Adet (Regl) Sancıları
Kadınların yaklaşık %50’sinde adet ağrısı yaşanır. Adet görmeye regl adı verilir. Adet dönemlerinde aşırı ağrı hisseden kadınların oranı ise %30 civarındadır. Adet ağrısı, ayda bir kez adet dönemi başladığında ortaya çıkan ve genellikle iki 2 gün içinde görülen ağrılardır. Bu ağrılarının büyük bir kısmının ergenlik çağında yaşandığı saptanmıştır.
Adet ağrısı, rahim kasılması nedeniyle kasıklarda ve belde kramp şeklinde hissedilir. Ancak bu ağrılara bazen baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, sinirlilik, tansiyon düşüklüğü, ishal, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar da eşlik edebilir.
Adet ağrıları günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir, hatta kadınları, günlük işlerini yaparken zorlanabilecek hale getirebilir. Çoğunlukla altta yatan bir hastalık yoktur. Nedeni prostoglandinlerin doğal salınımı olup tedavide ağrı kesici özelliği olan ilaçlar kullanılır.Bu ilaçlar adet kanaması başlamadan alınırsa dahada etkili olur.
Primer Dismenore (Şiddetli Adet Ağrısı)
Dismenore tıp dilinde şiddetli adet ağrısı anlamına gelir. Primer dismenore ise adet ağrılarının ilk aşaması demektir. Yani adet ağrıları doğal hormonların üretiminden kaynaklanıyorsa ve adetin ilk günlerinde görünüyorsa, bu ağrılara primer dismenore adı verilir. Bu ağrılar doğumdan sonra ya da yaşlanma ile şiddetini azaltabilir veya kaybolabilir. Bu tür ağrılar kısa süreli ve şiddeti fazla olmayan adet ağrılarıdır.
Sekonder Dismenore (Fazla Şiddetli Adet Ağrısı)
Bu ağrılar doğal hormonların salgılanmasının dışındaki nedenlerden kaynaklanan ve şiddeti fazla olan adet ağrılarıdır. Daha geç yaşlarda başlayan bu ağrılar, genellikle adet döneminden önce başlar ve adet bitiminden sonra son bulur. Adet döneminde oldukça şiddetli olarak hissedilir. Bu ağrıların en yaygın nedenleri miyomlar ve endometriozistir.
Psikolojik Adet Sancısı
Psikolojik adet sancısı, kadınların adet dönemlerinde psikolojik açıdan ağrı hissettiğini zannetmesi olarak tanımlanabilir. Bazı kadınlarda, özellikle genç yaştaki kızlarda görülen bu durum, jinekolojik muayene sonrasında ortaya çıkar. Şiddetli adet ağrısı şikayetiyle doktora başvuran kadınların jinekolojik muayenesi detaylı olarak yapılır ve şiddetli ağrı için bir sebep bulunamaz ise psikolojik ağrı olduğundan bahsedilebilir. Psikolojik adet sancıları genellikle nadir olarak karşılaşılan durumlardır.
Adet (Regl) Ağrılarının Sebepleri
Adet ağrısı genellikle belde ve kasıklarda hissedilen, bazen de bacaklara kadar vurabilen şiddetli ağrılardır. Bu ağrıların ilk gün ya da ikinci gün olması normal kabul edilir. Bu ağrıların sebebi kan akışının şiddetli olmasını önlemek için ortaya çıkan rahim kasılmalarıdır. Bu kasılmaların şiddeti fazla olduğunda, şiddetli ağrı hissedilebilir.
Adet sırasında rahimde bazı maddeler salgılanır. Bu maddelerin aşırı olması ya da kadınların bu maddelere ağrı şeklinde cevap vermesi, şiddetli adet ağrılarının oluşmasına neden olur. Adet ağrısının tedavisinde de bu maddelerin azaltılması amaçlanır.
Adet Ağrısı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Adet ağrısının normal nedenlerden kaynaklandığı ya da başka bir hastalığın habercisi olduğu, ancak yapılacak olan muayene sonucunda anlaşılabilir. Adet dönemlerinde yaşanan şiddetli ağrıların nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Altında yatan başka bir hastalık varsa, tedavisi bu hastalığa uygun olarak yapılır. Eğer adet sancıları normalse yani altında yatan bir hastalık yoksa, sadece ağrı kesiciler ile tedavi sağlanır.
