Sonbaharda Cilt Bakımı ve Beslenme


Sonbaharda Arının

Sağlıklı bir cildin en önemli şartı temiz olmasıdır. Bu nedenle cildinizi olabildiğince temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Cilt temizliğinde izlenecek yol ise kişinin cilt yapısına göre değişiklik gösterebilir. Yağlı ciltler daha fazla yıkanma ihtiyacı duyarken, kuru ciltler içinse az yağlı bakım ürünleri önerilmektedir.

Güneş ışınları altında aylarca vakit geçirmek lekelenme ve kuruluk gibi cilt problemlerinin başlangıcı olabilir. Sinek ısırıkları bile güneş gördükten sonra leke olarak kalabilir. Sonbaharda cildiniz için yapmanız gerekenler arındırmak, onarmak ve nemli tutmak.
Yaz aylarının sona ermesiyle güneşin altında geçen günlerin kazandırdığı canlı bronz tenler, yavaş yavaş rengini kaybetmeye, donuk bir hale gelmeye başlıyor. Çünkü hayat kaynağı ışığın bu kez olumsuz etkileri ortaya çıkıyor. Özellikle güneş yani ultraviyole radyasyonu cilt yaşlanmasının en önemli nedenleri arasında. Güneş ışığıyla solaryum; ciltte kuruluk, derin kırışıklık, sarkma, esneklik kaybı, renk değişimleri ve deri yüzeyindeki damarlarda genişlemeye yol açıyor.

Cildinizin Neme İhtiyacı Var

Sonbaharda daha da hassas hale gelen cildiniz için düzenli olarak nemlendirici kremler kullanmalısınız. Ancak cildinize uygulayacağınız kremin kozmetik ürünlerden ziyade doğal özler barındıran bir krem olmasına dikkat etmelisiniz. Sonbahar demek, güneşin zararlı etkileri bitti demek değil. Korumalı faktörlü nemlendiriciler kullanmaya devam edin. Yazın kullandığınız hafif içerikler yerine yoğun nemlendirme özelliği bulunan cilt bakım ürünlerini tercih edin. Cilt bariyerini güçlendirici ve tedavi edici nemlendiriciler ve cilt bazını kuvvetlendiren serumlar mevsim geçişleri için kurtarıcı olacaktır.

Ilık Suyla Yıkanın

Cildinizin kurumasına neden olacak sabun, şampuan, duş jeli gibi ürünlerden uzak durmalısınız.Aşırı sıcak suyla duş almaktan kaçının. Sıcak su zaten sonbaharda hassas olan cildinizdeki kurumanın boyutunun daha da artmasına neden olacaktır.

Maske Yapın

Güneş kremleri ışınlardan korurken içerdikleri kimyasallar ve yoğun yapıları nedeniyle cildinizin yaz boyu yorulmasına neden olabilir. Her gün krem uygulamak gözeneklerinizi de doldurur. Bu da cildinizin yaz sonu daha mat ve cansız görünmesine yol açar. Sonbahara girerken cilt bakımınızda yapmanız gereken ilk şey cildinizi arındırmak olmalı. Bunun için cilt yapınıza uygun arındırıcı peeling ve canlandırıcı maskeleri hemen kullanmaya başlayın.

Oda Sıcaklığına Dikkat Edin

Havaların soğumaya başlamasıyla evinizde bulunan ısıtma sistemlerini kullanma ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak ısıtma sistemlerinin genel yapısı itibariyle ortamdaki nemi kuruttuğu unutulmamalı. Odanızı sık sık havalandırmanız bu konuda etkili bir çözüm olabilir.

Beslenme Çok Önemli

Bu dönemde başta cilt ve genel sağlığınız için beslenmenize daha fazla özen göstermelisiniz. Balık ve ceviz gibi besinler sayesinde alacağınız omega3 ve omega6 yağları cildinizin daha nemli olmasını sağlayacaktır. Tatil nedeniyle kalorilere verdiğiniz serbest geçişi sınırlamak için sonbahar en iyi zaman. Vücudunuzun ihtiyacına gore bir, belki iki hafta hayvansal gıdaları sınırlayın, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi deneyerek hafifleyin. Uzmanlar, birçok diyet programının cildin güzelleşmesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Örneğin iki haftalık pH diyetiyle kırışıklıkların giderebileceğini gösteren çalışmalar var. Sağlıklı cilt, asit-baz dengesine gereksinim duyuyor. Her gün 3’e 1 oranında baz-asit şeklinde beslenmenin, her gün su, bitkisel çay, kalsiyum tablet ve probiyotik destek almanın, haftada bir kez mutluluk verecek bir etkinlikte bulunmanın, yaşa ve cilde uygun günlük nemlendirici, güneş koruyucu, göz kremi kullanarak bakım yapmanın cilt yaşlanmasını önemli derecede engellediği biliniyor.
Cildinizin de suya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bol bol su tüketerek cildinizin nemli kalmasını ve bu sayede ciltteki kuruluğun azalmasını sağlayabilirsiniz.

Uyku Düzeni

Mevsim geçişlerinde uyku düzeninin bozulması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Uykusuz bir bünyedeki ciltte, cansız, mat ve şişmiş bir görünüm ortaya çıkabilir. Bu nedenle uyku düzeninizi kaybetmemek için ekstra özen göstermelisiniz.

Güneşin Faydası Kadar Zararları da Var

Biyolojik olarak ciltte aşırı derecede serbest radikal oluşumu, yağ kayıpları, derinin esnekliğini artıran kolajenin bozulması, protein kaybı, hücrenin onarım kapasitesinde düşme, hücrelerin genetik yapısında bozulma gibi bir dizi olumsuzluk gelişiyor. Derinin görünümündeki değişimler dışında, gelecekte ortaya çıkabilecek deri kanserlerinin de ilk adımları bu dönemlerde atılıyor. Fotoyaşlanmanın cilde etkisi, 20’li yaşlara kadar devam ediyor. Yani bu yaşlara kadar aldığımız güneş, geleceğimizi büyük oranda etkiliyor. Gencim, güneşten kendimi sonra korurum demeyin.

Yeşil Çay

Derinin yaşlanmasıyla ilgili yeni teorilerde, foto yaşlanmayla karsinojenezin (kanserleşmeye giden süreç) aynı olduğu vurgulanıyor. Bunun nedeni, her ikisinin de ultraviyole A’nın etkisiyle deride gelişen enflamasyon sonucu ortaya çıkmaları. Dolayısıyla bu enflamasyonu engellemek veya azaltmak yaşlanmayı, kanser gelişim riskini azaltacak. Bu amaçla niyasinamit, yeşil çay polifenolleri ve salisilik asit kullanılıyor. Seçilen kozmetik ürünlerin deriyi tahriş etmeyen yapıda olması önemli. Çünkü bu tahrişler, enflamasyonu artırarak olumsuz etki gösteriyor.

Yorumlar kapalı.