Estetik Ameliyatlar

Endoskopik Yüz Gençleştirme

Endoskopik yüz germe, henüz “tam yüz gençleştirme” gerektirmeyen, yaşlanmanın erken belirtilerini gösteren hastalarda çok etkili sonuçları olan, çok az ve gizlenen bir kesiyle cerrahi prosedür olması nedeniyle popüler bir tekniktir. Bu teknik, daha az deri sarkıklığı veya gevşekliği olan, alt yüz ve boyun bölgesinde herhangi bir problemi olmayan hasta için tek başına mükemmel bir seçenektir.

Endoskopik yüz germe ameliyatında saçlı deri ve şakak bölgesinde ve bazen ağız içinde az sayıda, küçük görünmeyen kesiler yapılır. Yanaklardaki sarkan dokular bir endoskop (ışık kaynaklı küçük bir kamera) ve özel aletler yardımı ile yükseltilir. Yüz görünebilir herhangi yara dokusuna neden olmadan yenilenir, gençleştirilir.

Eğer derinizde belirgin sarkma,ve boynunuzda fazla yağ veya deri varsa bu teknik kombine kullanılabilir. Yani; alın, kaşlar ve orta yüz endoskopik teknikle toparlanırken, boyun ve cene hattı geleneksel yüz gençleştirme teknikleriyle düzeltilebilir.

Kimler Endoskopik Yüz Gençleştirme Yaptırabilir?

Endoskopik yüz germe aşağıdaki özellikleri olanlarda özellikle etkilidir:

  • Alt göz kapağından ağız köseine kadar olan alanda sarkması olanlarda
  • Burun deliklerinden ağzın köşesine uzanan (nasolabiyal)
  • Derin katlantısı olanlarda
  • Aşağı sarkmaya başlamış gülüşü olanlarda

Endoskopik yüz germe yer çekimini azaltmaya yönelik hafif bir dokunuş gibi düşünülebilir. Yer çekiminin zamanla aşağı çektiği yüz dikey olarak yukarı kaldırılır. İşlem diğer yüz germe işlemlerinden daha az invaziftir, tam yüz germeye ihtiyaç duymadan doğal, daha genç bir görünüm kazandırır. Endoskopik yüz germenin en önemli avantajı hastada hiç veya çok az yara izi oluşturmasıdır.

Endoskopik Yüz Germe Nasıl Yapılır?

Endoskopik yüz germe sırasında endoskop (çok küçük bir kamera) bir insizyondan ve cerrahi alet bir diğer insizyondan yerleştirilir. Dr. Başaran televizyon ekranındaki görüntü aracılığı hem kamera hem de cerrahi aleti kontrol eder ve deri altındaki dokuyu modifiye edebilir. Endoskopik yüz germe, geleneksel yüz germe kadar dinamik olmasa da alın ve yanakta geleneksel yüz germe ile elde edilmesi daha zor olan yararlar sağlar. Ama prosedürün yapısı nedeniyle çene hattı ve boyun problemlerine yönelik işlem yapılamaz.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Üst ve alt göz kapaklarında yorgun ve yaşlı ifadeye neden olan fazla cilt ve yağ torbalarının alınması işlemidir. Hem erkek hem de kadınlar göz kapağı estetiğinden faydalanabilir.

Göz Kapağı Estetiği Yöntemleri

Üst Göz Kapağı Estetiği

Göz kapağı kıvrım bölgesinden yapılan kesi ile fazla deri, kas ve yağ torbaları alınır.

Alt Göz Kapağı Estetiği

Kirpik diplerinden yapılan kesi ile fazla cilt, kas ve yağ torbalarına müdahale edilir. Eğer aşırı cilt fazlalığı yoksa işlem transkonjonktival (göz kapağının iç kısmından) olarak da gerçekleştirilebilir. Alt göz kapağı ameliyatı yanak bölgesinde sarkması olan hastalarda orta yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılabilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nasıl Yapılır?

Operasyon lokal anestezi veya lokal anestezi+sedasyon (hafif uyku hali) altında, üst göz kapağı için yaklaşık 1 saatte, alt göz kapağı için yaklaşık 1.5 saatte tamamlanmaktadır.

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası

Genellikle hasta aynı gün taburcu olur. Dikişler 5-7 gün sonra alınır. 2 gün sonra duş alınabilir. 1 haftanın sonunda şişlik ve morluklar da belirgin azalma görülür. Eğer gözlerinin altında koyu halkalar mevcut ise lazer, kimyasal soyma gibi yöntemlerin eklenmesi ile bu koyu renkli halkalardan da kurtulmak mümkündür.

