Kadınlarda Gece Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?
- Kadınların günde 6-8 kez idrara çıkması normaldir.
- Gün içerisinde 8 defadan fazla idrar yapılıyor ve geceleri sık sık idrara çıkılıyorsa bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilir.
- Kadınların birçoğu geceleri sık sık idrara çıkma problemi yaşarlar. Bu durum gün içerisinde fazla sıvı alımı yahut gece yatmadan hemen önce sıvı tüketimi gibi basit nedenlerden kaynaklanıyorsa endişe teşkil etmez.
- Ancak gün içerisinde fazla sıvı tüketmediğinizden eminseniz ve her gece sık sık idrar ihtiyacınız geliyorsa, bu duruma bazı hastalıklar neden oluyor olabilir.
Çok Fazla Sıvı Alımı
Gün içerisinde normal içilmesi gereken su miktarından çok daha fazlası içiliyorsa, bu durum kadınlarda gece sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bununla birlikte gün içerisinde çay, kahve meyve suyu gibi sıvı içecekler fazla tüketiliyor ve gece yatmadan hemen önce içiliyorsa bu durum gece sık sık idrara kalkmaya neden olur.
Diüretik Kullanımı
Armut, karpuz, ananas, asitli içecekler ve kahvenin içerisinde diüretik bulunur. Diüretik, idrar söktürücü özelliğe sahip olup kişinin daha sık idrara çıkmasına neden olur. Diüretik içerikli içecekleri günlük hayatta sık tüketmek, gece sürekli idrara kalkmaya yol açar. Aynı zamanda hipertansiyon tedavisinde de, diüretik ilaçlar kullanıldığı gece için sık tuvalete gitme ihtiyacına sebep olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)
İdrar yollarının çeşitli bakteriler sonucu enfekte olmasıyla idrar yolları enfeksiyonu oluşur. İdrar yolu enfeksiyonu genelde kadınların ortak sorunudur. İdrar yolu enfeksiyonu, kişide sürekli idrar yapma isteğine neden olup aynı zamanda sık sık idrara çıkmaya yol açmaktadır.
Vajinit
Vajinanın iltihaplanmasına vajinit denir. Vajinit genital bölgede ağrıya neden olmakla birlikte kadınlarda geceleri sürekli idrara çıkmaya neden olur.
Sistit
İnsterstisyel sistit, ağrılı mesane sendromu olarak da bilinir. İnterstisyel sistit mesanede ağrıya ve sürekli idrara çıkma hissiyatına neden olur. Aynı zamanda geceleri sık sık idrara kalkmaya sebep olmaktadır.
Mesane Taşı
İdrarın içerisindeki bazı minerallerin kalıplaşmasıyla, mesane taşı oluşur. Mesane taşı kişide idrar yaparken yanmaya neden olur. Geceleri sık sık idrara kalkmak, mesane taşı belirtisi olabilir.
Hamilelik
Geceleri sık idrara çıkmaya neden olan durumlardan biri de hamileliktir. Gebelik döneminde rahim büyümeye başladıkça mesaneye baskı uygular. Mesaneye baskı yapmasıyla birlikte mesanenin sık sık boşalmasına sebep olur. Kadınların hamilelik döneminde geceleri sık sık idrara kalkması normal bir durumdur.
Stres Ve Kaygı
Geceleri sık sık idrara çıkmanın bir diğer nedeni ise psikolojiktir. Günlük yaşantısında sürekli stresli, endişeli ve kaygılı olan kadınlar, geceleri sık sık idrara çıkarlar. Stres ve kaygıyı hayatınızdan çıkardıktan sonra geceleri idrara kalkma durumu da ortadan kalkacaktır.
Menopoz
Menopoz döneminde kadınlarda salgılanan östrojen hormonu seviyesi azalır. Östrojen seviyesinin azalması da geceleri sık sık idrara çıkmaya neden olur.
Pelvik Kaslarının Zayıflaması
- Pelvik kasları, mesane, vajen, rahim gibi üriner sistemindeki birçok organı tutmaya yaran bir yapıdır.
- Pelvik kasları çokça doğum, sürekli kabızlık, ve genetik faktörşer gibi birçok nedenden kaynaklı zamanla zayıflar.
- Pelvis kaslarının zayıflaması ise geceleri sürekli idrara kalkmaya neden olur.
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Geceleri sık sık idrara kalkan kadınlar, bu durumun nedenini öğrenmek ve tedavi olmak için Kadın Doğum doktoruna yahut Üroloji doktoruna gitmelidir.
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Nasıl Tedavi Edilir?
Geceleri sürekli idrara çıkmanın nedenini öğrenmek için doktor öncelikle bazı testler isteyecektir. Testlerin sonucunda göre geceleri sık idrara kalkmanın nedenini tespit edecektir. Geceleri sık idrara kalkmanın tedavisi, altında yatan nedene bağlı değişiklik göstermektedir. Geceleri idrara kalkmanın sebebi, enfeksiyon kaynaklı ise doktor ilaç tedavisine başlatır. Pelvik kaslarının zayıflamasından kaynaklı ise, kegel egzersizi yapmanızı önerir. Bunun dışında geceleri yatmadan bir müddet önce sıvı almanızı kesmenizi isteyebilir. Kadınlarda sık idrara çıkma problemi idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa evde bitkisel çözümler uygulayarak da tedavi etmek mümkündür.
Kadınlarda Gece Sık İdrara Çıkmaya Bitkisel Çözümler
Karnabahar Suyu Kürü
Malzemeler
- 3,5 su bardağı su
- 6-7 parça karnabahar (300 gram)
Hazırlanışı
Küçük bir tencerenin içerisine 3-5 su bardağı su koyulur ve kaynatılır. Ardından içerisine karnabaharlar atılır ve tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte 5-6 dakika haşlanması sağlanır. Ardından cam bir kavanozun içerisine karnabaharın suyu süzgeç yardımıyla süzülür. Elde edilen karnabahar suyu 1 hafta boyunca sabah akşam içilir. Ardından 3 gün ara verilip yeniden başlanabilir. 7 günlük karnabahar suyu kürünü 3 gün ara vererek 3 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu kür düzenli olarak içildiğinde idrar yollarındaki enfeksiyonu temizler. İdrar yollarının temizlenmesini sağlayarak, kadınların gece sık sık idrara kalkma problemini de ortadan kaldırmış olur.
Karabaş Otu Kürü Tarifi
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otu yahut 2 çay kaşığı karabaş tohumu (aktardan satın alabilirsiniz)
- 1 su bardağı su (200ml)
Hazırlanışı
Bir bardak su cezvenin içerisine alınır ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine karabaş otu eklenir ve kısık ateşte yaklaşık 6-7 dakika kaynatılır. Ardından ocağın altı kapatılarak karabaş otu çayının 5 dakika demlenmesi sağlanır. Süzgeç yardımıyla fincana süzülen karabaş otu çayı 10 gün boyunca her gün 1 fincan tüketilir. 10 gün tükettikten sonra 7 gün ara verilip tekrardan 10 gün tüketilir. Karabaş otu çayının her gün taze bir şekilde hazırlanması gerekir. Dün hazırlanan karabaş otu çayı bugün içilmemelidir. Karabaş otu, kadınlarda sistit problemini tedavi eder. Böylece gece sık idrara kalkma problemini de ortadan kaldırır.
Karabaş otu kürünün kan sulandırıcı özelliği vardır. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullananların bu kürü kullanmamaları tavsiye edilir. Bu kürü yapmadan önce muhakkak doktora danışılması gerekir. Doktor onayı almadan içilmesi, kişiye zarar verebilir.
Yorumlar kapalı.