Menisküs Nedir? Dİkkat Edilmesi Gerekenler

Menisküs Yırtığı

Menisküs yırtıkları farklı şekillerde olabilir. Yırtığın görünüş şekline göre isimlendirilir. En yaygın görülenleri, boylamasına, kova sapı, enlemesine, kanat tipi veya kompleks yırtıklardır. Spor yaralanmaları ile birlikte olan menisküs yırtıklarında ön çapraz bağ yırtıkları eşlik edebilir. Vücudun en sık yaralanan bölgelerden biri de menisküslerdir. Menisküs diz ekleminin ortasındaki kıkırdak parçadır. Bu yapı sert, düz ve lastiksi bir dokudur. Eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler. Dizde bir adet iç kısımda (iç menisküs) ve bir adet de dış kısımda (dış menisküs) olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Menisküsler, diz bölgesinde en büyük iki kemiğin kesiştiği noktada ‘C’ şeklinde mevcut olan ince yastıkçıklardır. Dizde yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması, birçok yöne dönme hareketinin yapılabilmesi, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevleri vardır. Dizleriniz hafif bükülü ve üzerine yük binmiş durumda iken vücudunuz kuvvetlice döndüğünde menisküs yırtığı meydana gelebilir. Özellikle ileri yaşlarda dejenere yırtık diye adlandırdığımız yaralanma bu şekilde olur.

Menisküsünüz yırtıldığında bir “pop” sesi alabilirsiniz. Birçok insan veya bazı sporcular yırtık menisküsleri ile oynamaya veya günlük aktivitelerine devam ederler. Bu hastalarda, ikinci ve ya üçüncü günlerinde diz sertleşir, takılır ve şişkin hale gelebilir.

Menisküs Yırtığı Nedenleri

  • Sportif yaralanmalar; Sportif aktivitelerde ani diz dönmesi ve çarpmalarda menisküs yırtıkları oluşabilir.
  • Belli meslek grupları;Menisküs yırtıkları sosyal medyadan bilindiği gibi sadece sportif yaralanmalarda olmaz. Uzun süre çömelerek temizlik yapan ev hanımları veya ayakta kalınan mesleklerde yüksek risk mevcuttur.
  • Kireçlenmiş dizler; Kireçlenmiş dizlerde kompleks yırtıkların olması mümkündür. Kıkırdak zamanla incelir, zayıflar ve eklem yüzeleri pürtüklü hale gelerek düzensizleşir. Bu kişilerde, sandalyeden kalkma veya arabaya binme gibi basit günlük aktivitelerde bile yırtıklar oluşabilir.

Menisküs Belirtileri

  • Ağrı
  • Şişlik ve Sertlik
  • Dizde Güvensizlik
  • Diz hareketlerinde kısıtlılık ve ya kilitlenme
  • Tedavi edilmezse yırtık parça diz arasına sürüklenir, kilitlenme ve ya kaymaya sebep olabilir.

Dizde Ağrı ve Şişlik

Diz içerisinden gelen sesler, takılma ve kilitlenme hissi yırtığın ilk belirtileri olabilir. Diz ekleminde ağrınız olur. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen ya da birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizinizi tam olarak bükemeyebilirsiniz veya doğrultamayabilirsiniz. Diziniz kilitlenebilir ya da bir noktada takılabilir. Yırtığın olduğu menisküs bölgesine göre diz ekleminde hemen ya da birkaç saat sonra şişlik oluşabilir. Dizde şişlik hareket kısıtlılığı belli bir açıdan sonra şiddetli ağrı menisküs yırtığı belirtisidir.

Menisküs Tanısında Erken Teşhis Önemli

Menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. Kısa sürede bir doktora görünmek en doğru seçim olduğu gibi dize alınan küçük darbelerle gelen ağrılar önemsenmelidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi görmemek, dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenmeye neden olabilir. Aynı şekilde, hastalığın iyi bilinmesi, çok önemlidir. Tedavi aşamasında gerekli görülürse MR ve tanı amaçlı artroskopi yapılabilir.

Menisküs Tedavisi

Menisküsle tedavisinde önemli olarak 4 uygulama mevcuttur. Bunlar:

  • Dinlenme
  • Buz uygulama
  • Bandaj
  • Dizin vücuttan yukarıda tutulması


Tüm bu tedavi seçenekleriyle birlikte, ağrı ve şişliği gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar önerilir. Fizik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden faydalanılabilir. Menisküsün kanlanmasının yeterli olmamasından dolayı özellikle dejenere yırtıklarda iyileşme olmaz. Ağrının ısrarla devam ettiği durumlarda, cerrahi müdahale önerilir. Yırtığın bulunduğu menisküsün alınması en bilinen yöntem ise de, bu tür müdahaleler hastanın kireçlenme ve kıkırdak aşınması sorunlarıyla karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Dejenere olmayan yırtıklarda menisküs yırtığı artroskopik olarak tamir edilebilir.

Artroskopik olarak tamir işleminde yük verme zaman alır. Artroskopik menisküs yırtığı eksizyonu sonrasında ise hastalar 3-5 saat içinde yürüyebilir ve 1 ay içerisinde de spora başlayabilir. Kişide ağrı, takılma gibi yakınmalar için cerrahi müdahale gereklidir. Unutmayalım ki menisküs kıkırdak doku aşınmasını, kireçlenmeyi önleyen primer dokulardan biridir. Genel görüşümüz genç hastalarda menisküs tamiri; ileri yaşlardaki hastalarda semptomlara yol açan kısmı menisküsün artroskopik alınmasıdır.

Yorumlar kapalı.