Mide Botoksu Yaptıranların Olumlu ve Olumsuz Yorumları

Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Kilo Verdirir?

Mide botoksu, endoskopik yöntem ile midenin belli alanlarına botilinum toksin (botoks) enjekte edilerek kilo verdirme yöntemidir. Mide botoksu iştahı keser, Ghrelin (açlık hormonu) seviyesini düşürür, böylece kısa sürede zayıflamakta önemli rol oynar.
Midenin belli alanlarındaki kas tabakalarına enjeksiyon yapılarak mide kaslarının çalışması yavaşlatılıyor. Midede kasılmayı sağlayan kaslar yavaşladığında gıdalar midede uzun süre kalabiliyor. Bu durum mide boşalma süresini geciktirerek yemek sonrası ani kan şekeri yükselme ve düşmelerinin de önlenmesinde etkili oluyor.
Mide botoksu sonrası midede asit salınımı azalır ve kişi uzun süre tokluk hissi yaşar. Ghrelin (açlık hormonu) seviyesi azalır böylece iştah kontrol altına alınır. Mide botoksu tedavisinde %15-20 kadar kilo kaybı hedeflenir. Mide botoksu sonrası 3 gün içerisinde iştah azalır, kişi az yemek yer, kilo verme süreci artık başlamış demektir.

Mide Botoksu Zararları

Mide botoksu genel anlamda güvenli kabul edilse de nadiren de olsa bazı kişilerde yan etkiler meydana gelebiliyor. Mide botoksunun yan etkileri şunlardır:

  • Kalp ritim bozuklukları,
  • Nefes almada zorluk çekme
  • Kalp krizi
  • Nörolojik etkiler
  • Mide nekrozu (midenin delinmesi)
  • Botoks alerjisi

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Mide botoks uygulaması cerrahi bir müdahale gerektirmez. Obezitenin ameliyat dışı tedavilerinden biridir. Vücutta herhangi bir kesi açılmadan, genel anestezi gerekmeden endoskopi eşliğinde yapılan bir işlemdir. Midenin belli alanlarındaki kas tabakalarına belli miktarda botilinum toksin (botoks) enjekte edilir. Bu işlem mide bölgesindeki düz kasları etkileyecek biçimde uygulanır, böylece sinir sistemi ya da sindirim sistemi olumsuz bir biçimde mide botoksundan etkilenmemektedir. Mide botoks uygulama esnasında ve sonrasında ağrı, acı hissedilmez ve ortalama 20 dakikalık bir işlemdir.

Mide Botoksu Kimler Yaptırabilir?

Fazla kilolarından şikayet edenler, sadece spor yaparak kilo veremeyen ve zayıflamak isteyen kişiler, vücut kitle indeksi 25-40 arasında olan herkes mide botoksu yaptırabilir. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir.

Mide Botoksu Kimler Yaptıramaz?

Mide botoksu bir ameliyat değildir. Ancak işlemin yapılabilmesi için belli kriterler söz konusudur. Mide botoksu yapılması uygun olmayan kişiler şöyle sıralanabilir:

  • 16 yaşından küçük hastalara,
  • Botilinum toksinine alerjisi olan hastalara,
  • İleri derece atopik ve alerjik durumu olan hastalara,
  • Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalara,
  • Midede kanser gibi ciddi hastalığı olan hastalara,
  • Myestania Graves gibi kas sinir hastalığı olanlara uygulanmaz.

Mide Botoksu Yaptıranların Yorumları

  • 2 hafta önce mide botoksu yaptırdım. İlk hafta hareketsiz bir yaşam tarzım olmasına rağmen 3 kilo verdim. İkinci hafta ise yediklerime dikkat etmediğim için kilo veremedim. Nefsinize hakim olabileceğinizi düşünmüyorsanız kesinlikle yaptırmayın, paranıza yazık olmasın.
  • 1 ay önce mide botoksu yaptırdım. 2 doz yaptırdım ve 6 kilo verdim çok memnunum. Botoksun etkisi 7-8 ay sürüyor. Bu süreç sona erince “eyvah tekrar kilo alır mıyım?” düşüncesi yaşamıyorsunuz. Artık sağlıklı beslenmeyi öğreniyor ve zayıfladıkça mutlu oluyorsunuz.
  • Yaklaşık 15 gün önce mide botoksu yaptırdım. Doktorun tüm tavsiyelerine uydum. İlk hafta sadece sıvı beslenme vardı ve doktorun verdiği protein mamalarını tükettim. İkinci hafta ise püre tarzı gıdalarla beslendim. 2 hafta sonunda tam tamına 5 buçuk kilo verdim. Bu hafta tekrar diyet programı verdi onu uyguluyorum ancak henüz kilo veremedim. Mide botoksu tokluk hissi veriyor vermesine. Ancak o kadar para vermeye değer bir tokluk hissi yok. Açıkçası verdiğim paraya yazık olmasın diye yememek için kendimi frenliyorum diyebilirim. Zaten diyetlere alışkın bir bünyem var. Mide botoksu ne kadar etkili oldu bilemiyorum.
  • Ben de 3 hafta önce mide botoksu yaptırdım. Hipertansiyon hastası olduğum için kullandığım ilaçlardan dolayı biraz zor kilo veriyorum. Bu işlemi yaptırdıktan 5 gün sonra ciddi bir iştah kaybı başladı. Psikolojik olan yeme isteğimi bastırdı. Ayrıca bu süreçte egzersiz de yapılırsa kesinlikle kilo verdiriyor. Diyetisyenin verdiği listede sebze yemeği et , tavuk vs. var. Ekmek hiç yok. Süt ve yoğurt en çok tükettiğim besinler arasında. 2 haftada 4 kilo verdim. İrademi koruyarak bu şekilde devam edeceğim.
  • 20 gün önce bende mide botoksu yaptırdım. Bu süre içerisinde 5 kilo 400 gram verdim. İlk günler hafif bir iştah kaybım oldu o kadar. Mide botoksu yaptırmak isteyenler bu işlem sonrası kendiliğinden zayıflamayı düşünüyorsa hiç yaptırmasın. Mide botoksu sadece diyet yapmanızı kolaylaştırıyor. Yine canınız birşeyler çekiyor ancak iradenizi kaybetmemeniz gerekiyor.
  • 10 ay önce mide botoksu yaptırdım. Bu süre zarfında kilo verdim ancak kilo vermem durunca psikolojik olarak etkilendim. Daha çok yemeye başladım, etki etmediğini düşündüm. Daha sonra tekrar zayıflama yoluna gittim ancak yine başarısızlıkla sonuçlandı. Mide botoksu ben de pek bir işe yaramadı. Her şey sizde bitiyor. Mide botoksu yaptırdım kesin zayıflarım diye bir şey söz konusu değil.