Depremin sizi nerede yakalayacağını bilmediğinizden, evinizde, arabanızda ve iş yerinizde mutlaka deprem çantası bulundurmalısınız. Elazığ’da gerçekleşen 6.8 şiddetinde meydana gelen depremin ardından birçok kişi deprem çantasının nasıl hazırlandığını araştırmaya başladı.Deprem coğrafyasında bulunan ülkemizde her evde deprem çantası hazır tutulmalı. Deprem sırasında hayat kurtaran çantalar evdeki uygun noktalara yerleştirmek gerekiyor. Sürekli güncel tutulması gereken deprem çantalarının içinde su ve yiyecek olması büyük önem taşıyor.
AFAD’dan Deprem Çantası Hazırlama Bilgisi
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır..
Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz..
Deprem Çantasında Olması Gerekenler
Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
Belgeler
- Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
- Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
- Zorunlu Deprem Poliçesi
- Diplomalar
- Pasaport, banka cüzdanı vb.
- Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.).
Kıyafetler
- İç çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
- İklime uygun giysiler
- Su
- Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı..
Temizlik Malzemeleri
- Sabun ve Dezenfektanlar
- Diş fırçası ve macunu
- Islak mendil
- Tuvalet kâğıdı
- Hijyenik ped
- Diğer malzemeler
- İlk yardım çantası
- Uyku tulumu veya battaniye
- Çakı, düdük, küçük makas
- Kâğıt, kalem
- Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli).
Su
Kişi başına günlük bir litrelik şişe
Gıda
Bozulmayan ve uzun süre dayanan konserve yiyecekler
Manuel konserve açacağı ve diğer pişirme malzemeleri
İlk yardım çantası
- Tabaklar, mutfak eşyaları ve diğer besleme malzemeleri
- Ekstra pilli el feneri
- Yangın söndürücü
- Evcil hayvanınız için su ve yiyecek
- Evcil hayvan taşıyıcısı
Deprem çantası saklama yerleri
Evde
Deprem çantasını belirlemiş olduğunuz güvenli bir yerde saklayın ve evinizi hızlıca terk etmeniz gerektiğinde hazır bulundurun. Tüm aile üyelerinin deprem çantasının nerede tutulduğunu bildiğinden emin olun.
İş Yeri
En az 24 saat iş yerinde barınmaya hazır olun. İş yerinde hazırladığınız deprem çantasında yiyecek, su ve ilaç gibi diğer ihtiyaçların yanı sıra rahat bir yürüyüş ayakkabısı bulundurun.
Araçta
Arabanızda da bir dizi acil durum malzemesi bulundurun.
Acil durum eşyaları
- Reçeteli ilaçlar
- Ağrı kesiciler, ishal karşıtı ilaçlar.
- Gözlük ve kontakt lens solüsyonu
- Bebek maması, şişe, çocuk bezi, mendil, pişik kremi
- Evcil hayvan yemi ve evcil hayvanınız için ekstra su
- Nakit para
- Elektronik olarak veya su geçirmez, taşınabilir bir kapta saklanan sigorta poliçelerinin kopyaları, kimlik ve banka hesabı kayıtları gibi önemli aile belgeleri
- Her kişi için uyku tulumu veya sıcak battaniye
- İkliminize göre ayakkabı ve kıyafetler
- Yangın söndürücü
- Kadın gereçleri ve kişisel hijyen malzemeleri
- Kâğıt bardaklar, tabaklar, kağıt havlular ve plastik mutfak eşyaları
- Kâğıt ve kalem
- Çocuklar için kitaplar, oyunlar, bulmacalar veya diğer etkinlik malzemeleri
Deprem Çantası Bakımı Yapılmalı
- Deprem çantası uzun süre saklanabilir bir çanta değildir. Özellikle içindeki gıda malzemelerini mutlaka kontrol etmeli, durumuna göre değiştirmelisiniz.
- İçinde konserve olan çantanızı serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Konserve olmayan yiyecekleri sıkıca kapatılmış plastik veya metal kaplarda saklayın.
- Süresi dolmuş eşyaları gerektiği gibi değiştirin.
- Her yıl veya aydan aya ihtiyaçlarınızı yeniden düşünün ve ailenizin ihtiyaçları değiştikçe deprem çantanızı yenileyin.
Yorumlar kapalı.