Geçici Kilo Artışı
Adet dönemi ile rahim bölgesinde yağlanma olur. Aynı zamanda vücutta su tutulumu meydana gelir ve hem karında hem de bacaklarda şişkinlik hissedilebilir. Bu ödem ve yağlanma nedeniyle adet dönemlerinde hafif bir kilo artışı görülebilir. Dar kıyafetler giyerken zorlanma yaşanır ya da pantolonların düğmeleri kapanmayabilir. Bu durum, adet ağrılarının da yaklaştığını gösterir. Adet bitimiyle birlikte vücuttaki ödem ve yağ atılır ve kilo durumu normale döner.
Sindirim Sistemi Sorunları
Kadınların büyük bir kısmı âdet kanaması öncesinde ishal kabızlık ya da hazımsızlık yaşayabilir. Adet dönemlerinde yaşanan ödem ve gaz, şişkinliğe neden olur ve bu da beraberinde sindirim sorunlarını getirir. Sindirim problemleri ile adet sancısı da şiddetlenebilir. Bu problemler, adet dönemi boyunca görülebilir. Sindirim problemi yaşayan kadınların adet dönemi boyunca daha az lifli gıdalar tüketmesi gerekir. Bu problemler, adet bitimi ile sonlanır.
Memelerde Ağrı ve Hassasiyet
Adet döneminin yaklaştığının en belirgin göstergelerinden biri memelerde ve meme uçlarında hassasiyet yaşanmasıdır. Kadınlık hormonlarının artması nedeniyle memelerde şişkinlik hissi oluşur. Her zaman taktığınız sütyenin dar geldiğini düşünebilirsiniz.
Bu dönemde memelerde sızlama da olabilir ve dokununca acıdığı da hissedilebilir. Bütün bunlar, hamilelik belirtileriyle uyum gösterir. Adetten bir hafta önce bu belitleri yaşıyorsanız, adet sancılarının başladığı anlamına gelebilir. Adet gecikmesinden sonra memelerde hassasiyet yaşanıyorsa, gebelikten şüphelenilebilir.
Kramplar
Adet ağrının en önemli belirtilerinden biri de adet döneminden yaklaşık iki hafta kadar öncesine uzanan krampların görülmesidir. Kasık ve karnın alt bölgesinde başlayan kramplar, adet döneminin başlayacağının göstergesidir. Bu kramplar bazen bel ve sırt ağrısı olarak da görülebilir. Hatta kas ve eklem ağrıları da oluşabilir. Bu belirtiler genellikle ergenliğin ilk dönemlerinde başlar ve yaşın ilerlemesi ile hafifler. Menopoz dönemlerine yaklaşıldığında, kramplarda belirgin şekilde azalma görülür.
Mide Bulantısı ve Baş Ağrısı
Mide bulantısı adet döneminin belirtileri arasında yer alır. Adet ağrıları başlamadan önce bazı kadınlarda mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısı aynı zamanda gebeliğin de habercisi olabilir. Adet gecikmesi ile yaşanan mide bulantılarında mutlaka jinekolog ile görüşülmesi gerekir. Baş ağrısı ise özellikle migren ağrısı çeken kadınlarda, adet döneminden önce görülen belirtiler arasında yer alır. Migren tanısı konulmamış olan kadınlarda bile adet dönemi ile tek taraflı baş ağrısı ve mide bulantısı görülebilir. Bu belirtiler, adet sancılarının başlayacağını haber verir.
Depresif Ruh Hali
Adet döneminin başlayacağının en karakteristik belirtilerinden biri, ruh halinde yaşayan değişikliklerdir. Bu dönemde öfke, duygusallık, alınganlık gibi durumlar aşırı halde yaşanabilir. Bu ruh halleri, ani olarak değişen hormonlardan kaynaklanır. Duygusal değişimler adet sancılarının başlaması ile şiddetlenir. Bu değişimler, adetin ilk günlerinde son bulabileceği gibi adet dönemi boyunca devam edebilir.
Geçici Psikolojik Etkiler
Adet ağrıları yaşayan kadınlar sosyal ve iş hayatlarında olumsuzluk yaşarlar. Uykusuzluk ve adet ağrısı ile öfke nöbetleri, hayatı olumsuz etkiler. Bu durumlar kadınların stresli olmasına neden olur. İş hayatında ve sosyal ortamlarda başarısızlık meydana gelir. Kadınların adet dönemlerinde yaşadığı ani duygusal değişimler de bu durumları tetikleyebilir.
