Narsist Kişilik Bozukluğu
Kişilerde bulunan narsistik özellikler, artistik, dramatik veya atletik başarılar şeklinde tanımlanabilir. Bu kişiler kendileriyle meşgul gibi görünseler bile, kendilerini değersiz, yüzeysel ve aşağılık derecede hissetme eğilimi içindedirler.
Kişilik bozukluğu bulunan kişiler:
- Başkasının düşüncelerine önem vermeyen umursamayan ve isteklerine ilgisiz kalan kişilerdir.
- Kendini beğenmiş,
- Kendisinden başka hiç kimseyi beğenmeyen
- Kıskanan bir kişilik
- Başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan,
- Sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler
- Kendilerini başkalarının yerine koymaz, başkalarını anlamazlar.
- Kendisinin çok önemli olduğunu düşünen kişiler
- Sürekli olarak sınırsız güzellik, zeka, güç veya kusursuz sevgi üzerine kafa yoran kişiler
- Her zaman beğenilmek isteyen kişiler
- Kendinin eşi bulunmaz biri olduğunu düşünen kişiler
- Kendinin kayırılacak biri olduğunu düşünen ve hak kazandığını zanneden kişiler
- Başkalarını kendi çıkarları için kullanan kişiler
- Başka insanların duygularını anlamada isteksiz kalan, empati yapamayan kişiler
- Başkalarını kıskanan ya da başkalarının onu kıskandığını düşünen insanlar
- Kendini beğenmiş ve küstah bir kişiliğe sahip olan kişiler
Narsist Kişilerden Empati Beklemeyin
Karşısındakileri kendi istekleri ve amaçları için kullanmayı severler. Güç ve sevgide doyumsuz, kendilerini eşi bulunmaz biri olarak görme özellikleri vardır.Kimseyle empati kuramazlar. Karşısındakilerden onay ve ilgi beklerler. Beklentileri karşılanmadığında benlik saygıları sarsılır, kırgınlık ve çökkünlük yaşarlar. Kendilerine ilgi göstermeyen saygı duymayan herkesi küçümserler. Hayallerini abartmaya, kendilerini haklı çıkartmaya, başkalarını kandırmaya çabalarlar.
Umutsuzluğa kapılmadan, tüm gerçekleri saptırırlar. Başkalarına imrenir, rahatlarından ödün vermezler. Başkalarını kıskanır, kendilerini beğenirler. Bu kişilik bozukluğu, antisosyal, Borderline ve histrionik kişilik bozuklukları ile birlikte görüldüğünden, teşhisi oldukça zordur. Bu kişiler yaşları ilerledikçe, güzellikleri ve güçleri kayboldukça oldukça zorlanırlar. Olumsuzluklar karşısında öfkelenir, intikam duygusu beslerler. Yaşamlarına yapılan eleştirilerde umursamaz hal alırlar. Yapılan eleştirileri değersiz görürler. İnsanları kullanmayı severler.
Narsist Kişilik Bozukluğunda Anne ve Babanın Etkisi
- Bu bozukluğa sahip olan kişiler, erken çocukluk dönemlerinde kişilik bütünlüklerinin sağlanması ve korunması için, çevreden tepkilere ihtiyaç duymaktadır.
- Anne ve babadan yeterli duygusal sıcaklığı görememiş olan çocuklarda duyguların gelişimi yüzeysel olur.
- Anneye kendini fark ettiremeyen çocuk, anne imgesinden mahrum kalır.
- Anne ve babanın çocuğun özelliklerini sürekli olarak yüceltmesi, öz benlik duygusunun sürekli olarak beslenmesine neden olur.
Bunun narsistik bozukluğun ortaya çıkmasında önemli bir katkısı bulunmaktadır. Çocukluk çağındaki travmalarda gelişimi bozan nedenlerdendir. Bu bozukluğa sahip olan ailelerin çocuklarında görülme olasılığı oldukça fazladır.
Narsist Kişilik Bozukluğu için Terapistten Yardım Alın
- Bu bozukluk kronikleşme eğilimi gösterdiğinden, tedavi oldukça zor olmaktadır. Tedavideki amaç benlik saygısının korunması şeklinde olmaktadır. Tedavi sırasında gerçek benliğe erişilmeden, yapay benlik üzerinde çalışmak sonuçsuz kalacaktır. Terapistler gerçek ve yapay benlik ile birlikte çalışmalıdır.
- Narsistik kişilik bozukluğunun tedavi edilmesi için ilk olarak sorunun altında yatan neden bulunmalıdır. Yani kişinin içerisindeki eksiklik aile faktöründen mü kaynaklanıyor yoksa kişinin narsisizme yatkınlığından mı, öncelikle bunun keşfedilmesi gerektirmektedir. İlaç tedavisiyle değil terapi yöntemiyle tedavi edilebilecek narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler terapistler için de zor hastalar arasındadır.
