Süt İçmenin Vücuda Faydaları

Sağlıklı İçecek Süt

Bu beyaz içecek kalsiyum, D vitamini, fosfor ve kemiklerinizin ve dişlerinizin sağlıklı ve sağlam olmasını sağlayan diğer besinleri içerir. Ayrıca kan damarlarınızın ve kaslarınızın düzenli çalışmasını sağlar.
Süt, besleyici öğeler açısından zengindir ve karbonhidrat ve protein açısından da özel bir dengeye sahiptir. Ayrıca kan basıncını da düzenler.

Süt İç Zayıf Kal

Süt tüketenlerin günlük beslenme şekli daha sağlıklıdır, bu nedenle de süt içmeyenlere göre genellikle daha zayıftırlar. Araştırmalara göre, süt içen annelerin, süt içen çocuklarının olma oranı daha fazladır ve süt, çocuklara ihtiyaçları olan besinleri verdiği gibi, birçok sağlıksız içecekten daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca az yağlı sütler tercih ederek, alacağınız kaloriyi azaltmak da elinizdedir.

Göbek Yağlanmalarına Günde 2 bardak Süt

Doğduğumuz günden itibaren en temel gıda maddelerinden olma özelliğini taşıyor süt. Vücudumuzun ihtiyacı olan protein, yağ ve karbonhidratı yeterli dozda içeren en değerli vitamin kaynaklarından biri. Üstelik insan vücudu süt proteinini daha iyi kullanıyor. Sütün yüzde 87’ye yakını ise sudan oluşuyor.

Bölgesel yağ yakımı

Vücutta kilo artışları bazen vücudun tümüne yayılabildiği gibi bazen de bölgesel olarak birikim yapabiliyor. Özellikle aşırı stres, karbonhidrat tüketiminin çok olması, protein ve kalsiyum alımının az veya yetersiz olması ayrıca menopoz gibi durumlar da bölgesel kaynaklı kilo artışlarını beraberinde getiriyor. Süt ise, bölgesel yağ yakımı için gerekli üç dengeyi içeriğinde barındırıyor: Kan şekeri dengesi, yeterli protein alımı, yeterli kalsiyum alımı.

Kemiklerin Güçlenmesinde Süt

Vücudunuzdaki kalsiyumun %99’u kemikleriniz ve dişlerinizdedir. Süt, güçlü kemik ve dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunu da arttırdığını ispatlamıştır. Bu da daha az kırık ve daha düşük kemik erimesi riski anlamına gelir.

Kaslarınızı Güçlenmesinde Süt

Vücudun geri kalan kalsiyumu, kaslarda, kanda ve hücrelerarası sıvıda bulunur ve kassal hareketler ve dolaşımsal faliyetler için kalsiyuma ihtiyaç duyar. İnsan vücudunu, kan dolaşımındaki kalsiyumu dengede tutabilmek için çok çabalar çünkü kandaki kalsiyum sayesinde homeostazi (dengeleşim) sağlanır. Kalsiyum kan damarlarının büzülmelerinde ve açılmalarında büyük rol oynar. Eğer kalsiyum oranı düşerse, vücut, kanda ihtiyacı olan kalsiyumu dengeleyebilmek için kemiklerden kalsiyum çekmeye başlar fakat siz, günlük besinlerinizde, yeterince kalsiyum alırsanız, hem kanınızdaki kalsiyumu, hem de kemiklerinizdeki kalsiyumu normal oranda tutar ve vücudunuzu korursunuz.

Kilo Vermek için Karbonhidrat Protein Kalsiyumun

Kilo vermede bir denge vardır. Bu denge de karbonhidrat metabolizmasının iyi gitmesi, vücudun yeterli protein alımı ve yeterli kalsiyumun alınması. Bunların hepsine baktığınız zaman, işte bu üç denge sütte mevcuttur. Oysa günlük hayatta yanlış besin seçimleri, karbonhidrattan yoğun beslenme veya dışarıda çok fazla yemek tüketmek gibi nedenler kan şekerini aniden düşürüp yükseltebiliyor. Gün içinde yaşanan bu ani dalgalanmalar vücut insülinlerini de etkilediği için belli bir süre sonra kilo artışına, karın ve kollarda yağlanmaya yol açıyor. Bugüne dek toplumda kilo vermek için sebze tüketmek algısı bulunuyordu. Hatta tek kuralın bu olduğu düşünülüyordu.Oysa ki proteinin eksik olduğu beslenme şekilleri hem kilo vermeyi zorlaştırıyor hem de ilerleyen dönemlerde kas kayıpları, vitamin-mineral kayıpları gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle protein mutlaka günlük beslenmemizde yer tutmalı. Kalsiyum toplumda çok ihmal edilmiştir, özellikle yağ atımı ve kilo verme açısından kalsiyum alımı son derece önemlidir. Kalsiyumun yağ attırıcı bir etkisi var. Özellikle bağırsaklardan yağların emilmeden atılmasını sağlıyor” diyerek kalsiyumun kilo vermedeki önemine dikkat çekiyor. Ve şeker metabolizması. Sütün içinde laktoz şekeri bulunuyor. Bu da kan şekeri dengesini sağlıyor. Bu üçü birleştiği zaman kilo verme de kolaylaşmaya başlıyor.

