Yeni Nesil Psikolojik Hastalıklar

Nomofobi

Cep telefonu ve internetten uzak kalma halinde hissedilen duygu. Amerika’da yapılan bir araştırmada, yetişkinler cüzdanlarını kaybettiklerini en az ortalama dört saat sonra fark ederken, cep telefonlarında bu durum 20 dakikaya düşüyor. Nomofobinin özellikle akıllı telefonların beslediği bir korku türü olduğunun altını çiziyor. Sıklıkla telefonunuzu kontrol ediyorsanız, yanınızda yedek batarya taşıyorsanız, gece telefonunuzu kapatamıyorsanız, yatağa telefon ile giriyorsanız ve yine uyanır uyanmaz telefonunuzu kontrol ediyorsanız, nomofobik sayılırsınız.

Siberhondrik

Sağlığınızla ilgili herhangi bir şikâyetiniz olduğu zaman doktora gitmek yerine önce internetten tedavi yöntemleri araştırıp Şonra da bunları uygulama hastalığına siberhondrik deniyor. İnternetteki bilgi kirliliğini düşününce, hele bir de söz konusu sağlığınız olduğunda, bu alışkanlığınızı bir an önce bırakmanızı öneririz.

Fomo

Internetle birlikte hayatımıza giren aşırı hızlı bilgi akışı, sizde gelişmeleri takip edememe endişesi yaratabilir. Gelişmeleri kaçırma kaygısı ya da korkusu yaşıyorsanız, fomo olabilirsiniz. Sosyal medyada arkadaşlarınızın neler yaptığından haberdar olma isteğine karşı koyamıyorsanız ve sürekli onları takip etme ihtiyacı duyuyorsanız, bunu yapamadığınız anlarda kendinizi gergin ve kaygılı hissedersiniz.

Ego sörfü

Bir diğer adı online narsisizmdir. Belli aralıklarla kendi adınızı internette aratıp kendinizle ilgili gelişmeleri takip ediyorsanız, ego sörfüne yakalanmış olabilirsiniz. Kişi kendini o kadar çok beğenir ki bunun sanal alemdeki yansımalarını da incelemek ister. Kendiniz hakkındaki paylaşımları, beğenileri ve yorumları takip etmekten geri duramıyor olmanız da bu hastalığın bir başka çeşididir.

Yorumlar kapalı.