İş Gücü Kayıpları
Adet ağrıları ile günlük hayatta yapılan işler bile yapılamaz hale gelir. Bazı kadınların şiddetli ağrı yaşamaları, onların adet dönemlerinde yataktan kalkamamalarına neden olur. Konsantrasyon bozuklukları yaşanması da kadınları iş yapamaz duruma getirebilir.
Muayene
Adet ağrısı için ilk aşama muayenedir. Jinekologlar tarafından yapılacak muayene sırasında hastanın ağrı öyküsü dinlenir. Adet ağrılarının ne zaman başladığı ne zaman son bulduğu, şiddeti, başka belirtileri olup olmadığı gibi durumlar araştırılır.
Tetkikler
Hastaların şikayetleri dinlendikten sonra adet ağrısının nedeninin araştırılması için bazı tetkiklerin yapılması gerekir.
Ultrason
Adet ağrısının nedeni miyomlara ya da rahimde meydana gelen şekil bozukluklarına bağlı ise, ultrason muayenesi ile tespit edilebilir. Ultrason muayenesi sırasında rahim ve vajina bölgesi incelenir. Bu bölgede anormallikler varsa saptanır. Ultrason ile adet ağrılarının nedeni büyük ölçüde anlaşılabilir.
Kan ve Hormon Testleri
Kan ve hormon testleri ile adet ağrılarının nedeni araştırılır. Normal adet ağrıları, adet dönemindeki hormonsal değişimlerden kaynaklanır. Ancak rahimdeki enfeksiyonlardan ya da miyomlardan kaynaklanan ağrılar varsa, kan ve hormon testleri ile bu durumlar tespit edilebilir.
Doğuştan Rahim Şekil Bozuklukları
Doğuştan gelen rahim bozuklukları varsa, bu kadınların adet ağrısı yaşama ihtimali fazladır. Bu bozukluklar, çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Teknolojinin gelişmesi ile rahimde meydana gelen şekil bozuklukları, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilmektedir.
Çikolata Kisti
Sekonder dismenorenin ise rahim ve yumurtalıklardaki herhangi bir hastalığın en sık nedeni çikolata kisti ve mİyomlardır. Ağrılar adetten önce başlayabilir ve adet bitiminde devam edebilir. Ağrı adet dışındaki dönemlerde ve ilişki sırasında da olabilir. Tedavide hastalığın boyutuna göre bazen ilaç tedavisi, bazı durumlarda ise cerrahi tedaviden yararlanılır.
Endometriozis (İyi huylu Tümör)
Endometriozis, özellikle genç kadınlarda görülen iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler rahmin dış kısmında, rahim mukozasına benzer bir dokuya sahiptir. Karın zarı, yumurtalık, bağırsaklar, mesane, böbrek ve rahim gibi çeşitli organlara yayılır. Nadir olarak akciğerlere kadar yayılabildiği görülmüştür. Kısırlığın başlıca nedenlerinden olan endometriozis, adet dönemindeki hormonlardan etkilenmektedir. Bu hormonlar nedeniyle adet dönemlerinde büyüyerek kanamaya yol açabilir. Bu durum, adet dönemlerinin oldukça sancılı geçmesine neden olur. Endometriozis çok küçük olsa bile adet dönemlerinde şiddetli ağrıya neden olabilir.
Rahim Ağzında Darlık
Rahim ağzı, rahmin en alt kısmında bulunan ve rahim ile vajina organlarının birleşmesini sağlayan bir yapıdır. İnce uzun bir yapıda olan rahim ağzı, spermlerin vajinadan rahme geçmesini sağlar, spermlerin uzun süre yaşamasına yardımcı olur ve vajinadaki bakterilerin rahme ulaşmasını engeller.
Doğuştan gelen rahim darlığı bazen de ameliyatlar nedeniyle ya da farklı cerrahi uygulamalar sonucunda gelişebilir. Rahim ağzının dar olması, adet dönemlerinin sancılı geçmesine neden olur. Rahim ağzının dar olması, hamileliğin gerçekleşmesine engel bir durumdur.