Ne Kadar Süt İçmeliyiz

  • Ne kadar içerseniz için süt faydalıdır ama ideali günde 1 bardaktır. 3 bardak süt ise kalsiyum ihtiyacınızın %100’ünü karşıladığı gibi, D vitamini ihtiyacınızın %75’ini karşılar ve yüksek kalitede protein, potasyum, fosfor, A vitamini ve B12 vitamini de almanızı sağlar.
  • Bütün bu faydalarının yanında süt, günlük sıvı (su) ihtiyacınızı da gidermenize yardımcı olur. Çünkü sütün %90’ı sudan oluşur ve 1 bardağı 80-120 kalori içerir.
  • Laktoza karşı reaksiyon gösteren bir vücudunuz varsa bile sütten vazgeçmeyin.Laktoz intoleransınız olabilir ama bu süt içemeyeceğiniz anlamına gelmez!
  • Genellikle intoleransınızın durumu, bir seferde tükettiğiniz süt ve süt ürünlerine bağlıdır. Bir kerede daha az oranda süt tükettiğiniz takdirde, semptomlarınız azalabilir hatta yok olabilir.
  • Ayrıca, marketlerde satılan laktozsuz sütlere kolayca ulaşabilirsiniz.

1 Ayda Kilo Kaybını Hızlanması İçin Süt

Bir bardak süt mide boşluğunu hissettirmeden kişiyi en az 4 saat boyunca tok tutuyor. Kişinin metabolik bir rahatsızlığı bulunmaması durumunda, günde 2 bardak süt tüketimi kilo verme ve incelmeye yardımcı oluyor. Peki etkisini ne zaman göstermeye başlıyor? Metabolizmada sorun yoksa günde iki bardak süt, bir ay boyunca düzenli tüketildiğinde 2-4 kilo yağ kaybı sağlıyor. Metabolizmada sorun varsa daha az olabiliyor bu kayıp ama illa ki verdiriyor.Metabolik sendrom kadınlarda özellikle kollarda kalınlaşmaya ve göbek bölgesinde “simit” denilen yağlanmalara neden olur. Bunun nedeni de hormonal problemlerle ve genetik yapının yanı sıra, biraz insülin dengesinin bozulmasından yani direkt kan şekerlerimizin bozulmasından kaynaklanıyor. Süt tüketimi kan şekerini çok hızlı yükseltmiyor, çok hızlı da düşürmüyor. Yani güzel bir denge sağlıyor. O da yavaş yavaş göbek bölgesini eritmeye başlıyor.

Sütü günlük Besin Tüketiminize Ekleyin

  • Güne sütle başlayın; sütü, sabahları yediğiniz mısır gevreğine ekleyin. Ayrıca smoothie içmeyi seviyorsanız, smoothienize de süt ekleyebilirsiniz.
  • Sütü atıştırmalık olarak için; süt mükemmel bir akşam üzeri atıştırmalığıdır. Sizi doyaracağı gibi enerjinizin de yüksek olmasını sağlayacaktır.
  • Kahve alışkanlıklarınızı değiştirin; kahvenizi ve çayınızı sütlü içmeye başlayın.
  • Acıktığınızda sütle bastırın; bir partiye gitmeden önce az yağlı bir bardak süt için. Bu açlığınızı bastırır ve yiyecek ve içecek konusunda daha akıllıca seçimler yapmanızı sağlar.
  • Tatlı olarak süt için; aromalı sütlerle tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
  • Egzersizden sonra içilecek mükemmel içecek süttür; araştırmalar, spordan sonra kaslarınızın tekrar kendini onarması için süt içmenizin etkili olacağınız göstermektedir.
  • Yatmadan önce süt için; süt, uyumanıza yardımcı olur ve uykunuzu daha kaliteli almanızı sağlar.

Tarçın ve Süt

Sütün mucizevi zayıflatıcı etkisine yönelik pek çok araştırma bulunuyor. Bu araştırmalarda tarçının faydasına da vurgu yapılıyor. Sütün tarçın veya tarçın kabuğuyla tüketilmesi etkiyi artırıyor. Tarçın kullanımı, özellikle açlık ve tokluk şekerlerini dengeye sokuyor. 3 gram tarçın, 1 tarçın kabuğuna denk geliyor. Günde toplam bir çay kaşığına denk gelecek şekilde tarçınlı süt tüketimi son derece faydalı. Toplumumuzda laktoz intoleransı olduğu için kişiler “gaz oluşması” gerekçesiyle sütü hayatlarından tamamen çıkarma yoluna gidiyorlar.

Yorumlar kapalı.