Burun Estetiği

Nazoplasti, rinoplasti gibi isimlerle de adlandırılan burun estetiği, estetik operasyonlar içerisinde en sık uygulananlardan bir tanesidir. Burunda doğumsal olarak var olan, sonradan oluşan veya travmalara bağlı olarak ortaya çıkmış olan şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla yapılır. Şekil bozukluğu, bazı durumlarda yalnızca görsel açıdan rahatsızlık vermesi sebebiyle düzeltilirken çoğu kişide solunum bozukluğu gibi problemlere yol açması nedeniyle de düzeltilmelidir. Hangi nedenden dolayı estetik operasyon uygulanacak olursa olsun, burun estetiğinde öncelikli hedef, burundaki solunum yolunun operasyon sonunda en iyi şekilde çalışabilir hale getirilmesidir. Operasyon esnasında burnun yeniden şekillendirilmesi, şekil bozukluklarının giderilmesi veya bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi işlemlerinden biri veya birkaçı uygulanır.

Rinoplasti

Rinoplasti uygulaması düşünen kişilerde burun dokularının estetik operasyona uygun olup olmadığı mutlaka cerrah tarafından yapılacak olan muayene esnasında kontrol edilmelidir. En ufak bir müdahalenin oldukça belirgin sonuçlar doğurması nedeniyle burun estetiğine ilişkin ameliyatlar mutlaka alanında uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Erkeklerde de kadınlarda da uygulanabilen burun estetiği, komplike bir operasyondur. Beklenen sonucun tam olarak elde edilmesi 6 ila 12 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç burundaki operasyonun büyüklüğüne, burundaki dokuların yapısına veya sorunun ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Ameliyat sonrasında hastaların bir kısmında tam olarak istenilen şeklin elde edilebilmesi için küçük düzeltme uygulamaları gerekebilir.

Burun Ucu Estetiği

Burnun görünümünü en çok etkileyen kısımlardan bir tanesi de burun ucunun şeklidir. Burnun uç kısmında yaygın şekilde görülen şekil bozuklukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun ucunun olması gerekenden geniş olması
  • Sıkıştırılmış gibi görünen burun ucu
  • Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olmaması
  • Burun ucunda düşüklük
  • Burun ucu kalkıklığı
  • Sivri yapılı burun ucu

Yukarıda belirtilen sorunların bulunduğu hastalarda burun estetiğinin bir alt dalı olan burun ucu estetiği operasyonlarından yararlanılır. Bu operasyonlarda burnun kemik kısmına dokunulmaz, yalnızca burun ucunda yer alan yumuşak doku ve kıkırdak kısımda işlem yapılır. Bu nedenle rinoplastiye göre daha kolay ameliyatlardır. Ameliyat öncesi ve sonrasında yapılan uygulamalar diğer burun estetiği ameliyatları ile hemen hemen aynıdır. Ameliyat süresi daha kısa olup tüm işlemler 30-60 dakika aralığında bir süreçte tamamlanır. Hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu edilir. İyileşme süresi de rinoplasti ameliyatlarına oranla daha kısadır.

Burun Estetiği Yapılma Sebepleri

  1. Burun estetiğinin yapılma nedenlerinden ilki burunda bulunan doğumsal veya sonradan gelişmiş bir şekil bozukluğu nedeniyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin görülmesidir. Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi, burnun iç kısmında yer alan ve dışarıdan fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilir.
  2. İkinci neden ise kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması ve daha farklı görünen bir buruna sahip olmak istemesidir. Burnun kemik kısmında bir eğrilik veya çıkıklığın olması, kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları, burnun aşırı büyük olması, burun yapısında asimetriklik olması gibi durumlar, burun estetiği ameliyatını gerektiren nedenler arasında yer alır.

Estetik amaçlarla yapılan operasyonlarda tamamen kişisel tercihler rol oynar. Bazı kişiler çok büyük veya çıkıntılı bir burnu olmasına karşılık burnunun görünümünden gayet memnun iken, bazı kişiler normal görünümde bir burun yapısına sahip olmalarına karşılık farklı bir burun görüntüsünü tercih edebilir. Sonuç olarak rinoplasti operasyonları, sağlık sorunları veya kişisel tercihler nedeniyle yapılabilen ve oldukça yaygın şekilde uygulanan ameliyatlardır.

Yorumlar kapalı.