Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet hastalığında vücutta insülin hormonu eksik olduğundan hastaya dışarıdan insülin veriliyor. Bunun için ideali günde 4 defa hekimin belirlediği oranlarda insülin kullanmakla beraber, tedavi her hastaya özel olarak planlamak. Pankreas hiç insülin üretemiyorsa ortaya çıkar. Vücudun kendi savunma sisteminde baş gösteren ve vücuttaki insülin yapan hücrelerin tahribiyle sonuçlanan sorun durumlarında tip 1 diyabet gelişme riski fazladır.
Tip 1 Diyabetin Belirtileri
- Kusma
- Karın ağrısı
- Derin soluk alma
- Ağızda aseton kokusu
- Baygınlık hissi, dalgınlık
- Kilo kaybı
- Kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak:
- Sık ve bol idrara çıkma
- Sıvı kaybı
- Susama, ağız kuruması
- Ciltte kuruluk belirtileri görülebilir
Tip 1 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Tip 1 diyabetliler, insülinin yanı sıra dengeli beslenme ve aktivite planı ile normal ve yaşıtlarıyla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilirler.
Tedavi Planı
- İnsülin
- Aktivite ve egzersiz
- Beslenme planı
Diyabetli olmayan kişilerin kan şekeri 80-100 mg/dL aralığında seyreder. Diyabetliler için de mümkün olabildiğince kan şekeri bu değerlere yakın tutulmaya çalışılmalıdır.
Egzersiz ve Diyet Önemli
İnsanlarda hangi tip diyabet olursa olsun hastalığın bir numaralı tedavisi, yaşam tarzı değişikliği, diyet ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmak. Günde en az yarım saat, bir saat yürüyüş, basit koşu, yüzme, bisiklet, aerobik hastalığın olumsuz etkilerini azaltmada önemli rol oynuyor.
Yorumlar kapalı.