Omicron varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe veren varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu. Bilim insanları bu varyantın şu ana kadar karşılaştığımız varyantlar arasında en tehlikeli ve ölümcül olabileceğini ifade etti.
Omıcron Varyantı Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü resmi adıyla B.1.1.529 olarak bilinen nu varyantını Omicron olarak adlandırdı. Uzmanlar bu varyant içerisinde 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıkladı.
Covıd-19 her geçen gün yeni varyantla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Omicron varyantı, koronavirüs salgının hayatımıza girdiği günden beri en çok mutasyona uğrayan varyant olarak dikkat çekiyor. Delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olan nu varyantı bilim adamlarını ve yetkililerini hayli korkutuyor.
Nu Varyantı Belirtileri Nelerdir?
Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee, nu varyantının belirtileri hakkında yaptığı açıklamada, diğer varyantlardan farklı olduğunu söyledi. Belirti gösteren hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade etti.
Vatandaşlar nu varyantının belirtilerini merak ediyor. Omicron varyantı kas ağrıları ve hafif öksürük ile kendini belli ediyor. Koronavirüsün semptomlarıyla hemen hemen aynı olan omicron varyantının belirtileri şunlar:
- Ateş veya titreme
- Yeni tat veya koku kaybı
- Tıkanıklık veya burun akıntısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
- Tükenmişlik
- Kas veya vücut ağrıları
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- İshal
Nu Varyantı Hangi Ülkelerde Görüldü?
İlk olarak Güney Afrika ve Botsvana’da tespit edilen omicron varyantı şu ana kadar,
- Güney Afrika,
- Belçika, Çekya,
- Avusturya,
- Almanya,
- Hong Kong,
- İngiltere,
- İtalya,
- İsrail,
- Avusturalya,
- Botsvana,
- Danimarka ve son olarak da
- Kanada’da tespit edildi.
Türkiye’de Nu (Omicron) Varyantı Var Mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “ Türkiye’de Nu (omicron) varyantı görüldü mü? sorusunu şu şekilde yanıtladı:
“Farklı ülkelerde ortaya çıkan varyantlara bağlı gelişmeleri izliyor ve ülkemizin dışarıyla teması konusunda önlem alıyoruz. Gündemde olan Nu (omicron) varyantına karşı en erken önlem alan ülkelerdeniz. Türkiye’de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu varyantına rastlanmamıştır.”
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ‘’Türkiye’de Nu varyantı görüldü mü?’’ sorusu hakkında açıklama yaptı. Savaşçı, “İlk olarak Güney Afrika’da görülen Nu (omicron) oldukça tehlikeli bir varyant. Tedbir almazsak ve Avrupa’da yayılmaya devam ederse yaklaşık 1-2 ay sonrasında Türkiye’de de Nu varyantı yayılmaya başlayabilir” ifadelerine yer verdi.
Hangi Ülkeler Nu Varyantına Karşı Kapandı?
Dünya Sağlık Örgütü, Nu varyantını endişe verici tür olarak sınıflandırmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca omicron varyantı nedeniyle alınan tedbiri açıkladı. Bakan Koca açıklamasında, “Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir” ifadelerine yer verdi. Uçuşların ne zaman açılacağı hakkında henüz kesin bir bilgi verilmedi.
Aşılar Omıcron Varyantına Karşı Etkili Mi?
Türkiye’de 2. doz aşılama oranı % 81.12 olduğu açıklandı. Covid-19 aşılarının yeterli olup olmadığı merak edilirken, “Sinovac ve Biontech aşıları omicron varyantına karşı etkili mi?” sorusu gündemde yerini aldı. Ancak şimdilik nu varyantına karşı aşıların etkili olup olmadığına dair bir açıklama gelmedi.
Alman BionTech firması aşıların yeni varyanta karşı etkili olup olmadığına dair resmi açıklamada bulundu. Varyantın bulaşıcı ve ölümcül olabileceğini belirten firma, aşının etkinliğine dair araştırmalara derhal başladığını duyurdu. BioNTech’ten yaptığı açıklamada, “En geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri bekliyoruz.” ifadesine yer verildi. Bununla birlikte, Pfizer ve BioNTech’in 6 haftada aşıda gerekli değişiklikleri yapma ve 100 gün içinde ilk teslimatları yollama kapasitesinin bulunduğunu vurguladı.