Klima Çarpması Nasıl Geçer?
Günümüzde klima, yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların her geçen yıl daha da artmasıyla klima kullanımında da artış yaşandı. Ancak mekanlarda ve araçlarda kullanılan klimaların yanlış kullanımından doğan zararları da azımsanmayacak kadar fazla. Klimanın bilinçsiz kullanımı kas ağrıları başta olmak üzere tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.
Klima Çarpması Yaşandıysa
Klima çarpması sonucu rahatsızlık yaşayan kişiler hemen konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır. Ardından şikayetleri ortadan kaldıracak ilaç tedavisine başlanmalıdır. Klima nedeniyle ortaya çıkan zatürre tedavisinde ise 15-20 gün süresince hastaya antibiyotik verilir. Uygun doz ve sürede kullanıldığında hasta tamamen iyileşir. Ayrıca klimanın ortamdaki nem oranını azaltması kronik bronşit hastası olan kişilerin balgamlarını dışarı atmalarını da zorlaştırır. Bu sebeple kronik bronşit hastalarında öksürük, nefes darlığı gibi şikayetler daha sık görülür. Klima çarpması sonucu öksürük, ateş, yorgunluk gibi bulgular görülüyorsa grip ile karıştırılmamalı, zatürre başlangıcı olabileceğinden hemen bir göğüs hastalıkları uzmanından yardım alınmalıdır.
Klimanın Bakımı Aksatılmamalı
Klima doğru kullanıldığında ve düzenli olarak bakımı yapıldığında rahatlıkla kullanılabilir. Alınacak bazı önlemlerle oluşabilecek hastalıklarından da korunmuş olunur. Öncelikle klima içindeki filtreler bakterilere karşı koruyucu özellikte olanlardan seçilmelidir. Klimanın en uygun serinletme ısı seviyesi ise 18 derecedir. Klimanın ayarı yapılırken aniden en soğuk konuma getirilmemeli, yavaş yavaş belirli zaman aralıklarıyla ve vücudun ısı değişikliğine göre ortam soğutulmalıdır.
Klima Çarpması Belirtileri Nelerdir?
- Halsizlik,
- İsteksizlik,
- Burun tıkanıklığı,
- Yüksek ateş,
- Yaygın kas ve eklem ağrıları,
- Mide bulantısı,
- İshal,
- Boyun tutulması,
- Öksürük,
- Baş ağrısı.
Klima Çarpması Ne İyi Gelir?
- Kas ağrıları için gerim egzersizleri yapın,
- Bol sıvı tüketin,
- Ilık duş alın.
- Evde uygulayabileceğiniz bu basit çözümlere rağmen yakınmalarınız devam ediyor ya da öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi ciddi şikayetleriniz gelişiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.
Lejyoner hastalığı Nedir?
Lejyoner Hastalığı, “Legionella pneumophila” adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Bu nedenle klima filtrelerinin özelliklerine göre belirli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca filtrelerin orijinal olmasına da dikkat edilmedir. Kalitesiz filtrelerin daha çok mantar, küf, virüs ve bakterileri barındırdığı unutulmamalıdır.
Terliyken Klimalı Ortama Girmeyin!
Aynı durum restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar için de geçerlidir. Eğer uzun süre bu tarz ortamlarda durulması gerekiyorsa, klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerekir. Özellikle aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direk sıcak havayla temas eden vücut tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Aynı şekilde terliyken klimalı bir ortama girmek de, ani sıcaklık değişimi sebebiyle kas kasılmalarına, boyun veya bel tutulmalarına sebep olabilir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir.
Yorumlar kapalı.