Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle saatlerinde zorla yatağa gönderilen küçük çocukların büyüdükleri zaman en çok ihtiyaç duydukları zaman dilimi, öğle uykusu… Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde uygulanan “Siesta” yani öğle uykusu uygulaması bulunmaktadır. Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılmaktadır. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Peki öğle uykusunun ne gibi faydaları var birlikte inceleyelim.

En Çok Hangi Saatlerde Uyunmalı

Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşmektedir. Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasındadır. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha faydalıdır.

Öğle Uykusunun Süresi

Çocukların yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaçları vardır. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeterlidir. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamamaktadır. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok zorlaşır.

Öğle Uykusunun Faydaları

Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları vardır. İnsanlar, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları çok daha verimli olacaktır. Uzmanlara göre 60 dakikalık öğlen uykusu beyni 8 saatlik bir gece uykusu kadar dinlendiriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ci2QChjQ1Fo

Kalp İçin Önemli

Yunanistan’da yapılan bir araştırmaya göre haftada üç kez, gün içerisinde yarım saat uyuyan erkeklerin kalp krizinden ölme riskinin %37 düştüğünü gözlemledi. Sigara, beslenme gibi etmenler de çalışmaya dahil edildi.

Kilo Kontrolü Sağlama

Öğle saatlerinden sonra enerji seviyesi düştüğü için daha fazla kahve ve şekerli yiyecekler tüketiliyor. Öğleden sonra gelen uyku isteği aslında vücut ısısında görülen ufak bir düşüşle ilgili olan biyolojik bir işaret. Vücudunuz size uyumak istediğini söyler. Kafein ve şekerli gıdalarla enerji almaya çalıştığınızda biyolojik ritmimiz bozulur, fazladan kalori alır, şiddetli enerji çıkışları ve inişleri yaşamanıza sebep olur. Öğlen arasında ufak kestirmeler ise stres hormonlarını azaltır ve kilo alımını engeller.

Hafızanızı Güçlendirin

Öğlen uykusu çalışma hafızasını geliştirir ve genel hafızayı iyileştirir. Uyku sırasında güncel anılar neokortekse transfer edilir ve burada uzun dönem anıları olarak depolanır. Öğle uykusunun mümkün olduğunca karanlık ve gürültüsüz bir yerde olması da daha fazla verim sağlar.

Genetik Faktörlerin Uyku Üzerindeki Etkisi

Genetik faktörlerin uyku üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.

Yorumlar kapalı.