Rahim Tümörleri
Rahim tümörü kadınların %70’ini etkileyen bir durumdur. Bu tümörler genellikle iyi huyludur ve nasıl ve neden oluştuğu halen tam olarak açıklanmamıştır. Düzenli olarak jinekolog muayenesine giden, cinsel ilişkiden sonra temizliğe önem veren ve sağlıklı hayat süren kadınlarda bile rahim tümörü görülebilir.
Bu tümörler rahmi yüzeyinde, rahim duvarında ya da rahim mukozasında yer alabilir. Rahim yüzeyinde yer alan tümörler genellikle belirti vermez ancak duvarda ve mukozada bulunan tümörler, kanamaya ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Rahim tümörleri, adet dönemindeki hormonlardan etkilenir ve bu hormonların artması ile büyümeye başlar. Adet döneminde rahmin içinde şiddetli kanama olursa, şiddetli ağrıya neden olurlar.
Rahim Şeklinde Bozukluklar
Rahim bölgesindeki yumurtalıklar ve tüp kanalları çift olarak bulunur. Rahim ise orta alana gelirken birleşir ve tek bir organ haline gelir. Bazen bu birleşme farklı şekillerde olur ve doğuştan gelen rahim şekil bozuklukları meydana gelir. Rahim tek taraflı olarak gelişebilir. Bu gelişmeye tek boynuzlu rahim adı verilir.
İki rahim orta kısımda birleşmediği zaman ise çift rahim görülebilir. Rahimdeki şekil bozuklukları bebeğin yaşayacağı alanı daraltır ve hamileliği tehlikeye sokar. Bununla birlikte adet görememe, adet dönemlerinde şiddetli ağrı, kısırlık, düşük riski, bebekte şekil bozuklukları, bebeğin organlarında problem, erken doğum gibi sonuçlara neden olur. Adet dönemlerinde şiddetli ağrı yaşanıyorsa ya da adet görememe problemi varsa, kadınların mutlaka bir doktora görünmesi gerekir.
Rahim ve Çevresinde İltihap Hastalıkları
Rahim ve çevresinin iltihaplanması, hijyenik olmayan temizleme yöntemleri ile korunmasız cinsel ilişkiyle ya da vajinanın kimyasallar ile temizlenmesi sonucunda yararlı bakterilerin ölmesi ile oluşabilir. Bu iltihaplanma, rahim ve rahim çevresine giren bakterilerin buraya yerleşmesi ve enfeksiyon oluşturması sonucunda meydana gelir.
Rahim iltihaplanması genellikle belirti vermez ancak kısırlık gibi kötü sonuçlara neden olabilir. Bu iltihaplanmalar mide bulantısı, kusma, aşırı âdet kanamaları, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanama, kötü kokulu vajinal akıntı, ateş, idrara çıkarken yanma ve ağrı, bel ağrısı ve kaşıntı gibi belirtilerle birlikte adet dönemlerinde şiddetli ağrıya da neden olur.
Ağrı Kesici Kulanımı
Ağrı kesiciler ile adet ağrısı tedavi edilebilir. 1-2 günlük kullanım çoğunlukla yeterlidir. İlaçlarla birlikte alkol almamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca karaciğer hastalığı, kanama bozukluğu ve ülseri olan kadınlarda ilaç dikkatli kullanılmalı, doktor önerisi ile ilaç alınmalıdır.
Kontrol edilemeyen şiddetli ve iş gücü kaybına yol açan, sosyal yaşantıyı etkileyen adet sancılarında daha etkin bir tedavi gerekebilir. Bu durumda hormonal tedavi yöntemleri kullanılabilir Ağrı kesiciye cevap vermeyen adet ağrılarında ise mutlaka jinekolojik muayene yapılması gerekir.
Adet (Regl) Ağrılarına Doğal Yöntemler
Adet ağrısının nedeni, rahim bölgesine yeteri kadar oksijen ulaşmasıdır. Bu bölgedeki kan akışını hızlandıracak tüm uygulamaların adet ağrısına iyi geleceği söylenebilir.
Kadında adet döneminden önce karında şişlik, memelerde gerginlik, baş ağrısı görülüyor ise adetten yaklaşık 1 hafta önce tuzu kısıtlamak, kafeinli gıdalardan uzak beslenmek, maydonoz tüketmek, ıhlamur, rezene çayı içmek bir miktar ödemi azaltır.
Sigaradan ve kafeinden uzak durulmalıdır.
