Trüf mantarının en değerli ve lezzetlileri, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. 70 kadar çeşidi olduğu söylenen trüf mantarı, dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir ancak her yerde aynı lezzete sahip değildir.
Trüf Mantarı Nedir? Nerelerde Yetişir?
Trüf mantarı yer altında yaşayan mantar türlerinden biridir. Trüf, meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. 150 tane kadar trüf mantarı çeşidi var. Bu 150 türün en az 100 tanesi Türkiye’de mevcut. 150 tür arasından ise sadece iki tanesinin yüksek ekonomik değeri var. Bunlardan biri İtalyanların beyaz trüfü, öbürü de Fransızların siyah trüfü. Bu iki mantar türü ülkemizde de yetişiyor. Bunun dışında kalan 148 tane trüf türünün pek öyle ekonomik değeri yok. Bizim ülkemizde yetiştirilmeye çalışılan yaz trüfü dediğimiz trüf, orta kıvamda bir trüftür. Kilosu 15 – 20 lira ya da 50 lira civarındadır, mutfak değeri de çok çok düşüktür. Kullanılır tabi ama öyle pek enteresan bir mantar değildir. Ekonomik değeri yüksek trüfleri değerli kılan şey doğada az bulunması ve lüks tüketim maddesi olmasıdır
Trüf Mantarı Gurme Lezzetler Arasında
Trüf mantarları gurme yemeklerin en önemli malzemelerinden biridir. Lezzetiyle popüler olan bu mantar türü hem sos olarak hem de yemekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Trüf mantarları genellikle ağaçların nemli kısımlarında bulunur.
Aşçıların birçoğu güvenilir müşterilerine en iyi yemekleri servis etmek ister ve bütün malzemelerin eksiksiz olmasını isterler. Eksiksiz derken trüf mantarları gibi eşsiz ve etkili lezzetlerden bahsediyoruz. İşte bu nedenle trüf mantarlarına olan talep oldukça yüksektir. Siz de trüf mantarı yetiştiriciliğine başlayarak bu bakir sektörde çok güzel paralar kazanabilirsiniz.
Trüf Mantar Yetiştiriciliği
5 Dönümlük bir arazide trüf mantarı yetiştirmek istiyorsanız en az 15 bin TL’ yi gözden çıkarmalısınız. Başlangıç maliyetlerinin mantar türüne göre de değişkenlik göstereceğini belirtmekte de yarar var. Trüf mantarının yüksek ticaret değeri ve ülkemizde pek bilinmeyen bir mantar türü olması, trüf mantarı yetiştiriciliğini son derece karlı kılmaktadır.
Yıllık kazancınız, mantar yetiştirdiğinizin arazinizin büyüklüğüne, mantar seçiminize ve yetiştirme tekniklerinizin başarılılığına bağlı olarak değişecektir.
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği ile İlgili İpuçları
- Bir iş kurmanın en iyi yolu konuyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi sahibi olmaktan geçer. Öncelikle trüf mantarlarının ne olduğunu ve trüf mantarlarının nasıl yaşadığını bilmeniz gerekir. Trüf mantarlarının çeşitli türleri vardır. Avrupalı çiftçilere göre aynı özelliklere sahip bir sürü trüf mantarı türü vardır.
- Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda iklimdir. Çevrecilere danışarak bulunduğunuz bölgenin hava koşullarını öğrenebilirsiniz. Çevrecilere göre trüf mantarları aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi hava değişimlerinin yaşandığı yerlerde yetiştirilemez. Buna ek olarak sert hava koşulları başarılı hasat ihtimaline ciddi anlamda zarar verir.
- Trüf mantarları ağaç köklerinde büyüdüğünden mantarların kolayca yetişebileceği ağaçları seçmeniz gerekir. Zeytin ve fındık ağaçları trüf mantarı yetiştiriciliği için en ideal ağaç türleridir. Nem sağlamak için ağaçları düzenli bir biçimde sulamanız gerekir. Aynı zamanda gereksiz otları yolmanız da gerekir çünkü bunlar suyu çeker.
- Hasat zamanı gelene kadar bu ipuçlarını kullanın. Trüf mantarları kış aylarında kolaylıkla toplanabilir.
- Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlere özel ticaret değeri en yüksek mantarları ve yetiştirme şartlarını araştırmaya devam edeceğiz.
Yorumlar kapalı.