Evde zeytinyağlı sabun nasıl yapılır, hem videolu hem de yazılı bir tarifimiz var. Katkısız ve doğal zeytinyağlı bir sabun olacağı için aynı zamanda vegan dostu bir tarif.
Sabun yapımında kullanacağınız kase, blender, karıştırıcı gibi tüm malzemeler başka hiçbir şekilde kullanılmamalı, yani sadece sabun yapmak için feda edilmesi gerekiyor.
Kullandığınız zeytinyağı ve kakao yağının kalitesi önemli.
Kostik yani lavabo aç, sabunun en önemli etken maddesi. Tüm marketlerden rahatlıkla bulabilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken kısım alacağınız lavabo açın %99 NAOH içeriyor olması. Mutlaka eldiven ve maske ya da tülbent ve deniz gözlüğü kullanmalıyız, çünkü kostik kimyasal bir madde.
Hassas terazi çok önemli sabun yapımında. Asla göz kararı ölçü kullanamayız, cildinize zarar verebilirsiniz çünkü. Her yağın farklı bir bileşeni ve asit değeri olduğu için verilen ölçülere harfiyen uymak çok mühim.
Sabun yapmak için gerekli malzemeler
- Balmumu – 5 gr
- Kakao yağı – 50 gr
- Hindistan cevizi yağı – 50 gr
- Zeytinyağı – 200 gr
- Kostik – 42.89 gr
- Su / sıvı – 100.65 gr
- Hassas terazi
- Terazi
- Blender
- Cam kase
- Sabunu koyacağımız silikon kaplar
- (Bunlar, 450 gr sabun elde etmenizi sağlayacak malzemeler)
Sabunu renklendirmek isterseniz sıvı içine tarçın, kakao ya da zencefil gibi yine doğal malzemeler atarak rengini almasını sağlayabilirsiniz.
Güzel kokması için de nane, ardıç, lavanta gibi pek çok şey kullanılabilir neşenize göre. Esanslı kokulu yağlarını karışım kek kıvamını almaya başlayınca ekleriz, total miktarın %3’ü kadar yeterli.
Kakao yağı temizleme gücünü arttırıyor, hindistan cevizi yağı sabuna katılık katıyor. Ayçiçek yağı iyi bir nemlendiricidir. Yalnız ayçiçek yağı kullanacaksanız, miktar en fazla %10 olmalı, yoksa sabununuz çok cıvık olur.
Evde zeytinyağlı sabun nasıl yapılır?
Önce kostikli suyu hazırlarım, sonra yağlara geçerim. Kostik zor soğuduğu için katı malzemeleri yaparken onu da soğumaya bırakıyor olacağız.
Kostik ile 165 gr suyu karıştırın. Kostikli su cam kasede yapılmalı, mutlaka eldiven ve maske kullanılmalı. 40 derece olmalı. Isı ayarlamaları için bir derece edinmek en sağlıklısı. Önemli bir nokta; kostik granülleri suya dökün! Eğer suyu kostiğe dökersek köpürür taşar ve coşar, ki bunu istemeyiz.
Malzemeleri eritiyoruz. Benmari usulü eritebilirsiniz.
Önce balmumu, eridikten sonra kakao yağı, hindistan cevizi yağı ve son olarak zeytinyağı ekleriz, ayçiçek yağı en fazla %10 olmalı yoksa cıvık sabun olur. En katı malzemeden en sıvısına doğru bir sıralama yapıyoruz yani.
Balmumu ve katı kakao eridikten sonra ocağı kapatıp diğer malzemeli ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bu aşamada zaten ılık olacaktır yağlar. Yine bu karışımın da 40 derece olması gerekli.
Eriterek hazırladığımız sıvının içine kostikli su karışımını çok yavaş bir şekilde ekliyoruz. Hızlıca yaparsak yağımız yanar, o yüzden sabırlı olup yavaş eklemek gerekli.
Sonra karıştırıyoruz. Hızlı olması için karışımı sadece bu iş için kullanacağınız bir blender yardımı ile karıştırmak çok daha pratik bir çözüm. 1-2 dakika kadar karıştırıp kıvama gelmesini sağlıyoruz. Esanslı kokulu yağlarını karışım kek kıvamını almaya başlayınca yani tam da bu aşamada ekleriz, total miktarın %3’ü kadar yeterli.
Silikon kaplara ya da yağlı kağıt olan minik cupcake kaplarına koyuyoruz karışımı. Karışım kaplarda 1 gün bekleyecek, üstünü örtelim ki tozlanmasın.
Eğer büyük bir silikon kalıba koyduysanız 1 gün bekledikten sonra katılaşmış karışımı kalıptan çıkartıp istediğiniz boyutta kesiyorsunuz. Cupcake kalıplarına koydu iseniz ayrıca bir işlem yapmanıza gerek yok.
Sabunlaşma süreci 6 hafta olduğu için kalıplardaki sabunlarımızı 6 hafta bekletiyoruz.
Haftanın sonunda doğal zeytinyağlı sabunlarımız hazır hale geliyor. Kaliteli ve doğal malzemeler kullanarak yaptı iseniz cildinizi temizlemek için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.