Neden Horlanır? Horlama Tedavisi

Horlama

Horlama ortaya çıkan gürültü, alınan havanın boğaz ve burun bölgesinden rahat olarak geçememesinden kaynaklanmaktadır. Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir. 20 yaş ve üzeri 10 erkekten 5’inde görülürken, kadınlarda ise 40 yaş sonrası ve özellikle menopoz döneminden sonra başladığı görülmektedir. Aşırı kilo, burunda deviasyon problemi, dilin normalden büyük olması, sinüzit, geniz eti, alt çenenin küçüklüğü, yanlış uyku pozisyonu, alkol ve sigara kullanımı gibi sebepler horlamaya neden olan faktörlerden sayılabilir.

Horlamanın Tedavisi Nelerdir?

  • Horlama tedavisinde önemli olan, teşhisin doğru konulmuş olmasıdır.
  • Horlama tedavisinde kesin bir çözüm yöntemi olmamasına rağmen, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale uygun görülebilir. Öncelikle, hastanın sorun ve şikayeti ortaya konulur ve neticelerine göre müdahale yapılır.

Horlama Nedenleri

Horlama problemi olan insanlar tek bir sebepten veya birden fazla sebebin bir araya gelmesinden kaynaklı olarak horlama sorunu yaşayabiliyor.

Yorgunluk

Horlamanın temel nedenlerinden birinin aşırı yorgunluk olduğu bilinmektedir. Özellikle aşırı yorgun olunan dönemlerde horlama problemi ile sık sık karşılaşılmaktadır.

Kilo

Horlama nedenlerinin başında gelen fazla kilo problemi, bu hastalığı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Obezite ile karşı karşıya olan veya fazla kilosu bulunan insanlar, zayıf insanlara oranla çok daha fazla horlama problemi ile karşı karşıyadırlar. Bunun temel sebebi ise vücutta bulunan yağın solunum yollarını daraltması ile gerçekleşir.

Uyuma Şekli

Bunun hemen arkasına horlamanın oluşabilmesi için etkili diğer bir sebep de uyunan pozisyondur. Kişinin yan yatması yerine sırt üstü uyuması boğaz kaslarını gevşeteceği için horlama sorunu yaşanabilmektedir.

Alkol

Horlama nedenleri arasında bulunan diğer bir sebep de alkol tüketimidir. Alkol tüketiminde boğaz kasları yumuşak ve sarkık bir hal alır. Bu durum, alkol alınan zaman için sıkıntı oluşturup, horlama sorununu meydana getirecektir. Buna bağlı olarak, alkol tüketimi uyku vaktinden saatler önce sona ermelidir.

Anatomi

Horlamaya neden olabilecek diğer bir neden ise insan anatomisidir. Ağız bölgesinde bulunan dokulardan ötürü horlama problemi ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni ise dokuların solunum yolu darlığı oluşturup, nefes alma işlemini zorlaştırması ile gerçekleşebilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip

Aynı şekilde gece uyurken solunum yollarını tıkayacak diğer bir sorun da nezle ya da gribal enfeksiyonlardır. Toz veya polenden ötürü alerjen faktörler devreye girebilir. Bu durum da, zaman içerisinde solunum yollarını tıkayıp nefes almayı bir hayli zorlaştırabilir.

Çocuklarda Horlama

  • Günümüz şartlarında bazı çocuklarda horlama, bazılarında ise uyku apnesi görülmektedir.
  • Çocuklarda görülen bu horlama genellikle burun tıkanıklığından ötürü yaşanabilmektedir. Burun tıkanıklığı sonucu oluşan nefessiz kalma sorunu ile çocuklar ağız yolu ile solunum ihtiyaçlarını karşılar. Bu da zaman içerisinde boğazda bulunan ses tellerinin titremesine sebep olarak horlamayı meydana getirir.
  • Çocuklarda horlama sorunu genellikle geniz eti ve bademcik operasyonları ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca uyku kalitesi açısından burun açıcı spreyler ve hormon salgısı düzenleyici ilaçlar da kullanılmaktadır.

Horlamaya Çözüm

Horlama karşısında hayatınızda ufak değişiklikler meydana getirerek bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

  • Horlamaya çözüm olabilecek çözümlerden biri yatış pozisyonunun değiştirilmesidir. Horlayan kişinin sırt üstü yatmamasına özen gösterilmelidir.
  • Alkol tüketimi sınırlandırılmalı, yatmadan saatler önce tüketim sonlandırılmalıdır.
  • Sigara tüketimi bırakılmalıdır.
  • Kilo kontrolü yapılmalı, vücutta bulunan fazla yağların ağırlık yapmasını önlemek için zayıflanmalıdır.
  • Uykudan saatler öncesinde ağır besinlerin tüketimi sonlandırılmalıdır.
  • Nefes alma teknikleri geliştirilmeli, gerekirse uzman desteği alınmalı ve ciğerlerin kapasitesi genişletilmelidir.
  • Burun tıkanıklığı ile horlama problemi direkt olarak bağlantılıdır ve birbirini tetiklediği için burun kanallarının açık olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sedanter değil, sportif bir hayat tarzı benimsenmeli ve vücudun dengesi korunmalıdır.
  • Yastık, vücuda oranla yüksek kalacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Yorumlar kapalı.