. Aynı zamanda bu belirtiler arasında yıllar da geçebilir.

Bu semptomların birçok farklı nedeni olabilir. Bu belirtiler sizde varsa bile mutlaka MS hastası olduğunuz anlamına gelmez.

MS Hastaları Ömürleri Uzun mu Olur?

MS hastalarının çoğu semptomlarını bir şekilde yönetmenin yollarını bulur. Zamanla değişebilecek benzersiz zorluklarla karşılaşacaksınız. MS hastası birçok kişi, kişisel veya online destek grupları aracılığıyla mücadelelerini ve başa çıkma stratejilerini paylaşır.

  • MS hastası olmak, MS hastalığı tedavisinde deneyimli bir doktora görünmeniz gerektiği anlamına gelir.
  • Hastalığı yöneten ilaçlardan birini kullanıyorsanız, önerilen programa uyduğunuzdan emin olmanız gerekir.
  • Doktorunuz belirli semptomları tedavi etmek için başka ilaçlar reçete edebilir.
  • Lifli, sağlıklı ve dengeli bir beslenme genel olarak sağlığınıza iyi gelir.
  • Düzenli egzersiz, engelli olsanız bile fiziksel ve zihinsel sağlık için önemlidir.
  • Fiziksel hareket zorsa, yüzme havuzunda yüzmek veya havuzda egzersiz yapmak yardımcı olabilir.
  • Bazı yoga sınıfları sadece MS hastası insanlar için tasarlanmıştır. Tamamlayıcı tedavilerin etkinliği ile ilgili çalışmalar azdır, ancak bu bir şekilde yardımcı olamayacakları anlamına gelmez.

MS hastalığı ömür boyu süren bir hastalıktır. MS hastalığı hakkında tüm endişelerinizi doktorla konuşmalı, hayatın olumlu taraflarına odaklanmalı ve hastalığınızı yönetmeye çalışmalısınız.

MS Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi

Doktorunuz nörolojik muayene yanında hastalık geçmişinizi de soracaktır. Bunların yanında MS hastalığını teşhis edebilmek için başka testler de isteyecektir.

MS hastalığı tanısı için yapılan testler şunlardır;

MRI Taraması

Kontrastlı boya kullanmak, MRG’nin beyniniz ve omuriliğinizdeki aktif ve inaktif lezyonları tespit etmesini sağlar.

Uyarılmış Potansiyel Testi

Bu, beyninizdeki elektriksel etkinliği analiz etmek için sinir yollarının uyarılmasını sağlar. Doktor bu testle MS hastalığı tanısında üç bölgeyi test eder; görsel,alan beyin sapı ve duyusal alan.

Spinal Musluğu (lomber ponksiyon)

Doktorunuz bu testi omurilik sıvınızdaki anormallikleri test etmek için kullanabilir. Bu test, semptomların bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı olmadığını bulunmasında yardımcı olur.

https://www.youtube.com/watch?v=eVA5MsIcVYI

Kan Testleri

Doktorlar, benzer semptomları olan diğer koşulları ortadan kaldırmak için kan testlerini kullanır.

MS hastalığı tanısı, beyninizin, omuriliğinizin veya optik sinirlerin birden fazla bölgesinde farklı zamanlarda meydana gelen demiyelinizasyon kanıtını gerektirir.

Aynı zamanda, benzer semptomları olan Lyme hastalığı, lupus, Sjögren sendromu gibi diğer diğer hastalıkların da elenmesi gerekir.

Yorumlar kapalı.