12 Aralık tarihinde Çin’in Wuhan kentinde başlayıp onlarca ülkeye sıçrayan corona virüsü salgınında dünyayı dehşete düşüren haberler ardı ardına gelmeye devam ediyor. Önceki gün virüsün başladığı günden bu yana en ölümcül gün yaşanırken, görülen vaka ve hayatını kaybedenlerin sayısı dün de hızla arttı.
Corona Korona virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durumdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.
Solunum problemlerine neden olan, MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu’da tespit edilmiştir. Hastalık Kontrol Merkezleri’nin verdiği bilgiye göre semptomları çok daha şiddetli olan MERS ile enfekte olan her 10 hastanın dörtte üçü ölmüştür.
SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir Corona / Covid-19 (Korona) virüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-502si arasında değişmekte olup, yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Çeşitleri Nelerdir?
Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir.
Corona / Covid-19 (Korona) virüsü semptomları arasında
Corona / Covid-19 Hastalığın Belirtileri;
- Ateş
- Öksürük
- Nefes darlığı
- İshal
- Bulantı – Kusma
- Burun akıntısı,
- Boğaz ağrısı,
- Baş ağrısı
Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az Corona / Covid-19 (Korona) virüsü vardır.
Corona / Covid-19 Tedavi
Corona virüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir. Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı aşı yoktur.
Corona virüsünden korunmak için mutlaka bu önlemleri alın
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında;
- Düzenli el yıkama,
- Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması,
- Et ve yumurtaların iyice pişirilmesi.
Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız.
Coronovirüs dahil tüm solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:
- Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocukların da aynı şekilde yıkamasını sağlayın. Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
- Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
- Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
- Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
- Dünya Sağlık Örgütü, riskli bölgelere seyahat eden herkesi, çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:
- Develerle temastan kaçının,
- Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının,
- İyi pişmemiş et özellikle de deve eti yemeyin.
Yorumlar kapalı.