Sıcak Su ve Masaj
Masaj ve Sıcak su uygulaması alt karın kısmına sıcak su torbası konularak ya da sıcak suya batırılmış bir havlu konularak adet ağrıları azaltılabilir. Bu uygulama rahim bölgesindeki kan akışını hızlandıracak ve ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Bununla birlikte ılık duş almak ya da ayakları ılık suda bekletmek de adet ağrısının hafiflemesini sağlayabilir.
Dikkat edilmesi gereken sıcak uygulama direk olarak karın bölgesine yapılmamalıdır. Çünkü karın içi mevcut olan ve bilinmeyen iltihabi bir durumu arttırabilir.
Magnezyum
Ayrıca B vitamini ve magnezyum içeren gıdaların tüketimide ağrıyı azaltabilir. B vitamini et, karaciğer, balık, yeşil sebzelerde bolca bulunur. Magnezyum ise fındık, fıstık, kepek, çiğ tüketilen koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Meditasyon ve yoga gibi uygulamalar, düzenli uyku, kas tonusunu arttıracak egzersizler ve nefes egzersizleri de yararlıdır” şeklinde konuştu.
Gevşeme Egzersizleri
Sıcak bir yatağa uzanılarak yapılacak olan gevşeme egzersizleri rahatlamanıza yardımcı olacak ve adet ağrılarınızın azalmasını sağlayacaktır. Ayak uçlarından başlayarak bacaklara, kalçalara, karna, göğüs bölgesine, kollara, boyuna ve baş bölgesine gevşeme hareketleri uygulanmalıdır. Bu gevşeme hareketleri yapılırken derin ve yavaş nefes alınıp verilmelidir. Bu sayede adet ağrısı nedeniyle oluşan gerginlik hafifler ve ağrının şiddeti azalır.
Düzenli yapılan egzersizler; endorfin hormonun salgılanmasına ve adet ağrılarının azalmasına neden olur. Yapılan araştırmalar, sporcularda daha az adet ağrıları olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle yüzme, bisiklet sürme, yürüyüş yapma gibi egzersizler ya da hafif spor hareketleri, adet ağrılarının azalmasını sağlar.
Beslenme Düzeni
Adet ağrılarını etkileyen unsurlardan biridir. Yapılan araştırmalar bazı bitki çaylarının ve besinlerin adet sancılarını azalttığını kanıtlamıştır. Adet ağrılarının azaltılması için adet dönemlerinde sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
Sigara, kandaki oksijen seviyesini azaltacağı için adet ağrısını arttıracaktır. Bu nedenle sigara tüketiminde uzak durulmalıdır. Kahve, çay ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Çinko, kalsiyum ve E vitamini de adet ağrılarını azaltıcı etki gösterir. Doktor tavsiyesi ile bu ilaçlar da tüketilebilir
Zencefil Çayı
Kasların gevşemesine ve adet sancılarının azalmasına yardımcı olur. Bir demlik kaynamış suyun içine birkaç kök zencefili soyarak ekleyin ve bir adet limonu keserek koyun. Bu çayı günde 3 bardak olarak, sıcak ya da soğuk şekilde tüketebilirsiniz.
Fesleğen Çayı
Rahatlatıcı etkisi ile rahim kaslarını etkiler ve adet ağrılarını azalmasını sağlar. Bir bardak suyun içine birkaç yaprak fesleğen attıktan sonra kaynatın ve 15 dakika demlenmesini bekleyin. Bu çayı günde bir bardak tüketmeniz, adet ağrılarınızın azalması için yeterli olacaktır.
Rezene Çayı
Rahimdeki kasların gevşemesine ve adet ağrılarını azalmasına yardımcı olur. Günde 2 bardak rezene çayı tüketerek adet ağrıların kurtulabilirsiniz. Bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı rezene tohumu ekleyerek 10 dakika demleyin. İçine bir miktar limon sıkarak sıcak ya da soğuk şekilde tüketebilirsiniz.
Papatya Çayı
Rahatlatıcı etkiyle birlikte adet dönemindeki şiddetli sancıların azalmasına yardımcı olur. Uyumak için de yardımcı olan bu çay, adet ağrılarının daha az hissedilmesini sağlar. Bu çayı kendiniz demleyebilir ya da poşet olarak tüketebilirsiniz.
