Tarçın
Defnegillerden olan tarçın zengin besin değeri ile gerçek bir antioksidandır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, hastalıklara karşı savaşır. Tek bir çay kaşığı ölçüsünde bile sağlık taşıyan tarçın, lezzetiyle olduğu kadar yararlarıyla da tatmin edicidir. Yüksek tansiyona kadar birçok sorunun kontrol altına alınmasına yardımcı olan tarçın, kanserle savaşırken bile kişinin yanında yer alır.
Tarçın Doğal Antioksidan Kaynağı
Serbest radikallerin büyümesine engel olan tarçın, yüksek oranda antioksidan özelliği taşır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, tarçın ölçümlenen en yüksek antioksidan oranına sahip besindir. Bu sayede oksidatif hasarlara karşı vücudu korur ve vücudun erken yaşlanmasını önler.
Tarçın Sindirim Sistemi Dostu
Bağırsak hareketlerinde yaşanan sorunlar için tarçın iyi bir kurtarıcıdır. Özellikle de bağırsaklarda meydana gelen mantar ve bakterilerle savaşan tarçın, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine de iyi gelir.
Tarçın Kan Şekeri Düzenleyici
Kan şekerinin düşmesi insanlar için büyük bir problemdir. Çünkü kan şekeri düştükçe kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder, konsantrasyon bozukluğu çeker. İyi bir kan şekeri düzenleyicisi olan tarçın, şekeri dengeleyerek kişinin güne daha dinç ve enerjik başlamasını sağlar.
Tarçın Zayıflamaya Yardımcı Olur
Kan şekerini düzenlemesi olası tatlı krizlerinin de önüne geçer. Ayrıca tokluk hissi veren tarçın, yiyeceklerin daha yavaş parçalanmasını sağlayarak açlık hissini azaltır. Yemek yeme isteğini azaltan tarçın sayesinde kişi ideal kilosunu koruyabilir.
Tarçının Faydaları
- Kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltır
- Hafızayı güçlendirerek kişinin Alzheimer’a yakalanma riskini düşürür
- Nöronları ve motor duygusal aktiviteleri koruyarak parkinsonun önlenmesine yardımcı olur
- Adet ağrılarının şiddetini hafifletir
- Migren ağrılarını azaltmaya yardımcı olur
- Ağız kokusunu önler.
- Tarçın özellikle kas ağrısı, premestrüal ağrı ve yaşa bağlı ağrıları yönetmekte etkilidir.
- Tarçın yüksek kan kolesterolünü, yüksek kan trigliseitini ve hatta yüksek kan basıncını düşürücü etkisi vardır.
- Özellikle diş ağrısına iyi gelmektedir.
Tarçının Zararları
- Haddinden fazla tüketildiğinde aşağıdaki gibi yan etkileri gözlemleyebilirsiniz:
- Vücutta toksik birikmesi.
- Prematüre doğum.
- Karaciğer Yetmezliği
- Kalp atım hızının artması.
- Vücut ısısının yükselmesi.
Tarçının içindeki yüksek kumarin oranları karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Düzenli olarak tarçın tüketmek isteyenlerin kumarin açısından daha düşük oranlara sahip olan Seylan tarçınını tüketmesinde fayda var.
Kan Şekerinin Fazla Düşmesi
Doğru kullanıldığı takdirde kan şekerini düzenleyen tarçın, abartılı kullanıldığında kan şekerinizi düşürebilir.
Kanın Sulanması
Özellikle Kasia (Çin) tarçınının kan sulandırıcı özelliği vardır. Bilhassa kalp hastalıklarından mustarip olanlarda pıhtılaşma engelleyici olabildiği görülmüştür.
Alerji
Bazı insanlar tarçına karşı alerjiktir. Tarçın alerjisinin yaygın görülen semptomları ise şunlardır: burun akıntısı, göz sululuğu ya da göz ağrısı, nefes darlığı (özellikle de tarçın yağı koklandığı takdirde), mide fesadı, elde veya yüzde şişkinlik, anaflaktik şok (kalp atışında düzensizlik, baş dönmesi, kan şekerinde ani düşüş) ve bulantı.
Cilt Tahrişi
Tarçın yağına seyreltmeden dokunduğunuzda cildinizi tahriş edip yanma hissine sebep olabilir.
Yorumlar kapalı.