Kalp İlaçlarının Etkileri

Oldukça sık görülen bir başka kalp hastalığı kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir. Başlıca diğer kalp hastalıkları kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları ve ritim bozuklarıdır. Kapak hastalıklarının çoğu mekanik protez kapak değişimi ile tedavi edilir. Protez kapak taşıyan hastalar, mekanik protez kapağın pıhtıya neden olmaması için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç almaları gerekir. Bazı doğumsal kalp hastalıkları ve bazı ritim bozukluklarının kesin tedavisi vardır. Kesin tedavi edilemeyenler ömür boyu ilaç tedavisi gerektirebilir.

Kalp Hastalığı

Kalp damarların daralma ile seyreden koroner arter hastalığı, kalp hastalıkları arasında en sık görülenidir. Bu hastalık müzmin bir hastalıktır. Bypass veya stent uygulansa bile kalp damarlarında daralma veya tıkanmaya neden esas hastalık süreci devam etmektedir. Bu süreci yavaşlatmak için ilaç tedavisi gerekir. Hastalık ömür boyu devam ettiği için tedavi de kullanılan ilaçları da ömür boyu kullanmak gerekir.

Kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon kalp hastalıkları için en önemli risk faktörleridir. Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir. Kalp damarlarında tıkanma olmayan ancak koroner arter hastalığı riski yüksek olan kişilerin, kötü kolesterol düzeyi belli bir rakamın üzerinde ise bunların da kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir. Kandaki kolesterol çoğu (yaklaşık %80) vücutta üretilir. Yani dışarıdan hiç kolesterol almasak bile kan kolesterol düzeyini çok fazla düşmesi mümkün değildir. Kolesterol ilaçları vücutta kolesterol üretimini azaltarak kolesterolde düşme sağlar. Ancak ilacın etkisi kullanıldığı sürece vardır. Yani ilaç kesildiğinde kolesterol üretimi tekrar yükselir ve kolesterol yaklaşık bir ay içinde eski seviyesine geri gelir. Kolesterol düşürücü ilaçlar başlandıktan sonra kolesterol düşünce ilacın kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Eğer doktorunuz kolesterol ilacına gerek görmüş ise bu tedavi ömür boyu sürmesi gereken bir tedavidir. Aynı nedenle hipertansiyon da ömür boyu tedavi gerektirir. Hipertansiyon ilaçları kullanıldığı sürece kan basıncı düşürür ve ilaç kesilirse kan basıncı tekrar yükselir.

Kalp hastaları mutlaka mevsim değişikliklerinde kardiyologlarına giderek, özellikle ritm, tansiyon ve idrar sökücü ilaçların yeniden ayarlatmaları gerekiyor. Kalp hastalarının ani hava ve mevsimsel değişikliklere bağlı olarak problemler yaşayabildiğini söyledi. Havaların ani soğuması ve ısınmasının vücut dengesi açısından sıkıntılara neden olabilir, kalp hastalarının yazın kullandığı ilaçlarla, kışın kullandıkları arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Yazın terleme yoluyla çok su kaybettikleri için azalttıkları idrar sökücü ilaçlarını kış aylarında arttırması gerekmektedir. Kalp hastaları mutlaka mevsim değişikliklerinde kardiyologlarına giderek, özellikle ritm, tansiyon ve idrar sökücü ilaçlarını yeniden ayarlatmaları gerekiyor. İlaç kullanan tüm kalp hastaları buna dikkat etmelidir. Ani mevsim soğumaların da göğüse gelen direkt soğuğun, kalp hastalıklarının ağrı aşamasını hızlandıra bilmektedir. Sokağa çıktığında yürüyen bir insanda hiç problem yokken soğuk bir havada göğsüne ve yüzüne soğuk hava geldiğinde göğüs ağrısı yaşayabilir. Bu kalp hastalığın ilk belirtisi olabilir. Kışın kalp hastalarının mutlaka kalın giyinmesi, ağızlarını atkıyla kapaması, soğuk havayı içlerine almamaya çalışmaları gerekiyor yoksa o soğuk bir enfarktüsün tetikçisi olabilir. Mutlaka yanlarında dil altı hapları bulundurmalılar. Sokaktaki süreyi en aza indirmeliler.


Yaşlı Kalp Hastaları Hipotermiye Dİkkat

https://www.youtube.com/watch?v=yRROblxTLQA


Özellikle yaşlıların gece yatarken soğuğa karşı ciddi şekilde korunması gerekir. Gece soğukta hipotermiye girip yaşamını yitiren yaşlı insanların vardır. Bu insanların bacak damarlarında problemler olduğu için ayakları üşür. Ayaklarına sıcak tuğla veya sıcak su kesisi gibi aletler koydukları zaman his bozukluğu olduğundan ciddi yanıklar oluşabilir. O nedenle yaşlılara, bacak damarlarında bozukluk olanlara kesinlikle bu tür tedbirler almamalarını, eğer üşüyorlarsa yün çorap giymelerini öneriyoruz. Olabilecek basit bir yanık çok ciddi iyileşmeyen yaralara yol açabiliyor.

Yorumlar kapalı.