Maydanoz Suyu
Adet dönemindeki düzensizlikleri giderdiği gibi içeriğinde bulunan bazı bileşenler ile adet sancılarının yok olması da sağlar. Sıcak suda 10 dakika kaynatacağınız bir tutam maydanozun suyunu tüketebilirsiniz.
Keten Tohumu
İçeriğinde bulunan asitler sayesinde progesteron hormonunu düzenler ve adet dönemlerinde daha az ağrı hissedilmesini sağlar. Bu tohumu salatalarınızda tüketebilir ya da yoğurt ile yiyebilirsiniz.
Tarçın Çayı
Spazm önleyici özelliği sayesinde adet sancılarına iyi gelen bir başka yöntemdir. Rahatlatıcı etkisi olan bu çay için bir adet çubuk tarçını kırarak bir su bardağı suda kaynatabilir ve tüketebilirsiniz. Bu çayı günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz.
Karabaş Otu Çayı
Günde 2 bardak kadar tüketildiğinde, adet ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu çayı yapabilmek için bir tutam karabaş otunu 2 bardak sıcak suya ekleyin ve 10 dakika kaynatın.
Pekmez ve Bal Karışımı
Pekmez ve balın ağrıyı azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle rahim kasılmaları üzerinde etki sağlar. Bir bardak ılık sütün içine bir tatlı kaşığı bal ile bir tatlı kaşığı pekmez karıştırarak tüketebilirsiniz.
Muz
Adet dönemlerinde sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.. Uzmanlar muz tüketmenin, adet ağrılarını geçirmede etkili olduğunu düşünmektedir. Potasyum ve magnezyum gibi mineraller, adet dönemlerinde eksilir ve adet ağrılarının artmasına neden olur. Muzun içinde bulunan bu mineraller, adet ağrılarının azalmasına yardımcı olacaktır.
Bitter Çikolata
Kan akışını hızlandırır ve kan kaybı nedeniyle kaybedilen magnezyumun geri alınmasına yardımcı olur. Ancak içeriğinde en az %70 kakao içeren, şeker ve kafein gibi kimyasallar bulunmayan çikolataları tercih etmelisiniz. Bu sayede adet ağrılarını hafifletebilirsiniz. Tuzlu gıdalar, adet döneminde daha çok su tutulmasına ve ödeme neden olur. Bu ödemle birlikte adet sancıları da artar. Bu nedenle regl dönemlerinde fazla tuzlu gıdalar tüketmemek gerekir.k
Kalsiyum
Günde en az 1200 mg kalsiyum tüketimi adet döneminin belirtilerini yarı yarıya azaltacaktır. Kalsiyum tüketimi özellikle adet sancıları, asabiyet ve uykusuzluk gibi belirtilerin yok olmasını sağlar.
Vitamin Desteği
Yapılan araştırmalar B ve E vitamini almanın, adet sancılarına iyi geldiğin kanıtlamıştır. Adet dönemlerinden önce B vitamini içeren besinler tüketebilir ya da E vitamini kapsülü alabilirsiniz. Bu şekilde adet ağrılarını önemli ölçüde azaltmış olursunuz.
Orgazm olmak
Adet öncesi adet sancıları ile migrene ve küme tipi baş ağrılarına iyi gelir. Orgazm sonrasında rahimde kasılma olur ve bu sayede kan akışı hızlanır. Bu kan akışı ile beynin acıyı algılayan bölümleri, ağrıyı hafif olarak hissetmeye başlar.
Su tüketmek
Adet dönemlerindeki ağrının azalmasını sağlayan bir başka etkendir. Adet dönemlerinde su kaybı yaşandığı için bol bol su tüketmek, halsizlik ve adet sancısı gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Günde en az 2,5 litre su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Vinyasa Yoga Tekniği
Vücudun nazikçe hareket ettirilmesini sağlar ve vücutta kan akışını hızlandırır. Bu sayede şiddetli adet ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Lavanta yağı
Uykusuzluk ve sancı gibi sorunların hafiflemesine yardımcı olur. Yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatarak geceleri rahat uyuyabilir ve adet sancılarının azaldığını fark edebilirsiniz.
Uyku
Vücudun dinlenmesini sağlar ve adet ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Adet dönemlerinin başlangıcında daha fazla uyumanız normaldir. Uykunuz geldiğinde mutlaka kendinizi dinlendirin. Bu sayede sinirlilik, halsizlik ve adet sancılarını önemli ölçüde önleyebilirsiniz.
Yorumlar kapalı.