Kedi Tırmaladı Ne Yapmalıyım Tetanoz Aşısı Vurdurmalı mı

Kedilerin ısırması veya tırmalaması hâlinde ‘acaba kuduz muydu?’ sorusu endişeye sebebiyet verir. Tırmalayan bir sokak kedisiyse hastalık taşıma riski vardır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmek gerekir. Tetanos aşısı, kuduz aşısı vb. gerekli olabilir.

Sokak Kedisi Tırmaladı Ne Yapayım?

Sizi kedi tırmaladıysa öncelikle o bölgeyi sabunlayıp bol su ile yıkamalısınız. Kedinin ısırdığı veya tırmaladığı yeri güzelce yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik bir solüsyon sürerek temizlemelisiniz. Ardından hemen acile başvurarak doktora görünmelisiniz. Doktor gerekli olduğuna kanaat getirirse tetanoz aşısı veya kuduz aşısı uygulanacaktır. Kedi tırmalarında genellikle kuduz aşısı yapılmaz fakat yaranın büyük olması durumunda tetanoz aşısı yapılabilir.

Kedi Tırmalaması Kuduza Neden Olur mu?

Kedinin ısırması veya tırmalaması hafife alınmamalıdır. Kediler tırnaklarında pek çok virüs taşır ve tırmalayarak bunları insan vücuduna bulaştırır. Maalesef bunun sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kuduz da bunların en önemlilerindendir. Tırmalayan kediin kuduz ise, tırmalanan kişide de bu hastalığın görülme riski yüksektir. Fakat her kedi tırmalaması kuduz oluşumuna yol açmaz. Kedinin vücudunda kuduz virüsü varsa o zaman kuduz ortaya çıkar. Bundan dolayı kedilerle çok içli-dışlı olanların kuduz aşısı yaptırmaları önerilir.

Kedi tarafından tırmalanan kişi kuduz olmasa bile, bu durumun tetanoza sebebiyet vermesi mümkündür. Daha önceden tetanoz aşısı yaptırmamış olan birinin başına böyle bir şey gelirse tırmalama sonrası doktora başvurmayı ihmal etmemesi gerekir. Ancak Tetanoz aşısı yaptırdıysa bu konuda endişelenmemelidir.

Kedi Tarafından Tırmalanan Kişilerin Yorumları Nasıldır?

Dün akşam saat 6 buçuk gibi bir sokak kedisi beni Kolumdan tırmaladı. Ben de anti bakteriyel sabunla yıkadım ve oraya bol bol limon sıktım. Halbukiagrasif tavırları yoktu. Su içiyor ve bana sürtünüyordu. Ya kuduz olursam?

Merhaba, birkaç defa kedilerin hışmına uğradım! Sadece kediler de değil; köpeklerin de kaç kere saldırısına maruz kaldım. Senelerdir zaman zaman bunu yaşıyorum, tırmalayıp ısırıyorlar ve resmen alıştım. Amansız bir hastalığa yakalanmışsınız gibi korkuya kapılmanıza gerek yok fakat yine de tedbiri elden bırakmayın; muayene olun ki aklınızda soru işareti kalmasın.

Kedinin biri elimi ısırıp tırnaklarını geçirmişti. Bundan dolayı kuduz aşısı yaptırdım. Ne yalan söyleyeyim; ben aşıdan korkarım fakat bu aşıyı yaptırmazsam olmazdı. Zira kuduz, ölüme dahi yol açabiliyor. Sakın ‘aman ya ufacık bir kedinin ısırmasından, tırmalamasından ne olacak?’ diye düşünüp bunu yabana atmayın.

Evimde kedi besliyorum, beni o tırmalamıştı. Küçücük bir tırmık olmasına rağmen acısı 17 saattir henüz geçmedi. Aşısı mevcut tamam da insan ister istemez çok tedirgin oluyor.

Dün sokak kedisi elimi tırmaladı ve hastaneye gidip kuduz aşısı oldum.

Bir sokak kedisi 2 yaşındaki oğlumu tırmaladı. Derhal eve koşup bolca sabun ve suyla yıkadım ve kolonya döktüm. İçim hiç rahat değil, kuduz olur mu?

Kızım 3,5 yaşında ve elinin üzerini kedi tırmaladı. Küçük bir tırmıktı ancak elinde şişlik oldu. Yıkadım ve kolonya sürerek mikrobu gidermeye çalıştım. Fakat yeterli olduğunu düşünmedim ve acile götürüp aşı yaptırdım. O gün de bayramın ilk gecesiydi. Yalnız bir aşı yetmiyormuş, toplam 5 aşı olmak gerekiyormuş.

Yorumlar kapalı.