Soğuk Duş Almanın Sağlığımıza Faydaları ve Zararları

Soğuk duşun 16 inanılmaz etkisi

Soğuk bir duş almak, büyük ölçüde vücut üzerindeki etkileri nedeniyle bir kişinin daha uyanık hissetmesine neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre, soğuk duş almanın vücut üzerinde birçok fizyolojik etkisi vardır. Peki, soğuk duş almanın faydaları nelerdir? İşte, özellikle sabahları soğuk su ile duş almanın sağlığa yararları…

Soğuk duşun faydaları nelerdir?
Soğuk su ile duş almanın sağlığa yararları

Sabahları soğuk bir duş almak ve soğuk suyun insan tenine dokunması kulağa pek de hoş gelmeyebilir. Ancak refleks olarak derin nefes almak vücudun ısısını dengelemeye yardımcı olur. Böylece, kalp atış hızınız da artacak ve tüm vücudunuzda bir kan akışı ortaya çıkacaktır. Bu size gün için doğal bir enerji dozu verir.

Vücudumuz soğuğa maruz kaldığında ısınmak için daha fazla enerji üretmesi gerekir. Bu nedenle ısınmaya çalışırken daha çok yağ yakar ve zayıflamaya yardımcı olur.

Soğuk duşlar termojeneze (vücut ısısının üretilmesi) yol açan stresin iyi bir formunun oluşmasını sağlar. Bu sayede vücudunuzdaki onarım sistemleri aktive olur. Eğer kronik olarak soğuk el ve ayaklardan şikâyetçiyseniz ya da çok fazla terliyorsanız, soğuk duşu deneyin.

Bu konu üzerine yapılan bir çalışma, soğuk duş alan kişilerin iş veya okulda hastalanma ihtimalinin %29 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmaya sıcak duş alan 3.018 kişi katılmış, daha sonra araştırma gruplarına göre 30-90 saniye soğuk su altında kalmışlardır. Diğer araştırma grubu her zamanki gibi ılık su ile duş aldı ve hiç soğuk su kullanmadı. Araştırmacılar, soğuk duşların bir kişinin hastalığını daha az hissetmesine neden olabileceği ve günlük faaliyetlerine devam etmelerine izin verebileceği sonucuna vardı.

Bazı araştırmacılar, soğuk duşların ruh halini artırıcı faydalara sahip olabileceği teorisini ortaya koyuyor. Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, soğuk su uygulamaları ağrının giderilmesi için lokal anestezik benzeri etkilere sahip olabilir. Soğuk suya maruz kalmak kan damarlarının daralmasına neden olabilir, bu da ağrıya neden olan şişlik ve ödemleri azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk su ayrıca sinir sinyallerinin impuls iletme hızını yavaşlatabilir.

Lenf sıvısının hareketi kasların kasılması ile olur. Soğuk duş bütün vücuttaki kasların kasılmasını sağladığı için lenf sistemi de daha iyi çalışır. Böylece atık maddeler vücuttan daha hızlı atılır.

Soğuk duşun etkisini nefesinizde net bir şekilde hissedeceksiniz. Soğuk duş ciğerleri açarak daha fazla oksijen alınmasını sağlar. Böylece daha az yorgun hissedecek ve spor yaparken daha az yorulacaksınız.

Sıcak su cildi ve saçı kurutur. Diğer yandan soğuk su saçı daha parlak, cildi daha sağlıklı yapar. Soğuk su gözenekleri daralttığı için sivilce oluşumunu engeller. Ayrıca detoksifikasyona katkıda bulunarak, toksin ve atık maddelerin ciltten atılmasına yardımcı olur. Böylece cilt daha temiz ve genç görünür.

Dikkat edilmesi gerekenler

Bir insan, özellikle doktorların depresyonu tedavi etmek için reçete ettiği diğer tıbbi tedavilerin yerine soğuk duşları kullanmamalıdır. Bununla birlikte, insanlar diğer tedavi yöntemlerinin etkilerini artırmak için soğuk su terapisini deneyebilirler.

Yorumlar kapalı.