Regl Döneminde Siyah Kan Pıhtısı yada Siyah Kan Gelmesi Nedenleri

Siyah Regl Kanı Neden Gelir?

Siyah adet kanaması, adet döneminde siyah kan pıhtısı gelmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenlerden biri de hamileliktir. Hamilelik döneminde de vajinadan siyah kan gelebilir. Ayrıca adet döneminin ilk günlerinde ve son günlerinde de vajinadan siyah kan gelmesi bir hastalığa işaret etmez, normal kabul edilir.

Regl Döneminde Siyah Pıhtı Gelmesinin Sebebi

Adet kanamasının siyah renkte olması bir sağlık sorununa işaret etmez.
Siyah adet kanaması adet döneminin başında yahut sonunda gelmesinormal bir durumdur, genellikle herhangi bir problemden kaynaklanmaz. Siyah adet kanı eski kan demektir. Kanın rengi oksijene maruz kaldıkça değişir. Oksijene ne kadar uzun süre maruz kalırsa, kan rengi o kadar koyu olur. Siyah adet kanı rahimde uzun süre adet kanamasının kalmasından kaynaklanır. Rahimde bekleyen kanın rahimde durdukça rengi koyulaşır. Ancak siyah adet kanaması aşağıdaki durumlardan da kaynaklanabilir;

Gebelik

Hamilelikte siyah kan gelmesi mümkündür. Bu dönemde rahim daralması, yumurtalık yolunda kasılma ve benzeri durumlar yaşanabileceğinden adet kalıntılarının görülmesi normaldir. Vücut, bu kalıntıları zamanla kendinden uzaklaştırırken kötü kokulu ve siyah adet kanı görülebilir. Anne adayının düşük yapıp yapmadığı muayene edilmesiyle ortaya çıkar. Şayet gebelikte siyah adet kanıyla karşılaştıysanız vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Öte yandan gebeliğin ilk aylarında siyah adet kanı gelme ihtimali daha fazladır.

İmplantasyon Kanaması

Üstüne görme, yerleşme kanaması ve implantasyon kanaması da adet kanının siyah gelmesine neden olabilir.Embriyo; sperm ile yumurtanın döllenmesi neticesinde oluşur. Bebek annenin rahmine tutunurken açık renkli az miktarda kan gelebilir. Bu kan siyah, kahverengi veya pembe olabilir. Söz konusu durum yerleşme kanaması, implantasyon kanaması veya üstüne görme diye anılır. Üstüne görme gebelik belirtisidir. Bazı kadınlarda 1 saat sürerken bazılarında 3 gün devam edebilir. Üstüne görme hamileliğin gerçekleştiği her kadında ortaya çıkmaz. Çoğu zaman adet kanaması olduğu düşünülür fakat bu kanama implantasyon kanamasıdır.

Adet Döneminde Gecikme

Adet gününün gecikmesi de siyah kan görülmesine sebebiyet verir. Kanama dışarı atılamadığı ve rahimde hapsolduğu için oksitlenme meydana gelir. Kanın oksijenle uzun süreli temasına bağlı olarak rengi siyaha döner.

Düşük Yapma

Siyah renk kanamaların bir diğer nedeni de düşük yapmaktır. Ancak bu nadiren vuku bulan bir durumdur. Anne adayı başına böyle bir şey geldiyse derhal doktora başvurmalıdır.

Vajinal Enfeksiyonlar

Bazen kadınlar bakteriler ve cinsel yolla geçen rahatsızlıklar yüzünden enfeksiyon kapabilir. Bunun sonucundaregli siyah ve kahverengi renkte kan gelebilir. Bu, sıklıkla rastlanan bir durumdur ve kanama genellikle kötü kokuludur, karın bölgesinde ağrı vardır.

İlaçların Yan Etkisi

İlaç kullanımına bağlı olarak da siyah renkte adet kanı gelebilir. Hamileliği engelleyen ilaçların, doğum kontrol haplarının adet kanamasının rengini değiştirme ihtimali vardır.

Siyah Adet Kanamasının Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Vajinaya tampon, prezervatif vb bir şeyin sıkışması
  • Rahim ağzı kanseri
  • Rahimde, yumurtalıklarda kist bulunması
  • Kadın hastalıkları
  • Anksiyete, stres ve depresyon
  • Adet döneminde cinsel ilişki
  • Hormonal değişimler
  • Polikistikover sendromu
  • Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin kullanımı

Siyah Adet Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Siyah adet kanamasının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu durum enfeksiyondan kaynaklıysa doktor antibiyotik reçete edecektir. Daha fazla su tüketirseniz vücudunuz zararlı maddelerden temizlenir ve adet gecikmesi olduğunda rahimde toplanan kanın oksitlenmesini önler. Her gün 8 bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yorumlar kapalı.