Karaciğer Dostu Deve dikeni

Beyaz mermer gibi görünen dikensi yaprakları ve fuşya rengi çiçeğiyle devedikeni, karaciğeri yeniler ve daha iyi çalışmasını sağlar.

DEVE DİKENİ NEREDEN GELİYOR?

Latince ismi Silybum marianum olan bu bitki, kuru ve güneşli Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. İsmini Meryem Ana’dan alır. Meryem Ana, Kral Hirodes’ten kaçarken bugünkü İsrail topraklarında bulunan Judea şehrinden Mısır’a doğru gider. Yolda Hz. İsa’yı emzirmek için çalılıklara saklanır. Efsaneye göre, sütünden bir damla devedikeni bitkisine düşer ve devedikeni yaprakları beyaz mermer görüntüsünü alır.

DEVE DİKENİ İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Bitkinin içeriğinde ona acı tadını veren doymamış yağ asitleri, tannik asit ve bağırsağa iyi gelen inülin maddesi bulunur. Ama bizi özellikle ilgilendiren antioksidan etkisi bulunan ve karaciğeri yenileyen silymarin’dir, Devedikeni aynı zamanda tansiyonu dengede tutan sempatomimetik etkinlik gösteren histamin ve tiramin içerir.

DEVE DİKENİ KİMLER KULLANMALI?

Baharın gelmesiyle kendini yorgun hissedenler kullanmalı. Karaciğer, temizlenmeye ve dengelenmeye ihtiyaç duyduğunun sinyallerini verdiğinde kullanılabilir.

DEVE DİKENİ FAYDALARI NELER?

Antik çağlardan bu yana genellikle karaciğer hastalıklarından kaynaklanan safra fazlalığını ve melankoli” halini gidermek için devedikeni suyu öneriliyor. Aynı zamanda siroz, karaciğer yağlanması ve hepatit gibi hastalıklarda karaciğeri yenilediği ve onardığı biliniyor. Safra taşı problemlerinde de çok faydalı olduğu gözlemlenmiş. Bu bitki, kemoterapi alan hastalara da öneriliyor. Devedikeni, karaciğeri zehirli maddelerden arındırır, kan akışını hızlandırır ve varislere iyi gelir. Ayrıca karaciğerin antioksidan etkisi olan glutatyonu ve hormonları sentezlemesine yardımcı olur. Kadınlarda östrojen ve progestatif hormonlarının da dengesini sağlar, regl dönemi ağrılarını hafifletir.

DEVE DİKENİ NASIL KULLANMALI?

Etken maddenin miktarına göre günde en fazla iki ila üç kapsül olarak alınmalı. Mart sonundan itibaren kür yapılabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Hipertansiyonu olan hastaların doktorlarına danışmadan kullanmaması önerilir.

Yorumlar kapalı.