Ekmek, sofraların olmazsa olmazıdır. Beyaz ekmek daha çok tüketilse de sağlıklı beslenmek isteyenler kepek ekmeğine, tam tahıllı ekmeğe, çavdar ekmeğine yönelmektedir. İşte çavdar ekmeği, yüksek besin değeriyle ön plana çıkmaktadır. Çavdar, en fazla çözünebilir life sahip ve en koyu renkli tahıldır. Tok tutucu etkisinin yanı sıra bağırsakları harekete geçirir, kolesterol düzeyini kontrol altına alır. Düzenli çavdar tüketimi, obeziteye karşı bir tedbirdir. Çavdarlı ekmeğin glisemik indeksi çok düşük olduğundan, kan şekerini birdenbire yükseltmez. Böylelikle insülin salınımı üzerinde pozitif etki göstererek insülin direncine ve şeker hastalığına karşı korur. Doyurucu bir tahıl olan çavdar, açlık krizlerinin önüne geçer.
Çavdar Ekmeği Kaç Kaloridir?
- Diyetisyenler 1 dilim orta kalınlıkta yani 30 gram çavdar ekmeğinin 83 kalori olduğunu bildirmektedir. 100 gram çavdar ekmeği ise 259 kaloridir. 1 ince dilim çavdar ekmeği 63 kaloridir.
- Erkekler günlük yaklaşık 2500 kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Kadınların günlük kalori ihtiyacı ise daha düşük olup genelde 2000-2200 civarındadır.
- Fakat bir günde alınması gereken kalori miktarı hesaplanırken yalnızca bireyin cinsiyeti değil, kaç yaşında olduğu, beslenme alışkanlıkları, hayat tarzı, mevcut rahatsızlıkları, hangi hastalıklar için risk grubunda olduğu gibi etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır. Neticede günlük kalori gereksiniminin herkeste farklı olduğu görülecektir.
Çavdar Ekmeği Diyette Yenir mi?
Ekmek, sofraların olmazsa olmazıdır. Beyaz ekmek daha çok tüketilse de sağlıklı beslenmek isteyenler kepek ekmeğine, tam tahıllı ekmeğe, çavdar ekmeğine yönelmektedir. İşte çavdar ekmeği, yüksek besin değeriyle ön plana çıkmaktadır. Bu ekmeğin temel malzemesi ise adından da anlaşılabileceği gibi çavdar unudur.
Çavdar Ekmeği Zayıflatır mı?
- Çavdarın kilo vermeye katkısı vardır, diyet yapanlar güvenle çavdar yiyebilirler. Son derece besleyici olan çavdar, daha uzun süre tok kalmayı sağladığı için zayıflama sürecini de hızlandırmaktadır.
- Posa içeriği yoğundur, bu nedenle safra kesesi taşlarının oluşumunu engellemektedir.
- Özellikle kadınların çavdar tüketmeye daha çok özen göstermesi gerekir.
- Gıdaların bağırsaklarda uzun süre kalmasına mani olarak bağırsak kanserinin oluşma riskini azaltır.
- Öte yandan ihtiva ettiği lignanlar sayesinde kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde rol oynar.
- Çeşitli araştırmalara göre, çavdar tüketen çocukların astıma yakalanma olasılığı daha azdır.
- Çavdar; doğal proteinler, enerji ve iyi karbonhidratlar bakımından zengindir.
- B grubu vitaminlere sahip olan çavdar; posa, selenyum ve magnezyum açısından harika bir kaynaktır.
- Kan şekerinin ve kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde etkilidir.
- Kabızlığa karşı koruyucudur.
- Çavdarın yapısında triptofan bulunduğundan, strese iyi gelir.
- Başka tahıllarla karıştırıp yersek, çavdarın muhteşem özelliklerinden azami derecede istifade edebiliriz. Günlük enerji ihtiyacımızın %25’ini karşılayacak kadar çavdar tüketebiliriz fakat bunun ötesine geçmemeliyiz.
Tam Tahıllı Ekmekle Çavdar Ekmeği Arasındaki Fark
Tam tahıllı ekmekle çavdar ekmeğini karşılaştırdığımızda, çavdar ekmeğinin sindirim sistemi için daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Düşük glisemik indeksi ile bu ekmek, kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğinden tok kalma süresini uzatır, kilo vermeye yardımcıdır.
Çavdar Ekmeğinin Zararları
Çavdar ekmeği çok yararlı bir ekmek çeşididir. Ancak kimi zaman istenmeyen durumlara yol açabilir:
Şişkinlik Yapabilir
Çavdarın glüten ve lif miktarı fazladır. Eğer sizin bu tür bileşenlere karşı hassasiyetiniz varsa şişkinlik meydana gelebilir.
Gluten Alerjisi Olanlar Yemesin
Çavdar ekmeğinde glüten bulunmaktadır. Bu yüzden çölyak hastalarının çavdar ekmeği tüketmesi önerilmez. gluten içermeyen bir diyet programı uyguluyorsanız, çavdar ekmeği tüketmekten kaçınmalısınız.
Antinutrientler ihtiva eder:
Çavdar ekmeğinde fitik asit denilen bir antinütrient mevcuttur. Bu demek oluyor ki, çinko ve demir içeren gıdalar yediğinizde bu ürünlerdeki minerallerin emilimi gerçekleşmeyebilir. Fakat sağlıklı besleniyorsanız antinutrientlerin size zararı olmayacaktır.
Evde Çavdar Ekmeği Yapımı Tarifi
Malzemeler
- Ilık su (400 mL)
- Yaş maya (42 g)
- Tuz (1 çay kaşığı, 2 g)
- Ay çekirdeği (15 g)
- Keten tohumu (15 g)
- Yulaf ezmesi (10 g)
- Çavdar unu (500 g)
Evde Çavdar Ekmeği Yapılışı
- Öncelikle bir bardağın içerisine 400 ml ılık su koyalım. Mayayı bardağa ufalayıp kaşık ile karıştıralım.
- Bardağın üzerini temiz bir mutfak beziyle örtüp 20 dakika bekletelim.
- Geniş bir kaseye keten tohumunu, ay çekirdeğini, çavdar ununu, yulaf ezmesini ve tuzu koyup karıştıralım.
- Ardından kuru malzemelerin hepsini mayamıza ilave ekleyelim. Mikserimizin hamur başlığıyla bütün malzemelerimizi ortalama 8 dakika mikserden geçirelim.
- Hamur kıvamına geldiğinde elimizle de biraz yoğuralım ve bir kaseye aktarıp temiz bir mutfak bezi ile örtelim.
- Sıcak bir ortamda yarım saat dinlendirelim.
- Hamurumuz dinlenmeye dursun, biz de fırınımızı 200°C’ye ayarlayıp ısıtalım.
- Yarım saatin ardından hamurumuzu yine hafifçe yoğuralım ve somun ekmek şekline getirelim.
- Fırın tepsimize pişirme kağıdı serip ekmeğimizi tepsimize alalım. Isıya dayanıklı bir kaba su koyup tepsimize yerleştirelim. Fırınımızın orta rafında takriben 1 saat pişirelim.
Yorumlar kapalı.