- Çünkü uzman, kendinden başka kimsenin düşüncesini önemsemeyen, eleştiriye kapalı ve hep övülmeyi bekleyen birini tedavi etmekle yükümlüdür. Ve bu nedenle terapiden olumlu sonuç alabilmek için terapistin işinin ehli olması ve sabırlı davranması gerekmektedir. Zamanla gerçekleri görmeyi öğrenerek kendi benliğini bulabilecek narsistik kişiler için değişim çok zor olsa da doğru bir tedaviyle bu kişilik bozukluğundan kurtulunabilir.
Narsist Bir Kişi Öfke Patlaması Yaşayabilir
Narsist bir tavır kişinin etrafındakiler için bazen gerçek bir kabusa dönüşebilir. Narsisizm paradoksuyla başa çıkmak kolay değildir. Bu kişiler egolarını son derece şişirmiştir. Aynı zamanda da bir çocuk kadar kırılgan ve hassastırlar. O kendini beğenmiş tavırlarının altında kendine olan güvensizlikleri ve aşağılık duygusu yatar.
Ancak herhangi bir eleştiriyle karşılaştıkları anda dağılıverirler. Tepkileri oldukça çeşitlilik gösterir. Öfke patlaması yaşayabilir ve saldırganlaşabilirler. Ya da tamamen içlerine kapanır ve dramatik bir şekilde sessizliğe boğulurlar.
Narsist Kişilik Bozukluğu Olan Birine Yardım Etmek Sabır Gerektirir
Narsist bir kişinin ihtiyacı olan şey alçakgönüllü olma alıştırması yapmaktır. Uzun bir kuyrukta sabırlı olmak ya da önden başkasının gitmesine izin vermek gibi ufak tefek günlük aktivitelerin faydası dokunacaktır. Başkalarına yetki vermenin ve diğer insanların yaptığı iyi şeyleri takdir etmenin ne kadar mühim olduğunu anlamalarına yardım etmek de önem taşır. Bu tür insanların başarılarını ve iyi taraflarını idrak etmek için yardımımıza ihtiyaçları vardır. Sabırla ve saygıyla bu kişinin kendisini daha çok sevmesine yardım edebilirsiniz. Ya da başarısının doğru olduğunu ancak bunun onu diğerlerinden daha üstün kılmadığını anlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca onun da hata yapabileceğini ve bir şeyleri batırabileceğini, ancak bunun onu diğerlerinden daha değersiz yapmadığını hatırlatabilirsiniz.
Narsist Kişiler Çok Kırılgandır
Narsist kişi aşırı hassastır sakın unutmayın. Eğer biri narsist bir tutum sergiliyorsa bunun sebebi kendisine değer vermeye çabası içinde olmasıdır. Ancak içten içe bu değere sahip olmamaktan korkar. Bu bir telafi etme mekanizmasıdır. Bu aynı, tavus kuşlarının aslında korktuklarını göstermemek için göz korkutmak amacıyla tüylerini kaldırması gibidir. Narsist kişilerin tüm bu kibirleri sadece çözümleyemedikleri iç çatışmalarını ifade etme biçimleridir. Eleştiriye ve kayıtsızlığa karşı bu kadar hassas olmalarının sebebi de budur. Böyle biriyle karşı karşıyaysanız çok dikkatli davranmalısınız. Onları çok kolay bir şekilde kırabilir ve problemlerini daha beter hale getirebilirsiniz. İstedikleri şey övgüdür, ancak bunu sadece hak ettikleri zaman vermelisiniz. Eleştiri, dikkatlice fakat samimi bir şekilde ifade edilmelidir. Kendisinin değil davranışlarının sorgulandığını hissettirmek çok önemlidir.
Narsist Biri Çok Acı Çekiyor Olsa da Bunu Göstermez.
Geçmişte ciddi bir travma yaşamış olması muhtemeldir. Sadece henüz tamamen sindiremediği bazı deneyimlerle yaşamaya çalışıyordur. Narsist kişiler manipülatif de olabilir. Ne yapar eder istedikleri şekilde düşünmeniz için uğraşırlar ve siz de duymak istedikleri şeyi söylersiniz. Bu şekilde, inanmak istedikleri düşüncenin bir destekleyicisi haline gelirsiniz. Ayrıca bunu çok başarılı bir şekilde yaparlar. Kendilerinin ne kadar muhteşem olduğunu görmenizi sağlamaya çalışırlar. Hatta sizi oldukça zeki ya da çekici olduklarına ikna etmeyi becerebilirler.
Yorumlar kapalı.