Sezeryan Dikişi Ne Zaman İyileşir. Ne Zaman Alınır?

Sezaryen iç dikişleri toplumda ‘estetik dikiş’ diye de bilinir. Sezaryen iç dikişleri hem estetik görünüm açısından hem de o bölgenin enfekte olmaması, vücudun çabuk toparlanması için uygulanır. Dış görünüş ve estetik neredeyse tüm kadınlar için çok önemlidir. Bu yüzden annelerin birçoğu sezaryen iç dikişlerini tercih etmektedir. Zira bu yöntemde dikişler kendiliğinden erimekte ve fazla iz bırakmamaktadır.

Sezaryen iç dikişlerinizin bakımını düzenli olarak yapmalı ve mümkün olduğunca ağırlık kaldırmaktan uzak durmalısınız. Dikişlerinizin açılmaması için bu hususlara dikkat etmeniz gerekir. Dikiş bölgesi 2-4 gün arasında iyileşecektir. Bu süre geçtikten sonra duş almanızın zararı olmaz. Yara ve dikişlerin tamamen iyileşmesi ortalama 1 hafta sürer. Ancak bu durum kişisel bakımınıza ne kadar özen gösterdiğiniz ve nasıl bir vücut yapınıza sahip olduğunuzla da ilişkilidir.

Sezaryen Estetik Dikiş Nedir?

Sezaryen doğumda ‘estetik dikiş’ denilen bir dikiş yöntemi kullanılır. Yara bu yöntemle kapatıldığında herhangi bir iğne ve dikiş izi kalmaz. Dikiş dışarıdan görülmediği ve belli belirsiz çok hafif iz bıraktığı için sezaryen estetik dikiş olarak adlandırılmıştır. Sezaryen iç dikişte kullanılan dikiş materyallerinin özelliği kendiliğinden eriyebilir olmasıdır. Bu tür dikişler tıpta subkutikuler sütur diye tanımlanır. Toplumda da buna ‘estetik dikiş’ denir. Dikiş teker teker değil devam eden çizgi şeklinde uygulanmaktadır. Cilt altından yapılarak dıştan bakıldığında görülmez ve diğer dikişlerden daha az izi kalır.

Sezaryen İç Dikişleri Ne Zaman Geçer?

Cerrahi bir operasyon olan sezaryen, gebeliğin yaklaşık 39. haftasında uygulanır. Annenin alt karın bölgesine ortalama 10 santimlik bir kesi açılır ve bebek anne karnından çıkarılır.

Sezaryen süresi takriben yarım saattir. Sezaryen iç dikişleri operasyondan birkaç gün sonra iyileşmeye başlayıp 10 gün içinde tamamen geçer.

Sezaryen Dikişleri İyileşme Süresi

Sezaryen dikişleri kaç günde iyileşir sorusunun cevabı kullanılan dikiş türüne göre farklılık arz eder. Sezaryen 4 ayrı dikiş yöntemiyle uygulanabilen bir işlemdir. Çoğu zaman kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanılır. Bu dikişler 1 haftada kendi kendine kaybolur. Fakat normal dikiş atıldıysa doktor tarafından alınması gerekir. Bu da genelde ameliyatın ardından 1 hafta geçince yapılır.

Sezaryen İç Dikişlerin İyileşmesi İçin Yapılması Gerekenler

Sezaryen iç dikişleri her ne kadar dışarıdan belli olmasa da, sizin o dikişleri korumaya özen göstermeniz gerekir. Bağırsakta gaz yapan yiyecekleri tüketmemelisiniz. Sezeryan iç dikişlerinin açılmasına sebep olacak aktivitelerden sakınmalısınız. Kabızlık yaşıyorsanız fazla ıkınarak kendinizi zorlamamalısınız. Bu durumu önlemek için kabızlığa yol açan besinler yememelisiniz.

Sezeryan iç dikişlerinizin zarar görmemesi için ayakta duş almalı, oturarak banyo yapmamalısınız. Doğumdan sonra kanamanız kesilince kendinizi hazır hissediyorsanız eşinizle ilişkiye girebilirsiniz. Fakat bunun için önce doktorunuza danışmalısınız.

Bebeğinizi emzirmenizde sakınca yoktur. Bilakis emzirme, vücudunuzun toparlanmasına ve sezeryan iç dikişlerinin daha kısa sürede kaynamasına yardımcı olur.

Özetle sezaryen iç dikişlerinin hızlıca iyileşmesi için yediğiniz, içtikleriniz ve yatış pozisyonunuz dahil her şeye dikkat etmeniz lazımdır.

Et, süt, yumurta, kemik suyu gibi besleyici gıdalara ağırlık vermelidir.

Sezaryen Dikişleri Alınma Zamanı

Sezaryen doğumda çoğunlukla estetik dikişler tercih edilmektedir. Bu dikişler kendiliğinden erimekte, 1 haftada kaybolmaktadır.

Yorumlar kapalı.